Zastaví vláda výpovede lekárov núdzovým stavom? Heger: Memorandum stroskotalo

Vláda ponúka zdravotníkom, ktorí ostanú v nemocniciach, stabilizačný príspevok. Po stredajšom rokovaní ústredného krízového štábu o tom informovali premiér Eduard Heger (OĽANO) a minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO). Snaha o podpísanie memoranda s Lekárskym odborovým združením (LOZ) podľa premiéra nateraz stroskotala. Pokiaľ lekári naplnia hrozbu hromadných výpovedí, Lengvarský navrhne vláde zavedenie núdzového stavu od 1. decembra.

23.11.2022 16:54 , aktualizované: 18:18
debata (178)

VIDEO: Zastaví vláda výpovede lekárov núdzovým stavom?

Video

Príspevok pre lekárov má predstavovať 10-tisíc eur, tí s atestáciou by zároveň dostali 1000 eur za každý rok praxe, dokopy maximálne 30-tisíc eur. Pre ostatných zdravotníkov má byť príspevok 5000 eur. „V ťažkej dobe budeme potrebovať zaviesť stabilizačný príplatok pre všetkých zdravotníkov v nemocniciach, ktorí 1. decembra a naďalej budú poskytovať zdravotnú starostlivosť,“ povedal minister financií Igor Matovič (OĽANO). Ponuka na podpísanie dodatku k pracovnej zmluve je podľa jeho slov platná do konca novembra.

VIDEO: Heger: Snaha o podpísanie memoranda nateraz stroskotala

Video

Príspevok bude lekárom vyplatený v decembri, na tri roky dopredu. Matovič však zdôraznil, že lekárov to k ničomu neviaže. „Ak si zdravotník z troch rokov odrobí len rok a rozhodne sa ísť preč, vráti dve tretiny príspevku, ale jednu tretinu si necháva,“ vysvetlil. Celkovo má na tento účel ísť 400 miliónov eur. „Robíme to z ušetrených príspevkov tento rok,“ dodal Matovič.

Skonštatoval, že príspevok má byť na jednej strane prejavom vďaky za zvládanie náročného obdobia počas pandémie koronavírusu a na druhej strane prejavom, že to vláda myslí so zdravotníctvom vážne. Dodal, že vzhľadom na situáciu je ponuka vlády na zvýšenie koeficientov pri platoch lekárov neplatná a tým, čo ostanú v nemocniciach, ponúkajú stabilizačný príspevok.

Matovič poukázal na dlhé rokovania s Lekárskym odborovým združením. Kritizoval, že keď už považovali rokovania o siedmich z osem požiadaviek odborárov za takmer dohodnuté, prišli s novými. Tie by podľa jeho slov stáli ďalších 70 miliónov eur.

„Stratil som ilúzie, že je to poctivé vyjednávanie s dobrým úmyslom,“ podotkol. Vzhľadom na hrozbu výpovedí lekárov musí podľa jeho slov štát prísť s nejakými krokmi a musí hovoriť aj o ostatných pracovníkoch v nemocniciach. Tvrdí, že napríklad o sanitároch, sestrách či fyzioterapeutoch a ďalších zdravotníckych povolaniach v nemocniciach s LOZ nehovorili. Avizoval ďalšie rokovanie s lekárskymi odborármi na štvrtok o 11.00 h.

VIDEO: Minister financií Matovič predstavil stabilizačný príspevok zdravotníkom

Video

Lengvarský avizoval, že ak do stredy 30. novembra nedôjde k dohode, predloží na vládu návrh na vyhlásenie núdzového stavu pre celú krajinu. „Ústredný krízový štáb odporučil vyhlásenie núdzového stavu, v prípade, že do stredy nedôjde k dohode, predložíme to na vládu,“ vyhlásil.

Cieľom je podľa jeho slov mobilizácia záchranných služieb a ich krytie. Matovič ubezpečil, že núdzový stav nebude slúžiť na to, aby niekoho do niečoho nútil. „Lekárom to môže prikazovať len svedomie,“ skonštatoval. Premiér verí, že k vyhláseniu núdzového stavu nepríde.

S Matovičom odmietavým prístupom súhlasí aj vicepremiérka vlády Veronika Remišová (Za ľudí). Ani podľa nej si Slovensko nemôže ponúknuť lekárom vyššie platy. „Samozrejme, chcela by som aby mali platy ako v Nemecku. A nielen lekári. No otázka je, čo si štát môže dovoliť,“ uviedla.

„Vláda ponúkla skokové zvýšenie platov lekárov o takmer tisíc eur, čo bude stáť približne 300 miliónov eur. No je dôležité, sa rozprávať aj o tom, čo za to dostane pacient. Lekári by mali garantovať zlepšenie prístupu k pacientovi, ako aj zlepšenie lekárskej starostlivosti o pacienta. Verím, že sa dohodneme, pretože ide o zdravie a o tých najkrehkejších v našej spoločnosti – o pacientov. To by mali mať na zreteli aj odborárske zväzy,“ dodala Remišová.

178 debata chyba
Viac na túto tému: #výpovede lekárov