Samosprávy sa chystajú na neplatičov. Môžu prísť aj o vodičský preukaz

Miestne poplatky a dane sa v budúcom roku zvýšia v mnohých mestách a obciach na Slovensku. Výnimkou nie sú ani krajské metropoly. Dôvodom je schválenie rodinného balíčka ministra financií Igora Matoviča (OĽaNO), ktorým sa zvýši daňový bonus pre rodiny s deťmi.

11.12.2022 06:00
debata (40)

Príspevok „200 eur na dieťa“ totiž nebude posielať rodičom štátna kasa, ale samosprávy. Tie takto prídu o milióny eur vo vlastných rozpočtoch.

Kritizovať starostov či primátorov, že idú proti rodinám, by pritom nebolo na mieste. Únia miest Slovenska zdôrazňuje, že už dnes je takmer polovica samosprávnych výdavkov (47 percent) využitá na podporu rodiny a jej funkcií. Okrem toho im však rastú aj výdavky na energie, ktoré požiera vykurovanie verejných zariadení, mestské osvetlenie či odvoz odpadu.

„Vláda zoberie samosprávam 784 miliónov eur. Zhorší sa dostupnosť dôležitých služieb, na ktoré sú vo svojich každodenných životoch občania zvyknutí a mnohí aj odkázaní. Ako napríklad školstvo, sociálne zabezpečenie, alebo verejná doprava. Krúžky, zariadenia pre šport alebo voľnočasové aktivity pre deti môžu byť menej dostupné a v horšom stave. Ulice a susedstvá, v ktorých sa obyvatelia dennodenne pohybujú, budú menej udržiavané, menej osvetlené a potenciálne aj menej bezpečné,“ vymenovala Daniela Piršelová, hovorkyňa Únie miest.

Môžete prísť o vodičák

Aby samosprávy nemuseli doslova zhasnúť, niektoré dane a poplatky postupne od januára zvýšia. Či si však zvýšením daní skutočne prilepšia a vykryjú stratu spôsobenú Matovičovým sociálnym balíčkom, je otázne. Mestá totiž už dlhšiu dobu bojujú s tisíckami neplatičov.

Pred začatím exekúcie správca dane preverí, či je dlžník držiteľom vodičského preukazu. Následne vydá rozhodnutie o začatí exekučného konania a dlžníkovi zašle exekučnú výzvu. V nej ho upozorní, že v prípade neuhradenia nedoplatku v určenej lehote vydá exekučný príkaz na zadržanie vodičského preukazu. Následne správca dane doručí tento príkaz príslušnému orgánu Policajného zboru, ktorý zablokuje vodičský preukaz v informačnom systéme. Ak bude takéhoto daňovníka kontrolovať polícia, vodičský preukaz mu zadržia. Späť ho dostane až po zaplatení nedoplatku.

výplata, peniaze, živnostník, dane, Čítajte aj Samosprávy idú zvyšovať miestne dane. Nútia ich k tomu vládne opatrenia

Tisíce neplatičov

Banská Bystrica eviduje k decembru tohto roka zhruba 3 246 neplatičov pri dani z nehnuteľností. Pokiaľ ide o poplatok za komunálny odpad, počet neplatičov je 9 222. „Daňovým dlžníkom sa posielajú výzvy na úhradu daňového nedoplatku. V prípade, ak ho neuhradia, pohľadávka je postúpená na exekučné alebo daňové exekučné konanie. Daňovú exekúciu vymáhame zadržaním vodičského preukazu, prikázaním pohľadávky z účtu daňového dlžníka, z dôchodku alebo zo mzdy. Ak je to možné, pohľadávku zabezpečujeme záložným právom. Ak nie je možné vymáhať nedoplatok vnútornou exekúciou, nedoplatok vymáhame prostredníctvom súdneho exekútora,“ uviedla hovorkyňa primátora Banskej Bystrice Dominika Adamovičová.

Účet zablokujú do pár minút

Od roku 2006 eviduje mesto Bratislava zhruba 11-tisíc neplatičov. „Za posledné dva roky počet neplatičov mierne stúpol z dôvodu zníženej platobnej schopnosti daňových subjektov, vinou pandémie,“ povedala hovorkyňa mesta Dagmar Schmucková, podľa ktorej ak daňový subjekt v určenej lehote nezaplatí daň, správca vyzýva dlžníkov, aby nedoplatok zaplatili v náhradnej lehote. Individuálne, v závislosti od konkrétnych okolností prípadu, správca komunikuje s dlžníkom aj ústne – telefonicky, prípadne mailom. „Ďalším inštitútom, ktorý správca dane využíva pri vymáhaní nedoplatkov, je inštitút záložného práva najmä pri právnických osobách,“ dodala hovorkyňa.

Od mája tohto roku bratislavská samospráva zmenila spôsob vymáhania nedoplatkov. Doteraz bolo možné zablokovať účet dlžníka od vzniku právoplatného exekučného titulu približne za 6 týždňov. Čas však skrátili na minúty, čo vymáhanie nedoplatkov výrazne zefektívni. „Keďže týmto sa znížia aj náklady na exekúcie, mesto môže vymáhať aj nižšie nedoplatky a bude to ešte stále efektívne. Doteraz totiž iba náklady na poštovné pri vymáhaní dlhu od jedného dlžníka boli cca 40 eur. Odhadovaná výška financií, ktorú mesto môže získať navyše oproti stavu dnes, je pol milióna až milión eur ročne,“ uvádza mesto.

Iba mierny nárast

Mesto Trenčín má z daní z nehnuteľností, za psa, za užívanie verejného priestranstva a za ubytovanie 3 302 neplatičov. Počet neplatičov sa neustále mení a aj mierne zvyšuje. Hovorkyňa mesta Erika Ságová uviedla, že pohľadávky mesto vymáha priebežne hneď od ich vzniku s prihliadnutím na ich výšku. „Po lehote splatnosti vyzývame daňovníka na zaplatenie najprv písomne, telefonicky alebo osobne, potom mu zasielame výzvu na zaplatenie nedoplatku v zmysle zákona. Na väčšie pohľadávky určujeme záložné práva. Ak subjekt na základe uvedených úkonov nezaplatí, spracujeme podklady pre vymáhanie pohľadávky a postúpime ju súdnemu exekútorovi,“ popisuje systém mesta Ságová.

Menšie problémy s neplatičmi majú v meste Trnava, kde podľa záverečného účtu za rok 2021 vybrali na daniach v porovnaní s rokom 2020 o 1,7 milióna viac. „V tomto momente môžeme povedať, že dane zvyšovať neplánujeme, navrhujeme však mierne navýšiť poplatok za komunálne odpady a drobné stavebné odpady,“ uviedla hovorkyňa Trnavy Veronika Majtánová. Ak mestské zastupiteľstvo návrh schváli, nová sadzba sa zvýši na osobu na rok o 30 centov od 1. januára 2023.

Ku koncu minulého roka malo mesto Žilina takmer 2,5-tisíca dlžníkov, u ktorých úhrnná výška daňových nedoplatkov presiahla u fyzickej osoby 160 eur a u právnickej osoby 1 600 eur. „Je predpoklad, že zvýšenie poplatkovej povinnosti bude mať dosah aj na rast pohľadávok mesta z dôvodu neplatenia. Nepredpokladáme však, že by to malo výrazne vzrásť,“ konštatuje hovorkyňa mesta Barbora Zigová.

Problémový odpad na východe

Už teraz je jasné, že na východe Slovenska plánujú obe samosprávy krajských miest zvýšiť hlavne poplatky za komunálny odpad. Prešovská samospráva navrhuje zvýšiť tento poplatok z 29,49 na 64,86 eur, čo je viac ako 35 eur ročne. Košičania doteraz platili 36,86 eura. Po novom radnica navrhuje 59,86 eura, teda nárast o 23 eur.

Obe samosprávy argumentujú tým, že im zákon zakazuje doplácať za rozsah služieb nakladania s komunálnym odpadom z vlastných zdrojov. Aj to môže mať vplyv na nárast už aj tak veľkého počtu neplatičov, ktorých je v Prešove takmer 7-tisíc (zo 67 200 daňovníkov) a v Košiciach je to necelých dvetisíc (zo 94 391 poplat­níkov).

Obe samosprávy postupujú v zmysle zákona o správe daní. „Pri nezaplatení vyzveme daňovníka na zaplatenie nedoplatku. Ak po výzve nedôjde k úhrade, správca dane dlh vymáha v daňovom exekučnom konaní,“ uviedla prešovská hovorkyňa Terézia Rácová. „Ak zlyhajú iné možnosti riešenia a dlžník odmieta komunikovať s mestom, prípadne pristúpiť na splátkový kalendár, mesto už dlhodobo využíva inštitút exekúcie.“

„V rámci daňového exekučného konania zisťujeme stav na účtoch daňových subjektov prostredníctvom Bankovej asociácie, Sociálnej poisťovne zamestnávateľov, resp. poberateľov dôchodkov. Vychádzame v ústrety aj samotným dlžníkom, že svoj daňový nedoplatok môžu uhradiť v splátkach. Nedoplatky zabezpečujeme záložným právom k nehnuteľnosti daňového dlžníka,“ doplnili z košického magistrátu.

© Autorské práva vyhradené

40 debata chyba
Viac na túto tému: #sankcie #neplatiči #miestne dane a poplatky