Tretí deň odvolávania. V parlamente by sa našlo 76 poslancov, ktorí budú hlasovať za pád vlády: Vorobelová sa už rozhodla

Vláda čelí odvolávaniu už tretí deň. Poslanci pôvodne očakávali, že rozprava sa skončí v piatok, no pomedzi 14 prihlásených rečníkov vystúpili aj niekoľkí ministri. Niektorí nezaradení poslanci na čele s desiatimi členmi Občiansko-demokratickej platformy (ODP) v rámci OĽaNO žiadajú odklad hlasovania.

12.12.2022 08:57 , aktualizované: 15:39
317718438 503482735128972 135161082101294345 n Foto: , ,
So svojím prejavom v pléne vystupuje Richard Sulík. Parlament dnes začal mimoriadnu schôdzu o odvolávaní vlády.
debata (178)
  • poslanci mali rozpravu skončiť už v piatok, no vystúpiť sa rozhodlo viacero ministrov, čo ju predĺžilo
  • do rozpravy je prihlásených ešte niekoľko poslancov písomne, po nich sa budú môcť zákonodarcovia hlásiť aj ústne, hlasovať by sa malo v utorok o jedenástej
  • premiér Eduard Heger rokoval aj s liberálmi, priestor na novú zrekonštruovanú vládu nevidí
  • líder Spolu Miroslav Kollár sa rozhodol, že vládu podporí

Naživo z parlamentu

Eduard Heger, odvolávanie vlády, Richard Sulík Čítajte viac Misky váh sa naklonili v prospech Hegera. Rekonštrukcia? To je imaginárny scenár, tvrdí premiér

15:47 Rozprava sa skončila. Hlasovať sa bude zajtra o 11-ej. Od deviatej poslanci pokračujú v 78. schôdzi. „Ďakujem pekne. Na dnes padla,“ uzavrel rozpravu Pčolinský.

15:44 Vystúpenie premiéra bolo krátke, no ostrejšie, ako jeho štvrtkový prejav. „To, čo sa tu udialo za posledné dva alebo tri dni je splnený sen Fica a Pellegriniho, lebo čo sme tu pozorovali boli len na seba útočiaci demokrati. Toto ste chceli, kolegovia z SaS?“ pýtal sa Heger. Hlasovanie, ktoré zajtra prebehne, bude podľa Hegera znova hlasovaním o charaktere štátu. „Demokrati to vtedy nezvládli a zaplatili za to tú najvyššiu daň,“ povedal.

15:38 Na záver rozpravy o odvolávaní požiadal o slovo premiér Eduard Heger.

14:54 Matovičovi dôverujeme, povedal Jozef Pročko. V reakcii na Jána Benčíka zopakoval, že toto odvolávanie nie je o vláde, ale o osobe Igora Matoviča. Potvrdil, že minister financií ponúkol, že sa vzdá svojej funkcie, čo podľa Pročka jeho kolegovia odmietli.

14:48 Poslanec SaS Ján Benčík vyhlásil, že v prípade, ak minister financií Igor Matovič sa sám nevzdá funkcie, tak bude hlasovať za pád vlády premiéra Hegera.

14:25 Premiér Eduard Heger zopakoval, že neplánuje odvolávať ministra vnútra Romana Mikulca a ani ministra financií Igora Matoviča. Zároveň potvrdil, že pokračujú vyjednávania. „Hlasovanie bude o tom, či bude na Slovensku naďalej prebiehať spravodlivosť," povedal premiér.

„Zajtrajšie hlasovanie je veľmi dôležité hlasovanie. Je to po 11 rokoch hlasovanie o dôvere a charaktere štátu. Musíme si uvedomiť vážnosť tohto hlasovania. Očakávam, že všetci demokrati v národnej rade k tomu patrične pristúpia. Toto hlasovanie nebude o Hegerovi, Kollárovi či Matovičovi,“ skonštatoval premiér. Označil to za hlasovanie o tom, či bude na Slovensku naďalej prebiehať spravodlivosť alebo bude umlčaná, či sa budú diať reformy, alebo či bude pokračovať úcta k občianskej spoločnosti alebo sa zastaví.

Heger nepriblížil, aké by boli ďalšie kroky v prípade pádu vlády. „Ja som ho neinicioval, porozprávajte sa so mnou o tom zajtra poobede. Máte pocit, že vstávam s tým, že nemám plán?“ odkázal novinárom s tým, že vo vláde už zvládli tie najväčšie krízy.

13:40 Vorobelová sa už rozhodla

„Áno, už viem ako budem hlasovať a svoje rozhodnutie oznámim v utorok ráno tak, ako som vopred deklarovala. Vzhľadom na to, čo sa deje, tak nebudem zatiaľ svoje rozhodnutie komunikovať verejne. Nerada by som bola zastrašovaná z jednej či druhej strany,“ povedala pre Pravdu.

13:37 V koalícii aktuálne panuje názor, že existuje 76 poslancov, ktorí zahlasujú za pád vlády. Borgula je presvedčený a zahlasuje za, tarabovci takisto. Všetko sa zlomí na poslankyni Slavěne Vorobelovej, ktorá by ako opozičná poslankyňa mohla hlasovať za pád vlády.

13:35 Situácia aj podľa poslanca Juraja Šeligu vyzerá aktuálne tak, že v parlamente by sa našlo 76 hlasov za pád Hegerovej vlády. Koalícia by mohla pri utorkovom (13. 12.) hlasovaní o osude vlády opustiť rokovaciu sálu, bude sa to riešiť na koaličnej rade. „Momentálne to vyzerá tak, že vláda padne a bude to stáť na hlase Tomáša Valáška (nezaradený) a Martina Borguľu (Sme rodina),“ skonštatoval Šeliga.

Video
VIDEO Martin Čepček sa stále nerozhodol

Nevie o tom, že by malo dôjsť k odvolaniu ministra vnútra Romana Mikulca, aby Borguľa podporil vládu. Dodal, že termín hlasovania o osude kabinetu sa zrejme posúvať nebude. „Koalícia bola pripravená to posunúť, ale SaS to tvrdo odmietla. Ani sa nechcú baviť, chcú proste povaliť vládu,“ podotkol. Skonštatoval, že diskusia aktuálne nie je o tejto koalícii, ale o tom, čo by nasledovalo po páde vlády. Úvahy SaS o úradníckej vláde či novom kabinete sa podľa slov Šeligu rozplynuli. „To znamená, že budú predčasné voľby, pravdepodobne“ do­dal.

13:29 Podľa podpredsedu parlamentu Petra Pčolinského je to momentálne 50 na 50. „V tejto chvíli naozaj netuším. A myslím si, že nikto netuší, ako zajtra dopadne hlasovanie, pretože je to plus mínus jeden hlas,“ povedal pre Pravdu. Čo sa týka Vorobelovej, s ňou sa nerozprával. „Treba sa spýtať jej, ako chce hlasovať. Ale ako opozičná poslankyňa predpokladám, že bude hlasovať za pád vlády,“ dodal s tým, že ak zajtra padne vláda, schôdza sa preruší a zvolá sa poslanecké grémium. O rozpočte sa hlasovať nebude.

13:15 Exposlanec OĽaNO Martin Čepček sa stále nerozhodol. Pripúšťa, že sa hlasovanie možno presunie na január, za čo by bol on za. Dôvodom je to, aby vláda dotiahla veci pred vianočným obdobím do konca. „Budem sa rozhodovať na poslednú chvíľu,“ povedal s tým, že zvažuje všetky okolnosti. Čepček sa stretne s Milanom Vetrákom z OĽaNO. „Čuduje sa, že oslovili iných poslancov z PS a Spolu a dali im väčšiu váhu a za mnou nikto neprišiel,“ povedal s tým, že z opozície za ním nikto nebol.

13:05 Prestávka. Poslanci budú v rozprave pokračovať po 14.00 hod. Rokovať sa dnes bude do 19:00. V ústnej rozprave už vystúpili traja rečníci, tie prebiehajú svižnejšie.

12:53 „Výsledok pôsobenia vlády je, že nakoniec pomáha Robertovi Ficovi. Máme pocit, že keď sa nič nezmení, tak sa je úplná istota, že o 15 mesiacov sa Fico vráti,“ povedala poslankyňa za SaS Jana Bittó Cigániková.

12:32 „Kolegovia a kolegyne, nestačilo už? Veď už bolo všetko povedané,“ povedal Erik Tomáš s tým, že hlasovanie sa odsunulo na utorok kvôli tomu, aby si koalícia zohnala hlasy. Odvolal sa aj na sobotný snem Spolu, kde bol aj Mikuláš Dzurinda. Miroslav Kollár oznámil, že nebude hlasovať za pád vlády.

12:20 Ústne prihlásených do diskusie k návrhu na vyslovenie nedôvery vláde je 11 poslancov. Ústne prihlásení rečníci majú podľa rokovacieho poriadku čas na vystúpenie najviac desať minút. Poslanci môžu na ich vystúpenia reagovať faktickými poznámkami, jedna môže trvať najviac dve minúty. Poslanci tak budú v rozprave pokračovať zrejme až do večera 19.00 hod. Hlasovať o vyslovení nedôvery sa bude zajtra.

12:12 „Jožko Pročko, ty si ešte zbytočnejší ako Heger. Mňa premiér sklamal ako človek aj ako politik,“ reagoval Cmorej.

12:09 Používate fašistické propagandistické klamstvá, kričal v pléne Jozef Pročko na adresu poslnca Cmoreja a strany SaS. „Rišo Sulík to celé pokazil. Hegera poznám najdlhšie, nie je bábka. U nás na klube OĽaNO som nezažil, aby Matovič kázal, ako máme hlasovať, nie sme ako SaS,“ rozčertil sa Pročko.

11:51 V rozprave vystupuje Peter Cmorej. „Premiér Eduard Heger ma sklamal ako človek a mám potrebu o tom hovoriť verejne,“ povedal poslanec SaS, ktorý je zároveň posledným písomne prihláseným poslancom v rozprave. Mnohé momenty podľa neho potvrdzovali, že nie je dobrý premiér, aj v tom Cmorej pri rekonštrukcii vlády dúfal. Kritizuje to, že Heger dovolil, aby Matovič zadržiaval peniaze pre učiteľov či lekárov.

11:25 Spor medzi poslancami SaS a Kremským, Sulík nahnevane odišiel

Kremský sa obul do Sulíka. „Richard, kto sa koordinuje s Robertom Ficom, kto ho pozýva na ministerstvo hospodárstva konzultovať ceny energií. Stretol si sa s Kočnerom, s Kotlebom tajne, stretol si sa s Ficom, ktorého si osobne pozval na ministerstvo. Ja ti nenadávam, hovorím, čo robíš.“ Sulík sa nahnevane postavil a odišiel zo sály. „Vidíte, ako to vyzerá? Na konkrétnu, vecnú kritiku osobné invektívy,“ povedal. „Znižujete úroveň slovenského parlamentu. Medzi poslancami SaS a Kremským sa strhla mierna šarvátka. „Ty si podržtaška Igora Matoviča,“ reagovala Bittó Cigániková.

Odvolávanie vlády Eduarda Hegera pokračuje už... Foto: Adriána Belej Majerčínová, Pravda
Odvolávanie vlády Eduarda Hegera Odvolávanie vlády Eduarda Hegera pokračuje už tretí deň. Sála je takmer prázdna.

11:14 Kremský kritizoval, že v sále chýba Richard Sulík, ten po chvíli prišiel. „Richard Sulík prekvapivo prichádza. Výborne, mám tu pár otázok,“ povedal. „Keď som prestal skákať, ako on píska, tak som už nebol prínosom," povedal Kremský.

Odvolávanie vlády Eduarda Hegera pokračuje už... Foto: Adriána Belej Majerčínová, Pravda
Odvolávanie vlády Eduarda Hegera Odvolávanie vlády Eduarda Hegera pokračuje už tretí deň. Sála je takmer prázdna.

11:11 Minister vnútra Roman Mikulec neplánuje odstúpiť z funkcie. Uviedol to v pondelok v súvislosti s informáciami o jeho údajnej plánovanej demisii, ktorou mal zabrániť hlasovaniu poslanca Martina Borguľu (Sme rodina) za vyslovenie nedôvery vláde. Ako podotkol Mikulec, svoje odstúpenie neplánuje, no pokiaľ ho premiér alebo parlament odvolá, na ministerskej stoličke sa zubami-nechtami nedrží.

11:09 V rozprave vystupuje predposledný písomne prihlásený Peter Kremský (OĽaNO). Strane SaS a Hlasu vyčíta, že nie sú na schôdzi. Za SaS ich tu sedí len pár, rovnako aj za Hlas.

10:41 V rozprave vystupuje Marek Šefčík (OĽaNO). Predčasné voľby dopadnú podľa neho katastrofálne. „Iné scenáre reálne nie sú,“ dodal.

VIDEO V rozprave vystúpila aj Zemanová

Video

10:29 „Vážení členovia poslaneckého klubu SaS, my sme vaši partneri, nie Hlas. To, čo vám prekáža na nás alebo na poslaneckom klube Sme rodina, to vám Hlas nevynahradí. V boji za spravodlivý štát sme vaši partneri my, nie Hlas,“ povedal Grendel. Jeho vystúpenie boli krátke, no adresné.

10:25 O vystúpenie v rozprave požiadal podpredseda parlamentu Gábor Grendel. Prihovára sa najmä poslancom SaS. „Sme na jednej lodi,“ povedal. Pripomína, že poslanci Hlasu, ktorí prispeli podpismi pod návrh na odvolanie vlády, hlasovali aj za odvolanie Richarda Sulíka, ktorému čelil ešte ako minister.

zväčšiť Odvolávanie vlády Eduarda Hegera prebieha už... Foto: Pravda, Ivan Majerský, Ivan Majerský
317625526 2173351132837548 8126283377754856337 n Odvolávanie vlády Eduarda Hegera prebieha už tretí deň. Sála je takmer prázdna.

9:57 V rozprave vystupuje Karol Galek (SaS). Vystúpiť majú ešte traja rečníci, zdá sa, že rozprava dnes skončí skôr. Poslanci mali mať pôvodne voľno, svedčí o tom aj prázdna rokovacia sála.

9:46 Rozprava prebieha svižnejšie, v pléne sedí pár poslancov, zväčša reagujú poslanci OĽaNO a Republiky.

9:41 „Mal si povedať službu ľuďom nad vlastné záujmy,“ povedala. Zemanová opakuje hrozbu rastu extrémistických strán. „Vláda legitimizuje nenávistné prejavy,“ uviedla.

zväčšiť Odvolávanie vlády Eduarda Hegera prebieha už... Foto: Ivan Majerský, Pravda, Ivan Majerský
parlament, odvolávanie, Eduard Heger, Anna Zemanová, tretí deň, prázdna sála Odvolávanie vlády Eduarda Hegera prebieha už tretí deň. Sála je takmer prázdna.

9:40 „Všetko sa potvrdzuje. Sme rodina sa ani nehanbí robiť kroky spojené s podkopávaním princípov právneho štátu,“ uviedla. „Sme rodina nepodporila žiadnu z kľúčových reforiem. Pamätám si, ako sme napočítavali každý hlas, lebo Sme rodina nebude hlasovať.“

9:36 V rozprave teraz vystúpi predsedníčka klubu SaS Anna Zemanová. „Vláda Slovenskej republiky stratila dôvod na svoju existenciu,“ zopakovala Zemanová s tým, že na odvolanie vlády majú jasné dôvody.

9:14 Fáma o Mikulcovi

Líder Hlasu Peter Pellegrini včera vytiahol historku o tom, že minister vnútra Roman Mikulec by dnes mohol odstúpiť. Dôvodom je to, aby Martin Borguľa (Sme rodina) Hegerovu vládu podporil. „Čiže ministra, ktorého sme osemkrát odvolávali v parlamente a vláda ho vždy podržala, tak pravdepodobne obetujú, aby sa udržali na svojich stoličkách,“ povedal. Vicepremiérka Veronika Remišová však poprela, že niečo také je aktuálne v hre. „Takéto scenáre zatiaľ vôbec nie sú v hre,“ uviedla. Podobne sa k tomu postavil aj minister obrany Jaroslav Naď.

zväčšiť Minister vnútra Roman Mikulec prežil aj ôsmy... Foto: SITA, Diana Černáková
Roman Mikulec, Igor Matovič, Eduard Heger, parlament, odvolávanie, ôsmy pokus Minister vnútra Roman Mikulec prežil aj ôsmy pokus na jeho odvolanie.

Ten garantoval, že koalícia nebude obchodovať s Borguľom (Sme rodina). Saková potvrdila, že počula historku o odchode Mikulca výmenou za Borguľovo podržanie vlády. „Určite nebudeme obchodovať s poslancom Borguľom alebo s kýmkoľvek iným za to, že budeme tlačiť niekoho, aby odstúpil,“ poznamenal Naď. Pád vlády bez schváleného rozpočtu považuje za veľké riziko. Minister nemá informácie ani o tom, že by mal šéf rezortu financií Igor Matovič odísť. „Ak urobí Matovič také rozhodnutie sám, tak ho urobí. Ja v tomto momente nemám takúto informáciu,“ poznamenal.

9:07 Do rozpravy je prihlásených ešte päť rečníkov. Bittó Cigániková kritizuje štýl vlády a zneužívanie paragrafu 363. „Edo Heger robí len to, čo mu povie Igor Matovič, Igor Matovič robí to, čo mu povie Boris Kollár a všetko to vedie k tomu, že Robert Fico rastie,“ povedala s tým, že spolu s Hlasom majú vyše 30 percent a každý deň rastú aj extrémisti. „Taraba by nebol taký dôležitý jazýček na váhach, keby ste s ním nespolupracovali,“ povedala.

9:03 Tretí rokovací deň sa začína. Navrhovatelia sú prítomní, v rozprave vystúpi Jana Bittó Cigániková. Sála je takmer prázdna, sedí tu do desať poslancov.

9:00 Predseda parlamentu a hnutia Sme rodina Boris Kollár zvažuje tzv. aklamatívne hlasovanie. Každý poslanec by sa tak postavil a povedal, ako hlasuje. Dôvodom je najmä poruchovosť zariadení. Premiér Eduard Heger by to uvítal.

VIDEO Kollár: Rozprava k odvolávaniu vlády je len povinnou jazdou, poslanci sú rozhodnutí

Video

8:55 Poslanci Občiansko-demokratickej platformy spolu s niekoľkými nezaradenými poslancami ako Martin Klus či Juraj Šeliga žiadajú odklad hlasovania na január. SaS to odmieta.

8:45 Poslanec parlamentu a líder opozičného Smeru Robert Fico obvinil kabinet z politickej korupcie a zastrašovania v súvislosti s hlasovaním o nedôvere vláde. Na nedeľňajšej tlačovej konferencii zopakoval, že všetci poslanci Smeru zahlasujú za jej pád. Súhlasili by tiež s možnosťou aklamačného hlasovania.

Poslanci debatujú o odvolaní vlády tretí deň

V diskusii doteraz vystúpili členovia vlády i premiér Eduard Heger (OĽaNO), vyjadril sa aj predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina). Návrh predniesol líder SaS Richard Sulík. Ten si vie predstaviť, že by po páde vlády nastala jej riadna a zmysluplná rekonštrukcia. V takom prípade by ju SaS podporila, no nebola by jej súčasťou. Premiér Heger tu nevidí priestor na vytvorenie novej 76-tky.

VIDEO Miroslav Kollár nebude hlasovať za vyslovenie nedôvery vláde

Video

Občiansko-demokratická platforma OĽANO a ďalší nezaradení poslanci vyzvali na presun termínu hlasovania až na január. Chcú vytvoriť priestor na rokovania. Liberáli to odmietajú. SaS, Smer-SD aj nezaradení poslanci z Hlasu-SD už avizovali podporu vysloveniu nedôvery vláde, urobil tak aj nezaradený poslanec Tomáš Valášek.

Hlasovanie o osude vlády je naplánované zatiaľ na utorok 13. decembra, rovnako by sa malo hlasovať aj o návrhu štátneho rozpočtu. Predseda parlamentu už avizoval, že ak by vláda padla, o zákone roka by sa nehlasovalo a rokovanie by prerušil. Ak by k pádu vlády nedošlo, poslanci by mali hlasovať aj o ďalších prerokovaných bodoch z programu 78. schôdze, napríklad o zákone o komisárovi pre deti a komisárovi pre osoby so zdravotným postihnutím a pre seniorov či o novele zákona o ochrane oznamovateľov protispoločenskej činnosti.

Na riadnej 78. schôdzi čaká zákonodarcov aj niekoľko ďalších neprerokovaných bodov. Napríklad novela Exekučného poriadku či Obchodného zákonníka. Venovať by sa mali aj novele zákona o rozpočtových pravidlách verejnej správy či návrhu zákona o solidárnom príspevku z činností v odvetviach ropy, zemného plynu, uhlia a rafinérií. Do programu pribudol aj návrh na uvoľnenie peňazí zo štátnych finančných aktív na oddlžovanie nemocníc.

© Autorské práva vyhradené

178 debata chyba
Viac na túto tému: #Richard Sulík #Boris Kollár #Eduard Heger #Miroslav Kollár #odvolávanie vlády Eduarda Hegera