Korčok sa lúči so slovenskou diplomaciou, odchádza po 30 rokoch

Exminister zahraničných vecí Ivan Korčok v posledný deň roku 2022 uzavrel svoju 30-ročnú kariéru v slovenskej diplomatickej službe.

31.12.2022 20:23
korčok Foto: ,
Ivan Korčok
debata (139)

Uviedol to na sociálnej sieti. „Bolo mi cťou 30 rokov slúžiť Slovenskej republike. Dnešný posledný deň tohto roku, je zároveň mojim posledným dňom na Ministerstve zahraničných vecí a európskych záležitostí SR. Mal som tú česť byť súčasťou slovenskej diplomatickej služby od prvého dňa vzniku samostatnej a demokratickej Slovenskej republiky 1.1.1993.“

Bol som pri veľkých medzníkoch slovenskej zahraničnej politiky, napísal Korčok.

„Od vymanenia sa z izolácie keď nám kvôli domácim problémom takmer ušiel integračný vlak, cez vstup do EU a NATO, predsedníctvo v Rade EU, až po dnešok, keď máme jasnú, na hodnotách postavenú, a preto proslovenskú zahraničnú politiku“. Ocenil profesionalitu slovenskej diplomatickej služby.

Rastislav Káčer, súčasný minister zahraničných vecí v odvolanej vláde Eduarda Hegera, ocenil Korčokovu prácu.

„Ivan dnes končí v Zahraničnej službe. Keďže ho poznám a viem, že vlastnenectvo nie je pre neho sezónny kabát, ktorý podľa potreby prevracia (a tu by som mohol napísať celý zoznam tých cynických hoviad a niektorých slaboduchých chudákov, ktorí to robia presne naopak) – viem, že Ivan ostane robotníkom svojej vlasti. A čohokoľvek sa chytí, bude to robiť dobre.“

Káčer osobitne ocenil ako udalosť číslo jedna tohto roku schválenie zmluvy o obrannej spolupráci s USA. Podľa neho to minister obrany Jaroslav Naď a minister zahraničných vecí pred rokom rozbehli aj preto, aby sa vyložili karty na stôl a bolo jasné, kto chce kam patriť.

„A naša spoločnosť sa prejavila. Odporúčam si pozrieť spätne, kto sa postavil na akú civilzačnú stranu. Do šíkov tých, čo za najvyšší prejav vlastenectva považujú lásku k bryndzovým haluškám, bačovským tradíciám a obdiv k pevnej, skorumpovanej ruke Vladimíra Putina a Viktora Orbána, sa pridali v populistickom kŕči mnohí. Harašili kydy o americkej okupácii, strate suverenity a niektorí robili zoznamy zradcov ktorých treba obesiť (záhadne totožné s tými z Covidových čias.…). Ivanovi a Jarovi patrí vďaka za to, že sa nepo…ľakali a našej vláde a väčšine Parlamentu, že sme jednoznačne obstáli jednoduchý civilizačný test,“ napísal Káčer.

139 debata chyba
Viac na túto tému: #ministerstvo zahraničných vecí #Ivan Korčok