Útek do Česka obvinenému z vraždy v Michalovciach priťažil

Osemnásťročného Valentína H., ktorý je obvinený z vraždy v Michalovciach, vzali do väzby. Vo štvrtok o tom rozhodol sudca pre prípravné konanie Okresného súdu Košice II.

05.01.2023 12:05 , aktualizované: 14:48
vražda Michalovce Foto:
Na tomto mieste páchateľ dobodal v Michalovciach 46-ročnú Eriku.
debata (50)

Rozhodnutie nie je právoplatné, obvinený proti nemu podal sťažnosť. Rozhodovať o nej bude Krajský súd v Košiciach, informovala hovorkyňa súdu Anna Pančurová.

Prokurátor Krajskej prokuratúry Košice sa stotožnil s podnetom policajného vyšetrovateľa a pre mladíka obvineného z obzvlášť závažného zločinu vraždy požadoval väzobné stíhanie. Okrem útekovej navrhol aj preventívnu väzbu.

Video
Policajný šéf Hamran k vražde v Michalovciach

Za podstatný dôvod takzvanej útekovej väzby považuje to, že muž sa po spáchaní skutku snažil ujsť do Česka. Poukazuje aj na hrozbu vysokého trestu. „Pokiaľ ide o dôvody takzvanej preventívnej väzby, obvinený sa skutku dopustil mimoriadne brutálnym, surovým a zavrhnutiahodným spôsobom, čo umocňuje obavu z jeho nekontrolovateľného a mimoriadne agresívneho správania, najmä po požití alkoholických nápojov,“ uviedla hovorkyňa KP Košice Jarmila Janová.

hamran Čítajte viac Vrah z Michaloviec má 18 a chytili ho v Žiline. Hamran: Máme silné dôkazy

Janová pripomenula, že obvinený je nezamestnaný, bez akéhokoľvek príjmu a nevlastní žiaden majetok. „Reálne teda existuje dôvodná obava, že páchaním trestnej činnosti by si aj v budúcnosti zabezpečoval finančné prostriedky na svoje živobytie,“ vysvetlila. Z doterajšieho vyšetrovania zároveň vyplýva, že pred vraždou konzumoval alkoholické nápoje a prenasledoval aj inú ženu, ktorej sa však podarilo ukryť.

Pollák: Zlyhanie jednotlivca, nie komunity

Podpredseda Výboru Národnej rady pre ľudské práva a národnostné menšiny a poslanec Peter Pollák ml. (OĽaNO) vraždu odsúdil. Ako ďalej informoval, takýto skutok podľa neho nepatrí do civilizovanej spoločnosti. „Oceňujem rýchly a profesionálny zásah polície a zároveň verím, že po dôkladnom vyšetrení bude vrah spravodlivo potrestaný. Zároveň ma mrzí, že niektorí ľudia sa snažia pre čin násilného jednotlivca vyvolať vlnu nenávisti voči celej rómskej komunite," uviedol Pollák ml.

Poslanec dodal, že takto vyvolaná nenávisť voči komunite nepomôže spoločnosti ani žiadnemu slušnému človeku. „Zlyhanie jednotlivca nemôžeme hodiť na komunitu stoviek tisíc ľudí," uzavrel Pollák ml.

K vražde v Michalovciach, pri ktorej zomrela 46-ročná žena, došlo ráno na Nový rok (1. 1.). Obvinený ju naháňal a viackrát bodol. Následne jej ukradol mobilný telefón a peňaženku. Žena zraneniam na mieste podľahla. V. H. čelí obvineniu z obzvlášť závažného zločinu vraždy.

Vražda Michalovce Čítajte viac Ravasz: Vrah z Michaloviec zradil svoju komunitu
Na tomto mieste páchateľ dobodal 46-ročnú Eriku.
Na tomto mieste sa stal prvý incident. Žena ako...
+9Hoci sú na ul. kpt. Nálepku byty, nik na krik...
50 debata chyba
Viac na túto tému: #krajská prokuratúra #väzobné stíhanie #vražda v Michalovciach