Vyzve niekto Matoviča? OĽANO čaká v januári snem. Heger hovorí o sebareflexii

Hnutie OĽANO momentálne neeviduje záujem o zmenu na poste predsedu, uviedol Peter Dojčan z mediálneho tímu hnutia. OĽANO bude mať snem začiatkom tohto roka, presný dátum nie je ešte záväzne potvrdený. Na sneme sa má voliť predsedníctvo.

05.01.2023 14:39 , aktualizované: 16:13
heger Foto: ,
Dočasne poverený premiér Eduard Heger s manželkou Luciou v lietadle počas letu na pohreb emeritného pápeža Benedikta XVI., ktorý sa uskutočnil na Námestí svätého Petra vo Vatikáne 5. januára 2023.
debata (21)

„O tom, kto má záujem kandidovať na akúkoľvek pozíciu v hnutí OĽANO, sa rokuje a rozhoduje na sneme hnutia. V tomto momente neevidujeme záujem o zmenu na poste predsedu," priblížil Dojčan. „Igor Matovič si stále uplatňuje platný mandát predsedu, pričom mu členovia vyjadrili podporu aj na sneme 17. novembra. 2021,“ dodal.

Na sneme sa bude diskutovať o ďalšom napredovaní hnutia a napĺňaní programu. Voliť sa má podľa Dojčana aj zloženie predsedníctva. Stanovy hnutia hovoria, že piatich členov predsedníctva volí snem a traja sú menovaní predsedom. Predsedníctvo aktuálne tvoria okrem predsedu Igora Matoviča Eduard Heger, Jaroslav Naď, Natália Milanová, Ján Budaj, Erika Jurinová, Peter Pollák, Július Jakab a Michal Šipoš.

Igor Matovič Čítajte viac Politológ: Matovič s kampaňou nikdy neskončil. Ak bude dostatok pokryteckých „hegerov“, OĽaNO sa tak skoro nerozpadne

Heger už povedal, že hnutie potrebuje sebareflexiu a analýzu stavu, v akom sa nachádza. V rozhovore pre TASR pred Vianocami povedal, že to, či si hnutie bude voliť nového predsedu, bude záležať od toho, či bude záujem o zmenu šéfa.

Heger vylúčil Smer i Pellegriniho

Ako odôvodnenie svojho postoja vylúčiť z prípadnej budúcej politickej spolupráce Smer, SNS, hnutie Republika, ĽSNS i Hlas Heger vo štvrtok na sociálnej sieti napísal, že tí, ktorí uznávajú hodnoty demokracie sa nemôžu spájať s tými, ktorí touto hodnotou pohŕdajú.

Heger deklaroval, že považuje za fér povedať, s kým si nevie predstaviť budúcu spoluprácu.

„Ak to myslíme vážne so spravodlivosťou a právnym štátom, spolupráca s Ficom či Dankom je neprijateľná,“ uviedol v tejto súvislosti. Lídrom Smeru a SNS vyčíta benevolentnosť v postoji voči krokom Putinovho Ruska na Ukrajine, podporu dezinformačnej scény i navádzanie na nezodpovednosť v období pandémie COVID-19.

„Ak to myslíme vážne s hlásením sa k odkazu SNP, musíme odmietnuť spoluprácu s Republikou a Kotlebom," skonštatoval ďalej Heger.

Richard Sulík Čítajte viac Spájanie s Nicholsonovou odmietol. Hlas nie je pre Sulíka „želaný partner“

Za partnera zároveň odmieta toho, „kto nevie vylúčiť spoluprácu s Ficom a Republikou“. Zo spolupráce preto vylučuje aj Hlas. Členom mimoparlamentnej strany vyčíta, že ako bývalí členovia Smeru majú zodpovednosť za „obdobie temna“.

Heger v súčasnosti rokuje s partnermi o vývoji situácie po páde vlády. Komentovať vývoj rokovaní nebude, v priebehu januára chce predstaviť finálnu dohodu.

Pellegrini Čítajte viac Pellegrini nevylúčil spoluprácu s Ficom i Republikou, dve strany odmieta úplne
21 debata chyba
Viac na túto tému: #OĽaNO #Eduard Heger