Pokračovanie článku: Predčasné voľby tlačia na kampaň. Začínajú sa formovať bloky a koalície: Lídri kreslia červené čiary

OĽaNO a SaS

OĽaNO spoluprácu s Hlasom vylúčilo po tom, čo to oznámil Pellegrini. Zároveň kritizovalo, že líder Hlasu nevylúčil zo spolupráce Smer a Republiku. „Koalícia Hlas, Smer a Republika je teda možná a desivá alternatíva. Iba naivný človek si môže myslieť, že by orgány spravodlivosti mohli ďalej konať slobodne,“ uviedol štátny tajomník rezortu diplomacie Andrej Stančík (OĽaNO).

Sprava:Predseda hnutia OĽaNO Igor Matovič,... Foto: Robert Hüttner, Pravda
Igor Matovič, Michal Šipoš, Eduard Heger Sprava:Predseda hnutia OĽaNO Igor Matovič, dočasne poverený premiér Eduard Heger a predseda poslaneckého klubu a člen predsedníctva OĽaNO Michal Šipoš.

Ambície OĽaNO o povolebnej spolupráci budú jasné zrejme až po tom, čo strana vyrieši svoju vnútrostranícku situáciu. V prípade, že sa hnutie rozdelí a Hegerova frakcia odíde, v hre je Hegerov nový subjekt, ktorý by, ako sme spomínali vyššie, mohol byť niečím ako SDK 2. Heger už rokoval s viacerými lídrami hnutí a strán vrátane KDH, Za ľudí či Aliancia – Szövetség, a debatoval aj s Mikulášom Dzurindom a Miroslavom Kollárom, predsedom strany Spolu.

Odvolaný premiér Heger však vylúčil z prípadnej budúcej politickej spolupráce Smer, SNS, Republiku, ĽS NS i Hlas. „Tí, ktorí uznávajú hodnoty demokracie, sa nemôžu spájať s tými, ktorí touto hodnotou pohŕdajú,“ napísal na sociálnej sieti s tým, že považuje za fér povedať, s kým si nevie predstaviť budúcu spoluprácu. Za partnera zároveň odmieta toho, „kto nevie vylúčiť spoluprácu s Ficom a Republikou“.

SaS

Richard Sulík uviedol, že liberáli pôjdu do volieb samostatne a čo sa spolupráce týka, vie si ju predstaviť s projektom europoslankyne a bývalej dvojky SaS Lucie Ďuriš Nicholsonovej. „Keď bude mať akýkoľvek projekt, a keď budú v parlamente, viem si predstaviť napríklad koalíciu, ale do volieb pôjdeme samostatne,“ povedal.

Na snímke poslankyňa NR SR Mária Kolíková,... Foto: TASR, Jakub Kotian
Richard Sulík, Mária Kolíková, Branislav Gröhling Na snímke poslankyňa NR SR Mária Kolíková, poslanec NRSR a predseda strany Sloboda a solidarita (SaS) Richard Sulík a poslanec NRSR Branislav Gröhling (všetci SaS).

Do vládnej koalície nepôjdu so Smerom. K spolupráci SaS s inými subjektmi po voľbách a prípadnému vylúčeniu strán zo spolupráce sa chce Sulík vyjadriť až vtedy, keď bude vyhlásený termín volieb. Šéf SaS nevidí veľké šance v úspešnosti spájania sa subjektov pred voľbami. „Myslím si, že štyrikrát nula je nula, aj 50-krát nula je nula. Preto tam nevidím nejaké veľké šance, ale nakoniec rozhodnú voliči," povedal na margo spájania demokratických síl.

© Autorské práva vyhradené

31 debata chyba
Viac na túto tému: #Smer #OĽaNO #Hlas #koalície #SASKA #predčasné voľby 2023