Pokračovanie článku: Predčasné voľby tlačia na kampaň. Začínajú sa formovať bloky a koalície: Lídri kreslia červené čiary

Progresívne Slovensko a KDH

Progresívne Slovensko sa postupne v prieskumoch vypracovalo na hranicu desiatich percent. Po veľkom fiasku v parlamentných voľbách 2020 má strana tretieho lídra. Stal sa ním europoslanec Michal Šimečka. PS plánuje ísť do volieb samostatne a tentoraz nebude riskovať koalíciu. Zo spolupráce vylučujú štyri strany.

Michal Šimečka Foto: © European Union 2022 - Source: EP
Europsky parlament, pr, nepouzivat Michal Šimečka

„Pred komunálnymi voľbami sme ako jediný politický subjekt zo spolupráce vylúčili koalíciu so stranami Smer, Hlas, ĽS NS a Republika. Rovnako jasný postoj ako hnutie zaujmeme, keď budú vyhlásené parlamentné voľby,“ uviedla strana. Spoluprácu by si podľa Šimečku vedeli predstaviť so stranou SaS. V januári však v rádiu Expres vylúčil zo spolupráce aj hnutie Sme rodina Borisa Kollára a problém má aj s Igorom Matovičom.

Ak by teda progresívci vylúčili aj OĽaNO, na spoluprácu by im ostali liberáli, prípadný demokratický blok, strana Lucie Ďuriš Nicholsonovej Jablko, ktorých budúcnosť v parlamente je nejasná a zatiaľ nepravdepodobná, alebo možný nový subjekt Eduarda Hegera.

KDH

Do volieb sa samostatne chystá aj KDH, ktoré má v prieskumoch okolo šesť percent. Líder hnutia Milan Majerský je otvorený spolupráci, ktorá bude stáť na prieniku s piliermi hnutia – kresťanským, sociálnym a národným. „Sme hodnotovo ukotvená strana, ktorá však odmieta spoluprácu s tými, ktorí sú spájaní s extrémizmom, xenofóbiou či potláčaním základných ľudských práv a slobôd, ako aj s tými, ktorí sú zodpovední za nehorázne rozkrádanie a zneužívanie moci. V KDH si nevieme si predstaviť predvolebné spájanie s liberálnymi stranami. Konzervatívno-demokratický volič potrebuje nespochybniteľnú ponuku,“ uviedlo hnutie.

Pred niekoľkými dňami sa uskutočnili rokovania... Foto: FB/Veronika Remišová
Veronika Remišová, Eduard Heger, Milan Majerský, rokovania, spolupráca Pred niekoľkými dňami sa uskutočnili rokovania medzi Za ľudí, KDH a odvolaným premiérom Eduardom Hegerom.

Aj keď sa črtala spolupráca, pre túto chvíľu sa KDH rozhodlo ísť do volieb samostatne. „Ak sa chce niekto pridať ku KDH, ktoré má všetko, čo riadna politická strana potrebuje, dvere k nám sú otvorené,“ dodalo hnutie.

© Autorské práva vyhradené

31 debata chyba
Viac na túto tému: #Smer #OĽaNO #Hlas #koalície #SASKA #predčasné voľby 2023