Najmasovejšia vražda v histórii Slovenska. Dunajská Streda po 24 rokoch spoznala aktérov teroru z baru Fontána

Vražda v dunajskostredskom bare Fontána nie je výnimočná len svojou masovosťou. Celé okolie veľmi rýchlo vedelo, kto je zodpovedný za vraždu desiatich členov podsvetia.

20.01.2023 15:07 , aktualizované: 15:58
Bar Fontána / Pápayovci / Foto:
Policajný záber na jednu z obetí streľby 25. marca 1999 v dunajskostredskom bare Fontána
debata (4)

Jedného z páchateľov dokonca súdili, ale neskôr prepustili. Samotný objednávateľ polícii dvakrát ušiel a na úteku bol roky, napriek tomu, že sa do Dunajskej Stredy pravidelne vracal. Ďalšie jeho obete aj naďalej pribúdali. Prípad sa napokon podarilo uzavrieť až teraz. Toto je príbeh najmasovejšej vraždy v histórii Slovenska.

„Včera okolo 7:15 večer vtrhli do baru Fontána v Dunajskej Strede traja neznámi maskovaní muži a hosťom na prízemí prikázali, aby si ľahli na zem. Dvaja páchatelia spustili paľbu zo samopalov vzoru 58 a na mieste usmrtili deväť ľudí. Ďalší zomrel po prevoze do nemocnice.

Podľa svedkov, ale aj policajtov boli všetci poškodení z Dunajskej Stredy a pohybovali sa okolo Tibora Pápaya, údajného bossa miestnej mafie. Páchateľom sa podarilo ujsť na osobnom aute tmavej farby zahraničnej výroby,“ hlásili správy verejnoprávnej televízie 26. marca 1999.

O najkrvavejšom incidente, aký Slovensko vo svojej histórii zažilo, informovala aj zahraničná tlač. Ako neskôr skonštatoval vtedajší policajný prezident Milan Lučanský, takýto čin sa nepodaril spáchať ani niektorým z najhorších teroristov na svete. V Dunajskej Stredy a okolí vládol strach.

Keďže v bare Fontána sedela spolu takmer celá skupina, a bola navyše neozbrojená, predpokladalo sa, že na vražde mala podiel zrada niekoho z ich úzkeho kruhu. Od začiatku tak podozrenie smerovalo ku konkurenčnému klanu Ľudovíta (Lajosa) Sátora, ktorý sa ani netajil spokojnosťou s novou situáciou.

Už o pár mesiacov však polícia oznámila, že troch mužov, ktorí vraždili, zadržala. Za mrežami sa ocitli Csaba a Szilárd Raiszovci a Arpád Szamaránszky prezývaný Paprika. Za objednávateľa vraždy už vtedy polícia označila Ľudovíta Sátora, považovaného za vodcu „konkurenčnej“ skupiny.

Sátorovi sa však za neobjasnených okolností podarilo zo Slovenska utiecť. V podstate sa ale vedelo, že sa nachádza tesne za hranicou, objavuje sa v Budapešti a dokonca chodí aj do Dunajskej Stredy. V roku 2002 sa ho dokonca skoro podarilo zadržať, políciu však zahanbil a v poslednej chvíli im ušiel. Za tie roky pribudlo v okolí Dunajskej Stredy mnoho ďalších obetí, ktoré sa mu pripisujú. Až po rokoch sa objavili informácie, že Sátor už nežije a pravdepodobne ho v roku 2010 zabili jeho vlastní ľudia.

Trojica obvinených však bola pre pomalé súdne pojednávanie po piatich rokoch z väzby prepustená. V septembri 2004 najprv Szamaránszky, v júni 2005 aj Csaba Raisz a o dva mesiace neskôr jeho brat Szilárd. Szamaránszky sa po ani nie roku zabil pri autonehode v okolí obce Orechová Potôň.

Vražda na oplátku

Prípad sa následne dlho nedarilo objasniť. Vyšetrovanie preto bolo v roku 2014 prerušené. Ako policajný prezident Štefan Hamran 20. januára tohto roku priznal, „už nikto neočakával, že raz môže dôjsť k rozuzleniu týchto prípadov, ktoré spolu veľmi úzko súviseli“.

„Až keď sme v roku 2016 na NAKA začali vyšetrovať zločineckú skupinu sátorovcov, získali sme informácie aj k tejto 10-násobnej vražde. Spolupráca s maďarskou políciou nakoniec priniesla ovocie a došlo k objasneniu tejto vraždy a vzneseniu obvinenia,“ povedal na tlačovej besede v Budapešti riaditeľ NAKA Ľubomír Daňko.

V roku 2011 dostal riaditeľ maďarskej Pohotovostnej polície Národnej kancelárie pre vyšetrovanie za úlohu vytvoriť vyšetrovací tím, ktorý by vyšetril následky mafiánskych vrážd z 90. rokov. Tím tvorilo až takmer 70 policajtov, ktorí boli kvôli hrozbe úniku informácií izolovaní od policajných jednotiek. V tom čase vznikol podobný tím aj na Slovensku, preto došlo prirodzene k spolupráci s maďarskými kolegami.

Maďarskí kriminalisti zistili, že vražda v bare Fontána súvisí v prípadom, ktorý sa odohral v Budapešti v podobnom čase. V reštaurácii Palotás na ulici Szent Korona bol zavraždený jeden z vplyvnejších členov maďarského podsvetia György Döcher a jeho bulharský ochrankár M. Dimitrov. Vrah a jeho komplic z miesta činu autom ušli.

„Na Slovensku vtedy začalo vyšetrovanie desiatich vrážd z Dunajskej Stredy. Mali sme dosť silné indície, že tieto veci spolu súvisia, ale dôkazy sa nám podarilo získať až v rokoch 2021 a 2022. Zatiaľ čo György Döcher aj jeho komplic Dimitrov, boli popravení v Budapešti 2. februára 1999, nepriateľov Lájosa Sátora zabili traja ozbrojenci 25. marca toho istého roku,“ priblížil riaditeľ Pohotovostnej polície maďarskej Národnej kancelárie pre vyšetrovanie Áron Jeney.

„Vyšetrovanie jednoznačne dospelo k záveru, že s vysokou pravdepodobnosťou môžeme povedať, že maďarský občan Alex U. prezývaný Turek sa zapojil do oboch týchto kriminálnych činov,“ povedal Áron Jeney. „Musím sa priznať, že bez pomoci NAKA by sme ju neboli vyriešili,“ pochválil slovenských kolegov Jeney.

Maďarský a slovenský mafiánsky vodca sa dohodli, že si navzájom zabijú svojich rivalov. Alexander Hariš prezývaný „Turek“, ktorý si podľa Jeney do súčasnosti až štyrikrát zmenil meno, o to požiadal Sátora. Mal zabiť jeho bývalého komplica Györgya Döchera, s ktorým sa jeho vzťah zhoršil.

Výmenou za túto vraždu Sátor požiadal „Turka“, aby popravil jeho rivalov, klan Pápayovcov. Podľa polície mu s vraždou v Dunajskej Stredu pomohli Karol Bodoky a Szamaránszky.

„Osobou, ktorá v ten februárový deň vošla do reštaurácie s tlmeným samopalom typu Škorpión pod kabátom, bol Karol B. Išiel dozadu do boxov, kde Györgyho Döchera a Dimitrova zabil 20 ranami. Bola tam aj manželka, ale ju nechal nažive. Neskôr sa „Turek“ za túto veľkorysosť odplatil tým, že sa pridal ku Karolovi B. a Arpádovi S. ako člen trojice,“ popísal priebeh vraždy Jeney.

„Vražda Györgyho Döchera sa absolútne nevyníma z ostatných prípadov vyrovnávania si účtov. Osud Györgyho Döchera nie je netypickým. Aj slovenskí policajti by vedeli hovoriť, ako sa z priateľov stávali nepriatelila. Najlepším príkladom toho je osud Ándora R., ktorý bol najlepším priateľom Lájosa Sátora a jeho telo doslova rozobrali na kúsky,“ poznamenal Jeney.

Spravodlivosť skôr či neskôr

Ďalším výraznému posunu v oboch prípadoch došlo pred zhruba rokom, keď maďarská polícia vykonala v Budapešti u „Turkovho“ priateľa raziu. Objavila sklad zbraní, kde si Sátorovi skupina ukrývala rôzne druhy zbraní. Niektoré z nich mali byť použité aj pri vražde v Dunajskej Strede.

„Vyšetrovatelia našli osem rôznych druhov zbraní, vrátane samopalov, pištolí a dokonca aj revolver. Všetky boli funkčné. V sklade bolo aj 11 ručných granátov, ktoré boli rovnako funkčné a smrteľné do vzdialenosti 10 – 15 metrov. Policajti na mieste našli aj celkovo 455 nábojníc rôzneho kalibru,“ vypočítala polícia.

K definitívnemu rozuzleniu prípadu došlo, keď bola dvojica vrahov – Alex Hariš prezývaný Turek a Karol Bodoky 8. októbra 2021 zadržaná. Turek v Budapešti a Bodoky v Nemecku.

„Oboch mužov vyšetrovatelia vypočuli ako podozrivých z úkladnej vraždy viacerých osôb. Následne im bolo vznesené obvinenie. Obaja sú momentálne vo väzbe,“ potvrdil Jeney. Tretí vrahom z Dunajskej Stredy bol podľa polície Arpád Szamaránszky.

Jednému z dvojice väzba otvorila ústa a s políciou začal spolupracovať aj Kristián Kádár. „Karol B. a Kristián Kádár, ktorý ale nebol priamo na mieste činu, boli vylúčení na samostatné konanie, lebo spolupracujú s políciou,“ priznal Daňko. O čom všetkom vypovedajú, ale Daňko priblížiť nechcel. Vec je totiž stále v štádiu vyšetrovania. Spolu so zadržanou dvojicou sú stíhaní je aj Kristián A. a Michal P.

Nepriblížil preto ani ďalšie podrobnosti o vražde a jej priebehu. „Turek sa ku vražde v Dunajskej Strede nepriznal. Cíti sa nevinný a popiera spáchanie tohto skutku,“ poznamenal Daňko. Vyšetrovanie by však malo byť čoskoro skončené. „Táto 10-násobná vražda je pred ukončením vyšetrovania a v dohľadnej dobe dôjde k preskúmaniu vyšetrovacieho spisu a následne očakávam návrh na podanie obžaloby,“ doplnil Daňko.

„Zločinecká skupina Ľudovíta Sátora patrí medzi najbrutálnejšie skupiny, ktoré kedy na našom území pôsobili. K dnešnému dňu je v rámci tejto skupiny vyšetrovaných celkovo 50 poškodených, ktorí boli zavraždení. Spolu s 10– násobnou vraždou teda ide o 60 ľudí, ktorí boli takto zlikvidovaní. Doposiaľ sa nám podarilo vykopať 23 tiel. Niektoré prípady sú už právoplatne ukončené. Verím, že v dohľadne dobe budú vyšetrené aj ďalšie prípady tejto zločineckej skupiny,“ dodal Daňko.

Nezvyčajná spoločná tlačová beseda slovenskej polície s maďarskými kolegami mala byť aj posolstvom „Spravodlivosť skôr či neskôr každého dostihne. Nech si nikto nemyslí, že spis uzavretý pre nedostatok dôkazov nemožno znovu otvoriť. Vyšetrovacie orgány oprášia aj staré, viac ako 20 ročné spisy,“ uzavrela polícia.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #pápayovci