V okresoch Michalovce a Trebišov platí 2. stupeň výstrahy pred povodňou

V lokalite Michaloviec a Trebišova vyhlásili v pondelok ráno druhý stupeň výstrahy pred povodňou. Informuje o tom na svojom webe Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ). Zároveň platí na väčšine územia výstraha pred poľadovicou a hmlou.

23.01.2023 09:32 , aktualizované: 13:12
Vojany povodňová aktivita  Laborec povodeň... Foto: ,
Stav rieky Laborec pri obci Vojany v okrese Michalovce 20. januára 2023.
debata

Výstrahu druhého stupňa pred povodňou vyhlásili v okrese Michalovce a Trebišov (bez Roňavy). Vzhľadom na spadnuté zrážky na našom aj ukrajinskom území a nasýtenosť povodia budú podľa SHMÚ na toku Bodrog a Latorica pretrvávať vysoké vodné stavy zodpovedajúce stupňom povodňovej aktivity. Vývoj hydrologickej situácie bude SHMÚ priebežne aktualizovať.

Výstraha prvého stupňa pred povodňou z trvalého dažďa platí pre okres Levice-východ. „Vzhľadom na nasýtenosť povodí a postup vlny (dotekanie) z horného úseku, je na dolnom Ipli predpoklad vzostupu vodných stavov na úrovni stupňov povodňovej aktivity,“ uviedli meteorológovia.

Výstrahy prvého stupňa pred poľadovicou a hmlou platia do 10.00 h. Na poľadovicu si treba dávať pozor na celom území s výnimkou niektorých okresov na východe Slovenska. Tvorba poľadovice predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity a môže spôsobiť škody menšieho rozsahu. Výstraha pred hmlou platí na celom území Banskobystrického, Žilinského a Prešovského kraja a v niektorých okresoch Trenčianskeho a Košického kraja. Dohľadnosť hmly je od 50 do 200 metrov.

Horský priechod Príslop už sprejazdnili

Horský priechod (HP) Príslop je v pondelok opäť otvorený pre všetku dopravu. Informuje o tom Slovenská správa ciest (SSC) na svojom webe zjazdnost.sk. Aj naďalej cestári upozorňujú na poľadovicu na cestách III. triedy v oblasti Liptovských Matiašoviec, ako aj na uzavretú cestu medzi Radošovcami a Skalicou pre veľkú vrstvu snehu. Zelená vlna RTVS informuje, že medzi Radošovcami a Mokrým Hájom sa tvoria veľké snehové záveje, úsek hlásia vodiči ako nezjazdný, obchádzať môžu cez Holíč.

Hmla podľa cestárov znižuje dohľadnosť na 100 metrov v lokalitách Švábovská stráň a sedlo Besník. Horský priechod Dobšiná na ceste I/67 a úsek cesty I/67 na odbočke Dedinky – Ostrá Skala je podľa SSC stále uzavretý pre motorové vozidlá nad 3,5 tony. Úseky ciest Srdiečko – Bystrá a Skalka – Kremnica sú zjazdné so snehovými reťazami. V oblasti Holíča si treba dávať pozor na nárazový vietor.

Pretrváva mierne lavínové nebezpečenstvo

Vo všetkých vysokých pohoriach na Slovensku trvá mierne lavínové nebezpečenstvo, teda 2. stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. Snehová pokrývka postupne sadá, stabilizuje sa a na väčšine svahov je dobre spevnená. Problémom ostáva vetrom previaty sneh na záveterných svahoch rôznych orientácii. Previaty sneh je uložený vo forme vankúšov, prevejov a snehových dosiek rôznych tvrdostí. Nachádza sa často pod hrebeňmi, sedlami, skalnými stenami alebo v strmých žľaboch a pozorným okom je relatívne dobre viditeľný. Ako informuje Horská záchranná služba, uvoľnenie lavíny je v týchto miestach možné predovšetkým pri väčšom dodatočnom zaťažení. Na slnkom osvietených svahoch sa v priebehu dňa môžu vyskytnúť menšie samovoľné lavíny z mokrého snehu.

V priebehu minulého týždňa pribudlo na horách 30 až 75 centimetrov nového snehu, najviac v Nízkych Tatrách a najmenej v Malej Fatre. Povrch snehu je rôznorodý, hrebene a rebrá sú väčšinou vyfúkané do tvrdšieho snehu. Na záveterných miestach je, naopak, naviaty sneh uložený vo forme nestabilných dosiek a vankúšov. V nízkych a stredných polohách sa sneh v priebehu dňa stáva vlhkým až mokrým. Teplota vzduchu vystúpi v nadmorskej výške 1 500 metrov až na 1 stupeň Celzia. Vo vysokohorských kotloch je v závetrí sneh suchý a stále voľný.

debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #SHMÚ #prívalové povodne #Povodeň