Stihnú poslanci schváliť predčasné voľby?

Poslancov čaká v stredu hlasovanie o zmene ústavy o skrátení volebného obdobia. Odvolaný premiér Eduard Heger v nedeľu večer potvrdil dohodu na termíne volieb medzi lídrami bývalej štvorkoalície.

24.01.2023 12:30 , aktualizované: 19:05
Igor Matovič, Boris Kollár, parlament, OĽaNO,... Foto: ,
Parlament začal rokovanie o novele ústavy tak, aby si mohli skrátiť volebné obdobie. Igor Matovič je oficiálne poslancom.
debata (45)
  • poslanci pokračujú v 78. schôdzi, ktorá začala ešte v decembri
  • rozhodovať budú o novele Ústavy SR v súvislosti so skrátením volebného obdobia parlamentu
  • odvolaný premiér Eduard Heger našiel po dohode s lídrami bývalej koalície 90 poslancov na schválenie zmeny, v rámci zmeny sa má ukotviť podmienka OĽaNO, na základe ktorej bude možné volebných systém meniť len so súhlasom ústavnej väčšiny, skrátenie volebného obdobia referendom sa vynechalo
  • predčasné voľby by sa mali konať 30. septembra
  • Hlas a zvyšok opozície trvá na skoršom termíne volieb, a to v júni
Video
Poslanci začali rokovať o novele ústavy, ktorou si skrátia volebné obdobie

19:04 Poslanci budú o návrhu na zmenu ústavy, ktorý by umožnil predčasné voľby, hlasovať v stredu o 11:00 hod.

18:57 V závere utorkového rokovania predložil k novele ústavy Miloš Svrček (Sme rodina) ďalší pozmeňujúci návrh. Reagovať má na aktuálnu situáciu. „Potrebujeme do ústavy zakotviť možnosť skrátiť si volebné obdobie,“ podčiarkol. Keďže podľa vlastných slov aktuálne nevie, v akej podobe novela napokon prejde, predložil pozmeňujúci návrh. Navrhuje, aby novela nadobudla účinnosť dňom vyhlásenia v Zbierke zákonov. Namiesto ústavného zákona chce ustanoviť možnosť skrátiť volebné obdobie NR SR uznesením, a to trojpätinovou väčšinou hlasov.

18:54 Poslanci ukončili rozpravu o zmene ústavy o skrátení volebného obdobia.

18:00 Termín predčasných parlamentných volieb treba oddialiť na september, aby mali orgány činné v trestnom konaní (OČTK) časový priestor na vyšetrovanie zločinov. V pléne Národnej rady (NR) SR to počas diskusie k novele Ústavy SR povedal líder OĽANO Igor Matovič.

Matovič pripomenul kauzy počas vlád Smeru-SD, kritizoval, ako spravovali štát, a hovoril o zločinoch. „Keď chceme, aby boli vyšetrené, potrebujeme dať časový priestor orgánom činným v trestnom konaní, aby vaše zločiny a vašich poskokov mohli vyšetrovať. Aj tie tri mesiace sa rátajú,“ odkázal opozícii.

Predčasné voľby sú podľa Matoviča „veľmi zjednodušene“ o tom, že mafia po nich túži, aby sa cez ne dostala k moci. „Je úplne prirodzené od nás ostatných, ktorí sme svojho času vytvorili vládnu koalíciu, na základe ktorej ešte vládne vláda, že budeme tomu brániť a budeme sa snažiť tento termín maximálne oddialiť,“ vyhlásil.

Poslanci dnes debatovali o zmene ústavy. Na...
Poslanci dnes debatovali o zmene ústavy. Na...
+17Poslanci debatovali o zmene ústavy. Na snímke...

17:30 Nezaradení poslanci Národnej rady (NR) SR z ĽSNS a mimoparlamentného hnutia Republika nepodporia pozmeňujúci návrh k novele Ústavy SR z dielne Márie Kolíkovej (SaS). Trvajú na tom, aby v ústave bola možnosť referenda o predčasných voľbách. Koaličný návrh totiž hovorí len o možnosti skrátiť volebné obdobia parlamentu uznesením.

17:20 Poslanec Národnej rady (NR) SR Boris Susko (Smer) navrhol upraviť novelu Ústavy SR týkajúcu sa skrátenia volebného obdobia tak, ako to chceli docieliť v sobotňajšom (21. 1.) referende. Hoci referendum nebolo úspešné a nezúčastnila sa na ňom nadpolovičná väčšina oprávnených voličov, Susko poukázal na to, že viac ako 1,2 milióna ľudí sa vyjadrilo za takúto zmenu. Ozrejmil, že pozmeňujúci návrh sa od referendovej otázky líši tým, že na skrátenie volebného obdobia by bolo potrebných 90 a nie 76 poslancov.

Susko hovorí o troch možnostiach skrátenia volebného obdobia parlamentu, a to uznesením NR SR, ústavným zákonom alebo referendom. Pýta sa, akú logiku má to, že zastupiteľská moc (parlament) má mať legitimitu skrátiť volebné obdobie NR SR a priama moc (občania v referende) takú možnosť nemá mať. Návrh koalície vypustiť z novelizácie referendum označil za selektívne a nevidí za tým iný dôvod ako snahu súčasnej garnitúry udržať sa čo najdlhšie pri moci.

„Videli sme tu celý zvyšok decembra a celý január cirkus, keď odvolaný premiér zháňal 76-ku na to, aby mohol pokračovať vo vláde, na čo poverenie od prezidentky nemal. Teraz vidíme cirkus, ako sa vládna koalícia snaží zmeniť ústavu a dostať do nej ďalšie a ďalšie podmienky, na ktoré nemá legitimitu,“ podotkol.

16:55 „Otázka je, či budeme mať dosť hlasov na zmenu ústavy, lebo s opozíciou ich mať nebudeme,“ povedal v pléne Svrček (jeden z predkladateľov návrhu Sme rodina) s tým, že na júnový termín by potrebovali aj hlasy SaS. Liberáli však trvajú na septembri. „Ten, kto nepodporí zmenu ústavy chce úradnícku vládu,“ dodal.

16:52 Predseda SaS Richard Sulík nerozumie, prečo poslanci Robert Fico (Smer) a Peter Pellegrini (Hlas) odmietajú podporiť pozmeňujúci návrh poslankyne Márie Kolíkovej (SaS), na ktorom sa dohodli bývalí koaliční partneri. „Pred niekoľkými dňami sme tu mali neúspešné referendum, ktoré malo skrátiť volebné obdobie. Teraz, keď to majú na dosah ruky, tak sa hádžu o zem ako malí chlapci. Nech potom svojim voličom vysvetľujú, prečo nehlasovali za skrátenie volebného obdobia," uviedol v dnešnom vyhlásení. Sulík taktiež dodal, že nezaradení poslanci Miroslav Kollár (Spolu) a Tomáš Valášek (Progresívne Slovensko) budú hlasovať za zmenu ústavného zákona.

16:41 Juraj Šeliga (Za ľudí) predložil pozmeňujúci návrh k novele Ústavy SR týkajúcej sa predčasných volieb. Svojím návrhom chce zvýšiť ústavnoprávnu ochranu Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) a Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) tak, že ich existencia bude explicitne zakotvená v ústave.

„Ak nebudeme bojovať o tieto inštitúcie, je vysoká šanca, že budú zrušené,“ tvrdí Šeliga. Vyzval poslancov, aby jeho návrh podporili. „Ak nič nemáte proti ÚŠP a ŠTS, ak sa nebojíte vyšetrovaní, nemôžete mať problém to podporiť,“ dodal. Pozmeňujúcim návrhom sa má tiež stanoviť explicitná vecná pôsobnosť ÚŠP. Opisuje ju ako vykonávanie trestnoprávnej pôsobnosti v oblasti výkonu dozoru nad vyšetrovaním trestných činov korupcie, trestných činov spáchaných verejnými činiteľmi a trestnej činnosti, pri ktorej dochádza k zneužitiu verejných prostriedkov.

Šeliga tieť pripomenul, že opozícia spolu s SaS povalila vládu, a ak chcú, aby novelizácia vyzerala inak, mali sa dohodnúť na inom znení pozmeňujúceho návrhu. „Dajte pozmeňujúci návrh, prerobte to. O tom je demokracia,“ podčiarkol.

16:10 Podpredseda parlamentu Peter Pčolinský (Sme rodina) reagoval, že poslanci Sme rodina sú ochotní zahlasovať aj za to, aby bola v ústave možnosť referenda v súvislosti so skrátením volebného obdobia. Podporili by aj skorší termín predčasných volieb v júni. „My určite nebudeme prekážkou toho, aby takáto úprava bola. Prispôsobíme sa väčšinovému názoru tak, aby predčasné voľby mohli byť v čo najkratšom termíne,“ skonštatoval.

Video
Kolíková predložila návrh na novelu ústavy, ktorá by mala viesť k skráteniu volebného obdobia uznesením

15:00 Poslanci Hlasu nepodporia pozmeňujúci návrh k novele Ústavy SR, ktorý predložili predstavitelia bývalej koalície. Zbytočne podľa Hlasu komplikuje celú situáciu. Prekáža im, že neobsahuje možnosť referendom skrátiť volebné obdobie. Ak pozmeňujúci návrh prejde, poslanci nezahlasujú ani za celú novelu, uviedol to líder strany Peter Pellegirini .

Predstavitelia bývalej vládnej koalície nedokážu podľa Pellegriniho so cťou odísť a dať ľuďom možnosť zvoliť si nové vedenie. Treba podľa neho nájsť ústavné a pokojné riešenie a spolupracovať naprieč politickým spektrom. Považuje za nedôstojné, že sa chcú zabetónovať takmer až do konca volebného obdobia.

Dosluhujúca koalícia musí podľa neho rešpektovať demokratické voľby. „Preto strašiť návratom niekoho len preto, že vám to nevyhovuje, nie je vôbec demokratické, ale, naopak, je to totalitárske. Pretože každý, kto vyjde z riadnych alebo predčasných volieb, je demokraticky zvolený poslanec NR SR,“ vyhlásil Pellegrini, ktorý podľa svojich slov nepočul argument, prečo majú byť voľby 30. septembra, a nie v júni. Pokiaľ pozmeňujúci návrh prejde, Pellegrini garantuje, že ak budú po voľbách súčasťou väčšiny, posnažia sa presadiť zmenu.

14:30 Ak novela Ústavy SR nebude obsahovať možnosť skrátiť volebné obdobie referendom, poslanci Smeru návrh nemôžu podporiť. Fico kritizoval, že odvolaná vláda chce byť pri moci ešte do jesene. Fico kritizoval návrh, pretože vypúšťa referendum ako možnosť skrátenia volebného obdobia. Vyčítal, že k zákonu nebola diskusia.

Vláda, ktorá bola odvolaná v decembri 2022, tu chce podľa Fica byť do novembra 2023, keďže po predčasných voľbách bude ešte trvať nejaký čas, kým sa zloží vláda a požiada o dôveru. Šéf Smeru nerozumie tomu, že odvolaná vláda chce byť pri moci, aby ukázala, že vie vládnuť. Kritizoval tiež, že vláda považuje za nespravodlivé odísť z funkcie už v máji či júni.

14:05 Líder Smeru Robert Smeru v rozprave kritizoval koalíciu najmä za to, že vypustila možnosť skrátiť volebné obdobie referendom a že sa nedohodli na júnovom termíne. „Boli za mnou asi piati poslanci koalície, že pán Fico, potrebujeme vaše hlasy,“ uviedol. Návrh podľa neho neprejde, lebo nedostanú ani jeden hlas. Heger už uviedol, že zmenu ústavy, termín aj zabetónovanie súčasného volebného systému podporí 90 poslancov.

Video
Fico bývalej koalícii: Bojíte sa demokracie, pokiaľ ide o voľby

13:46 Mária Kolíková v úvode odprezentovala pozmeňujúci návrh, faktickou poznámkou na ňu reaguje sedem poslancov. V rozprave je ešte 21 poslancov, zväčša opozičných. Poslanci majú čas na schválenie zmeny ústavy o predčasných voľbách a zavedenia zmien do praxe do budúceho utorka 31. januára. Hlasovať sa malo večer o 17:00, podľa počtu poslancov v rozprave sa bude hlasovať najskôr zajtra o 11:00. Ak poslanci nestihnú schváliť zmeny, prezidentka dnes avizovala, že vymenuje úradnícku vládu.

13:43 Tomáš Taraba podľa jeho slov vo faktickej poznámke voľby 30. septembra nepodporí. Hlasy jeho a kuffovcov však podľa Hegerových počtov nebudú potrebné.

13:29 Pozmeňujúci návrh predkladá Mária Kolíková. „Máme za to, aby sa volebné obdobie skracovalo nie referendom ani ústavným zákonom, ale uznesením parlamentu,“ povedala s tým, že tento spôsob je podľa nej vhodnejší. „Poistkou je, že podanie takéhoto návrhu bude môcť podať len skupina 30 poslancov,“ uviedla Kolíková. V uznesení sa má určiť aj termín volieb.

Poslanci začali rokovať o zmene ústavy, ktorou... Foto: Pravda, Ivan Majerský
Gábor Grendel, Peter Pčolinský, Marián Viskupič Poslanci začali rokovať o zmene ústavy, ktorou si skrátia volebné obdobie.

13:26 Predseda parlamentu Boris Kollár otvoril rozpravu k návrhu Sme rodina, ktorého súčasťou je práve pozmeňujúci návrh na skrátenie volebného obdobia. Do rozpravy sa prihlásilo 23 poslancov. Poslanci tak dnes nebudú hlasovať o zmene ústavy. Pôvodne sa malo hlasovať o piatej. Opozícia sa snaží naťahovať čas, do rozpravy sa však prihlásili aj koaliční poslanci.

13:25 Ešte predtým po správe Imunitného a mandátneho výboru parlament schválil, že z Matoviča sa oficiálne stal poslanec parlamentu.

matovič, šofranko, krajčí Čítajte viac Z Matoviča je poslanec, zasadol do poslednej lavice k ďalšiemu exministrovi

13:20 Schôdza sa začala o niekoľko minút neskôr. Poslanci budú rokovať o zmene ústavy, ktorá umožní skrátenie volebného obdobia.

Poslanci rokujú o zmene ústavy. Foto: Pravda, Ivan Majerský
Boris Kollár, Anna Zemanová, parlament Poslanci rokujú o zmene ústavy.

13:11 Samostatný pozmeňujúci návrh podajú nezaradení poslanci Juraj Šeliga (Za ľudí), Miroslav Kollár (Spolu) a poslanci OĽaNO Michal Šipoš a Milan Vetrák k ukotveniu Úradu špeciálnej prokuratúry a Špecializovaného trestného súdu v Ústave SR. Cieľom návrhu je ochrániť ich pred prípadným zrušením po predčasných parlamentných voľbách.

Video
Heger oznámil dohodu na predčasných voľbách

12:56 Prezidentka SR Zuzana Čaputová verí, že poslancom sa v utorok podarí schváliť zmenu Ústavy SR v súvislosti s predčasnými voľbami. „Môj postoj je jasný, jasne som povedala, že treba predčasné voľby vzhľadom na to, že máme vládu s obmedzenými právomocami,“ uviedla. Vyhlásiť termín predčasných volieb či prijať primerané rozhodnutia je podľa nej potrebné najneskôr do 30. januára. „Inak zostavím úradnícku vládu,“ doplnila hlava štátu.

12:54 Heger by mal mať podporu 90 poslancov

Poslanci budú pokračovať v 78. schôdzi. V úvode by mali začať rokovať o zmene ústavy. Septembrový termín a podmienku OĽaNO podporili strany SaS (20) a Za ľudí (3), hnutia OĽaNO (37) a Sme rodina (17), dohodu podporuje aj nezaradený poslanec Martin Borguľa (exSme rodina) a odídenci z OĽaNO združení v Občiansko-demokratickej platforme (10). Hlasy by mali dať nezaradení poslanci Miroslav Kollár (Spolu), Tomáš Valášek (PS), Ján Mičovský a Martin Čepček (exOĽaNO) a pridať by sa mohol aj Ján Benčík, čo je spolu 93 poslancov.

Eduard Heger, predčasné voľby Čítajte viac Heger má 90 poslancov, no presvedčí aj ľudí? Vláda premrhala tri roky. Za osem mesiacov sa chce pokúsiť o nemožné

12:50 Hlas chce voľby 24. júna

Na odkladanie predčasných parlamentných volieb do septembra nie je žiaden racionálny dôvod, tvrdí to mimoparlamentná strana Hlas. V prípade schválenia novely ústavy o možnosti skrátiť volebné obdobie preto avizuje pozmeňujúci návrh k uzneseniu o vyhlásení predčasných volieb s návrhom na termín konania volieb 24. júna.

pellegrini  HLAS Čítajte viac Hlas kritizuje dohodu o termíne predčasných volieb. Žiada ich do konca júna

12:47 Možnosť skrátenie volebného obdobia referendom sa vypúšťa

V uplynulom období sa hovorilo o viacerých možnostiach, ako ústavu novelizovať. Smer-SD a nezaradení poslanci z Hlasu-SD trvajú na podmienke, aby bolo možné skrátiť volebné obdobie parlamentu aj referendom. Poslanci ĽS NS však včera do parlamentu predložili návrh, podľa ktorého chcú zmeniť počet podpisov potrebných na vyhlásenie referenda zo súčasných 350-tisíc na 100-tisíc a zmeniť chcú aj kvórum potrebné na platnosť referenda.

zväčšiť Návrh na zmenu podmienok referenda Foto: NR SR
ĽS NS, zmena referenda Návrh na zmenu podmienok referenda

Aktuálne musí byť účasť vyššia ako 50 percent. Kotlebovci navrhujú nadpolovičnú väčšinu. „Výsledky referenda sú platné, ak bolo rozhodnutie prijaté nadpolovičnou väčšinou účastníkov referenda,“ píšu v návrhu. Meniť chcú aj predmet referenda, okrem základných práv a slobôd, daní, odvodov a štátneho rozpočtu chcú, aby predmetom nemohla byť ani „zmena štátnych hraníc, postavenie orgánov štátnej moci, jednotnosť a nedeliteľnosť územia Slovenskej republiky“. Návrh predložili poslanci Rastislav Schlosár, Martin Beluský, Magdaléna Sulanová a Peter Krupa. Na ktorú schôdzu návrh zaradia, nie je isté.

12:45 Nezaradená poslankyňa Katarína Hatráková (exOĽaNO) zrejme zmenu ústavy nepodporí

Uznesenie zatiaľ nevidela, no predčasné voľby nevníma ako riešenie. „Ja som opakovane komunikovala, že predčasné voľby nevnímam ako riešenie aktuálnej politickej situácie, rovnako, ako mám za to, že zmeny v ústave by prechádzať v dôstojnejšom procese, než akého sme svedkom,“ uviedla včera Hatráková pre denník Pravda.

12:30 30. september je najhorší možný termín predčasných volieb, tvrdí Procházka

Koniec septembra považuje ústavný právnik a bývalý politik Radoslav Procházka za najhorší možný termín predčasných parlamentných volieb. Nová vláda bude v tomto prípade podľa jeho slov menovaná krátko po tom, ako tá odchádzajúca predloží vlastný návrh zákona o štátnom rozpočte. Zákon o štátnom rozpočte považuje Procházka za najdôležitejší zákon roka. „Zároveň som na odklad volieb o tri až štyri mesiace v porovnaní s dostupným termínom nepočul jediný zrozumiteľný dôvod,“ doplnil pre TASR.

Podmienky a ďalšie body

Ak sa bývalí koaliční partneri dohodnú na septembrovom termíne predčasných volieb, Mária Kolíková (SaS) hovorí o rýchlom technickom riešení. Do ústavy by sa doplnila veta, že volebné obdobie sa dá skrátiť, ak sa na tom parlament zhodne ústavným zákonom alebo uznesením.

matovič, kollár Čítajte viac Predčasné voľby sú nezvratné: Heger už vidí dohodu. Rokovania narážajú na problémy, referendum netreba podceniť

Podpredseda strany Za ľudí a nezaradený poslanec Juraj Šeliga podmieňuje hlasovanie za novelu ústavy tým, že sa do nej zakotví postavenie Úradu špeciálnej prokuratúry a Špecializovaného trestného súdu. Dohodu však nechce bojkotovať, preto jeho návrh podá ako pozmeňujúci. Proti bolo hnutie Sme rodina.

Hnutie OĽaNO má zas podmienku, aby sa sprísnili možnosti novelizácie volebného zákona. Navrhuje, aby sa jeho úpravy dali prijímať len ústavnou väčšinou, teda 90 a nie 76 hlasmi poslancov. Na programe 78. schôdze ostala ešte neprerokovaná novela zákona o vodách z dielne koaličných poslancov. Rozhodnúť by sa malo napríklad aj o vládnej novele zákona o kybernetickej bezpečnosti. Poslanci by podľa programu mali tiež voliť predsedu Výboru NR SR pre zdravotníctvo.

© Autorské práva vyhradené

45 debata chyba
Viac na túto tému: #parlament #Eduard Heger #rokovanie parlamentu #predčasné voľby 2023