Ako funguje maďarská "paródia na demokratické voľby", ktorou strašil Matovič?

Dáme viac moci ľuďom a menej elitám, hlásal pred voľbami. Zmeniť "Mečiarov" volebný systém však bude napokon ešte ťažšie. Po strašení koncom demokracie sa lídrovi OĽaNO Igorovi Matovičovi podarilo dosiahnuť novelizáciu ústavy, ktorá sťaží zavedenie viacerých volebných obvodov. Argumentuje pri tom maďarským volebným systémom, ktorý Viktor Orbán v roku 2011 zmenil tak, aby zvýhodňoval najväčšie a silnejšie strany. Ako funguje maďarský volebný systém a v čom sú jeho výhody a nevýhody?

26.01.2023 06:00
Igor Matovič Foto: ,
Šéf OĽaNO Igor Matovič.
debata (105)
VIDEO: Poslanci schválili Kolíkovej návrh a aj zmenu ústavy, volebné obdobie bude možné skrátiť len uznesením
Video
25. januára 2023

V ten deň sa síce Matovič zviditeľnil väčšmi vytrhnutím svojej ministerskej demisie z rúk šéfa prezidentskej kancelárie, ale 15. decembra 2022, teda práve v deň, keď padla vláda, tiež Matovič prvýkrát vytiahol aj túto „demokratickú“ kar­tu.

„Strana Smer, Hlas a Republika sú už dohodnuté na zmene volebného systému. Ak títo ľudia prídu k moci, už dnes sú dohodnutí, že prvý zákon, ktorý zmenia, sú volebné pravidlá presne po vzore Maďarska. To je volebný systém, ktorý zabetónuje moc týchto strán naveky. Tu už nebude demokracia, bude to len paródia na demokratické voľby,“ strašil vtedy Matovič.

„Ak túto zmenu dopustíme, demokracia na Slovensku skončila. Toto bude kľúčová téma ďalších volieb,“ opakoval na tlačovej besede. Svoje reči o plánoch opozície, podobne ako mnohokrát predtým, ale líder obyčajných ľudí opäť nepodložil žiadnym dôkazom. Povedal len, že takéto informácie má od zdroja zvnútra strán Smer, Hlas a Republika.

parlament, hlasovanie, predčasné voľby, zmena ústavy, Igor Matovič, Mária Kolíková, Boris Kollár, Peter Pčolinský Čítajte viac Kľúčový deň. Poslanci schválili zmenu ústavy bez referenda. Prezidentka ju podpísala

Parlament v stredu schválil novelizáciu ústavy, do ktorej pribudli dve vety – voľby sa uskutočnia podľa zásad pomerného zastúpenia a volí sa len v jednom volebnom obvode. Túto zmenu podporilo 92 poslancov bývalej vládnej koalície. Doteraz na zmenu stačila jednoduchá väčšina prítomných poslancov, teda v prípade neúčasti aj menej ako 76 poslancov.

Voľby v septembri? Opozícia má pravdu, je to neskoro. Vypočujte si podcast denníka Pravda:

Podcast si môžete vypočuť aj cez obľúbené aplikácie.

Zabetónovanie výťahových strán

Matovič vysvetlil, že tajný plán opozície, o ktorom počul zatiaľ len on, spočíva vo zvýšení váhy hlasov z regiónov a v celkovom zvýhodnení väčších a úspešnejších strán. „Sú dohodnutí, že zmenia volebný systém, ktorý pri moci betónuje strany s podporou vo vidieckych oblastiach. Znamenalo by to ústavnú väčšinu mafiánskej bande naveky,“ tvrdil Matovič. „Na Slovensku jednoducho máme malé okresy, ktoré systematicky volia túto skupinu strán. Pred 100 rokmi volili komunistov, pred 30 rokmi HZDS, dnes volia Smer, Hlas, Republiku, ĽS NS a podobne,“ vysvetľoval exminister financií.

Opozícia však jeho tvrdenia vyvracia. „Matovičove reči o hrozbe nedemokratickej ,zmeny volebného systému‘ zo strany Republiky sú čisté fantazmagórie. Jedinou hrozbou pre demokraciu je tu on a jeho schránková strana, ktorá nechce dovoliť ani normálne predčasné voľby. Jednu zmenu volebného systému by sme však presadiť chceli – povinné psychotesty pre členov vlády a parlamentu. Aby sa už nikdy neopakovala tragédia, akú predstavuje Matovičova vláda,“ odkázal 19. januára líder Republiky Milan Uhrík.

Rovnako sa vyjadril aj predseda Hlasu Peter Pellegrini. „Nikto nie je s nikým dohodnutý. Nerokovali sme so Smerom ani s Republikou o žiadnej zmene volebného systému a nie som ani presvedčený, že by s tým súhlasili. Igor Matovič jednoducho opäť klame,“ reagoval Pellegrini a Matovičovi zároveň pripomenul, že to bola práve jeho vláda, ktorá sa vo svojom programovom vyhlásení zaviazala „otvoriť diskusiu“ o zmene počtu volebných obvodov. Podľa volebného programu OĽaNO by takýto osemobvodový volebný systém „dal viac moci ľuďom a menej elitám“.

SR NRSR 78. schôdza rokovanie BAX Čítajte viac Predčasné voľby sú isté. V hre sú tri termíny, najväčšiu šancu má september: Sme rodina to skúsi s referendom

Keď už hnutie OĽaNO aj vláda túto tému odignorovali, iniciatívy sa chytilo Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS). To ešte vlani v januári ohlásilo petíciu za vypísanie referenda, v ktorom by sa občania mohli rozhodnúť v prospech viacerých volebných obvodov. Navrhovali ich osem – jeden pre každý kraj. Túto iniciatívu podporuje ak ústredný riaditeľ ZMOS-u Michal Kaliňák, ktorý v ostatných spojených voľbách kandidoval za prešovského župana ako kandidát strany Hlas.

Aj v Hlase však odmietajú interpretovať diskusiu o väčšom spojení medzi regiónmi a zákonodarným zborom ako antidemokratickú snahu o zabetónovanie sa pri moci. „Je to smiešne, že najväčší demokrat, ktorý chcel vytvárať osem volebných obvodov a viac ľuďom z regiónov umožniť riadiť krajinu, dnes sa bojí, že by to niekto práve takto spravil,“ reagoval na Matovičove hrozby Pellegrini.

© Autorské práva vyhradené

105 debata chyba
Viac na túto tému: #Viktor Orbán #Igor Matovič #volebný systém