Zima udrela na Slovensko, kalamitu hlási celý sever. Polícia: Necestujte. V sobotu príde orkán

Kalamitu pre sneženie vyhlásili cestári okrem Žilinského kraja aj pod Tatrami. Informuje o tom Slovenská správa ciest (SSC) na svojom webe zjazdnost.sk. Sneženie naďalej komplikuje dopravu aj na ďalších úsekoch ciest na Slovensku.

03.02.2023 14:39 , aktualizované: 23:16
kalamita Foto: ,
Muž odpratáva sneh počas sneženia v Starých Horách pri Banskej Bystrici 3. februára 2023.
debata (25)

VIDEO: Pozrite si predpoveď počasia na prvý februárový víkend.

Video

Pre kalamitu vyhlásili do 16.00 h mimoriadne situácie v 27 samosprávach v Žilinskom kraji. Neskôr k ním pribudli aj ďalšie. Išlo najmä o mestá a obce v okresoch Liptovský Mikuláš, Tvrdošín, Dolný Kubín, Námestovo, Čadca a Žilina. Mimoriadnu situáciu hlásili aj zo Svitu.

Na Orave, Liptove, Kysuciach, hornom Považí, v Turci a pod Tatrami vyhlásili cestári kalamitu. Sneženie komplikovalo dopravu aj na ďalších úsekoch ciest a na horských priechodoch na Slovensku. Kalamitný stav vyhlásilo aj mesto Považská Bystrica.

SHMÚ: Orkán na horách

Meteorológovia očakávajú po výdatnom snežení v sobotu veľmi silný vietor a tvorbu snehových závejov a jazykov. Vo vysokých polohách môže byť mohutná víchrica až orkán (v nárazoch rýchlosť vetra 160 – 180 km/h). Informuje o tom Slovenský hydrometeorolo­gický ústav.

Nárazy vetra ojedinele presiahnu 90 kilometrov za hodinu. Ešte veternejšie bude na horách, kde sa očakáva víchrica až silná víchrica. Vo vysokých polohách prechodne mohutná víchrica až orkán.

„Vietor môže za pohoriami aj "prepadávať“, teda vysoká rýchlosť sa môže prechodne vyskytnúť aj v záveterných lokalitách na južných svahoch. Najmä Nízkych Tatier a Volovských vrchov," spresnil SHMÚ.

Polícia: Necestujte

Polícia v Žilinskom kraji odporúča necestovať, pokiaľ to nie je nevyhnutné. Situácia na cestách ani prognóza na zlepšenie počasia nie je priaznivá. TASR o tom v piatok večer informovali z operačného strediska žilinskej krajskej polície.

Video

„Vplyvom mimoriadne zlých poveternostných podmienok sú všetky sledované úseky ciest a diaľnic na území Žilinského kraja silne zasnežené. Na mnohých úsekoch je značné zdržanie, množstvo škodových udalostí a skrížených nákladných áut,“ upozornili policajti.

Sekcia krízového riadenia vydala v súvislosti s intenzívnym snežením viaceré odporúčania. Prosí napríklad, aby ľudia neblokovali odhrnuté cestné komunikácie z dôvodu prejazdu záchranných zložiek a neparkovali pod stromami a pri stavbách s malou nosnosťou či zlou statikou. „Sledujte predpovede ďalšieho vývoja počasia na stránke Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu a zabezpečte domáce zvieratá,“ odporučili verejnosti z tlačového odboru kancelárie ministra vnútra.

Pre silné sneženie je obmedzená viditeľnosť na 100 metrov v severných okresoch západného a stredného Slovenska. Na cestách tretej triedy v okrese Námestovo by si mali dávať vodiči pozor na možnú tvorbu snehových jazykov.

Dopravná situácia na cestách spôsobená hustým...
Situácia na cestách v meste Poprad v piatok 3....
+9Dopravná situácia na cestách spôsobená hustým...

Obmedzenia platia aj pre niektoré horské priechody. Pre husté sneženie je uzatvorený horský priechod Čertovica. Pre vozidlá nad desať metrov celkovej dĺžky sú uzatvorené horský priechody Donovaly, Šturec, Príslop a Kremnické Bane. Uzatvorený pre dopravu nad 3,5 t je horský priechod Dobšiná.

Pre nákladnú dopravu je uzatvorený aj horský priechod Dobšinský kopec. Ťažko zjazdný je aj horský priechod Veľké Rovné, kde majú problémy aj osobné autá.

Mimoriadna situácia v Ružomberku i Žiline

Krízový štáb Ružomberka vyhlásil pre husté sneženie mimoriadnu situáciu. Platí na celom území mesta a mestských častí a potrvá do odvolania. Technické služby pracujú od popoludnia v treťom stupni pohotovosti a na zimnú údržbu nasadili všetku dostupnú techniku a ľudí, ktorí sú k dispozícii.

K podobnému kroku od 17. hodiny pristúpil aj krízový štáb Žiliny. Platí na celom území mesta, informovala hovorkyňa mesta Žilina Barbora Zigová.

Ako dodala, silné celodenné sneženie komplikuje situáciu na cestách a chodníkoch po celom meste. „Samospráva robí opatrenia, aby dokázala v čo najvyššej miere minimalizovať dosahy na fungovanie mesta. Všetky mechanizmy a vozidlá zimnej údržby spoločnosti Žilinské komunikácie sú v teréne a zabezpečujú zjazdnosť ciest. Situáciu však mimoriadne komplikuje vysoká intenzita dopravy, vytvárajú sa dopravné kolóny a tie výrazne sťažujú činnosť vozidiel zimnej údržby, aby mohli vykonávať čistenie komunikácií,“ opísala hovorkyňa.

Intenzívne sneženie podľa Zigovej značne ovplyvňuje aj jazdy trolejbusov. Vozidlá mestskej hromadnej dopravy majú problém prejsť cez kopec v smere zo Soliniek na sídlisko Vlčince či na sídlisko Hájik. „V Žiline je vo večerných hodinách situácia kritická,“ zhodnotil žilinský primátor Peter Fiabáne.

Niekoľkohodinové kolóny

Na Orave spadol na železničnú trať strom. Informuje o tom Železničná spoločnosť Slovensko a avizuje vyše hodinové meškanie osobného vlaku smerom do Trstenej. K pádu stromu malo dôjsť medzi Medzibrodím nad Oravou a Oravským Podzámkom.

Vlakový dopravca hlási pre nepriaznivé počasie meškanie vlakov aj v iných častiach Slovenska. Vyše 40 minút aktuálne mešká rýchlik na trase Vrútky-Zvolen.

Naďalej sa zdržia aj vodiči na cestách. Zelená vlna RTVS informuje o niekoľkohodi­nových kolónach na úseku Žilina – Martin – Ružomberok v oboch smeroch. Kolóny sa tvoria aj na hlavných ťahoch v Martine.

Dopravné aplikácie evidujú zdržania v okolí Žiliny, Čadce, Krásna nad Kysucou, Kraľovian, Dolného Kubína, Ružomberka, Liptovského Mikuláša i Zvolena.

Medzi Martinom a Ružomberkom sa skrížilo a zapadlo až 15 kamiónov. „Postupne sa ich snažia vyťahovať. Medzitým zapadli cestári aj odťahová služba. Postupne sa bude všetko riešiť,“ uviedla pre TASR krajská policajná hovorkyňa.

Na úseku Tisovec – Muráň havarovalo viacero vozidiel, na vrchole horského priechodu skončil zároveň posýpač v priekope.

„Prioritou je v tejto chvíli zabezpečenie zjazdnosti hlavných komunikácií a frekventovaných chodníkov. Prosíme vodičov, aby v prípade, ak to nie je nevyhnutné, nevyužívali motorové vozidlá a cesty uvoľnili pre mechanizmy zimnej údržby. Pri parkovaní dbajte na to, aby mali mechanizmy dostatok miesta na prácu,“ uviedol hovorca.

Podotkol, že ide o extrémnu situáciu v súvislosti so snežením, ktoré aktuálne spôsobuje množstvo problémov na celom území severného Slovenska.

Cestu I/9 v Hradišti a Machnáč už sprejazdnili

Cesty I/9 v Hradišti v okrese Partizánske a II/516 medzi Trenčianskymi Teplicami a Motešicami na kopci Machnáč v piatok popoludní sprejazdnili. Informovala o tom trenčianska krajská polícia na sociálnej sieti.

Polícia upozorňuje vodičov, že sa na ceste I/9 v úseku Mníchova Lehota – Radar stále zdržia. „Doprava je púšťaná striedavo v oboch jazdných pruhoch v smere na Trenčín, ako i Bánovce nad Bebravou,“ uviedli policajti.

Mimoriadnu situáciu pre sneženie vyhlásilo vyše 20 obcí v Žilinskom kraji

Mimoriadnu situáciu pre snehovú kalamitu vyhlásili v uplynulých hodinách vo viac ako 20 obciach na území Žilinského kraja. Ide o samosprávy z regiónov Oravy a Liptova. Informácie pre TASR poskytol prednosta Okresného úradu v Žiline Kamil Ruman.

Snehová kalamita podľa neho zasiahla najmä obce v okresoch Námestovo, Tvrdošín, Dolný Kubín a Liptovský Mikuláš.

V okrese Námestovo vyhlásili mimoriadnu situáciu v obciach Oravské Veselé, Novoť, Beňadovo, Oravská Lesná, Lokca, Bobrov, Krušetnica, Rabčice a Mútne. V okrese Tvrdošín v obciach Habovka, Oravský Biely Potok, Zuberec a Suchá Hora. V okrese Dolný Kubín v obciach Pucov a Pribiš. V okrese Liptovský Mikuláš v obciach Žiar, Vavrišovo, Veterná Poruba, Liptovský Ondrej, Liptovská Kokava a v meste Liptovský Mikuláš.

Na severe Slovenska vyhlásili kalamitu, obmedzenie platí aj na Donovaloch

Na Orave, Liptove, Kysuciach a Hornom Považí vyhlásili cestári pre sneženie kalamitu. Informuje o tom Slovenská správa ciest (SSC) na svojom webe zjazdnost.sk. Sneženie komplikuje dopravu aj na ďalších úsekoch ciest na Slovensku. Obmedzenia, najmä pre kamióny, platia už aj na viacerých horských priechodoch.

Pre nákladné vozidla nad desať metrov dĺžky uzatvorili horské priechody Donovaly, Príslop, Šturec, Kremnické Bane a cestu II/ 531 medzi Muráňom a Červenou skalou. Cesty tretej triedy medzi Štrbou a Šuňavou a v Lučivnej sú pre silný vietor a tvorbu závejov uzatvorené.

Zelená vlna RTVS informuje, že pre nepriaznivé počasie je úplne neprejazdný úsek z Kraľovian do Martina. V smere na Ružomberok vodiči zatiaľ prejdú. Rátať treba s rozsiahlymi kolónami. Obojsmerne neprejazdná je podľa vodičov aj cesta zo Žiliny popod Strečno do Vrútok. Medzi Žilinou a Čadcou je zdržanie viac ako 90 minút.

Medzi Dolným Kubínom a Ružomberkom sa šmýkajú kamióny. „Na hlavnom ťahu pri Mošovciach je v oboch smeroch viacero odstavených kamiónov, úsek je ťažko prejazdný. V oboch smeroch sa tvoria rozsiahle kolóny,“ informuje Zelená vlna RTVS. Na trase z Mníchovej Lehoty do Bánoviec nad Bebravou pre zlú zjazdnosť stratia vodiči viac ako 90 minút.

Správa ciest vyhlásila v celom Žilinskom kraji mimoriadnu situáciu

Správa ciest Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) vyhlásila v piatok mimoriadnu situáciu v celom kraji. Ide o dôsledok pretrvávajúceho sneženia, ktoré sa týka najmä Oravy, Kysúc, Liptova a Horného Považia. TASR o tom informovala hovorkyňa ŽSK Eva Lacová. Upozornila, že silné sneženie komplikuje zjazdnosť ciest, snehová pokrývka v niektorých úsekoch dosahuje viac ako desať centimetrov.

„Všetky naše vozidlá a vodiči sú v teréne, v nepretržitej prevádzke a robíme maximum pre čo najlepšiu zjazdnosť vozoviek. Musíme však dodržiavať aj technické predpisy a operačný plán zimnej údržby a zabezpečovať zjazdnosť ciest od najvyššej kategórie po tú najnižšiu, ktorou sú cesty tretej triedy. Odporúčame vodičom, aby obmedzili jazdu vozidlom iba na nevyhnutné účely,“ uviedla Lacová.

Dodala, že najkomplikovanejšia situácia je na horských priechodoch Čertovica, Šturec, Kremnické Bane, Fačkovské sedlo, Javorník, Makov, Trstená, Príslop, Brestová, Jasná, Nová Bystrica – Oravská Lesná, Jasenovo, Huty, Rovná Hora, Semeteš a Klokočov.

Ružomberok: Všetky mechanizmy na zimnú údržbu sú v teréne

Všetky mechanizmy Technických služieb Ružomberok, ktoré vykonávajú zimnú údržbu, sú v teréne. Dôvodom je aktuálna poveternostná situácia sprevádzaná hustým snežením. Informoval o tom hovorca ružomberského primátora Vladimír Miškovčík.

„Všetkých žiadame o trpezlivosť. Zabezpečovanie zjazdnosti ciest a chodníkov v meste sa deje na základe poradia ich dôležitosti, prednosť majú najmä frekventované a dôležité úseky,“ upozornil hovorca. Podotkol, že zimná údržba sa v Ružomberku týka 86 kilometrov ciest a 62 kilometrov chodníkov.

Považská Bystrica vyhlásila pre snehovú kalamitu mimoriadnu situáciu

Mesto Považská Bystrica vyhlásilo v piatok popoludní mimoriadnu situáciu. Dôvodom je snehová kalamita. Radnica o tom informovala na webe mesta.

Situáciou v dôsledku snehovej kalamity sa na radnici zaoberal krízový štáb. „Všetky vozidlá zimnej údržby sú v neustálej pohotovosti a zároveň magistrát preveruje možnosti nasadenia ďalších mechanizmov od súkromníkov,“ uviedla radnica.

Samospráva v tejto súvislosti prosí obyvateľov o trpezlivosť, podotkla, že počasie ovplyvniť nevie. „Ak ste na cestách, buďte, prosím, opatrní,“ vyzvala obyvateľov radnica.

V meste Svit vyhlásili mimoriadnu situáciu

V podtatranskom meste Svit vyhlásili v piatok podvečer v dôsledku zlých poveternostných podmienok mimoriadnu situáciu. Informovala o tom radnica s tým, že dôvodom rozhodnutia krízového štábu je dlhotrvajúce husté sneženie, neprejazdnosť ciest a viaceré komplikácie na miestnych komunikáciách, chodníkoch, parkoviskách i vo vnútroblokoch.

Mesto pri odstraňovaní kalamity vykonáva záchranné práce a nasadilo do terénu posilnenú techniku. V tejto súvislosti žiada obyvateľov o ústretovosť pri čistení komunikácií a odstraňovaní následkov tejto mimoriadnej snehovej nádielky. Apeluje tiež na vodičov, aby prispôsobili svoju jazdu a zvýšili opatrnosť. Mesto zverejnilo aj nonstop linku mestskej polície či dispečingu technických služieb, na ktoré sa môžu obyvatelia obrátiť v prípade závažných problémov.

V Trstenej pre kalamitu vyhlásili mimoriadnu situáciu

Mesto Trstená v piatok vyhlásilo mimoriadnu situáciu. Dôvodom je snehová kalamita na území mesta. Samospráva informáciu zverejnila na svojej webovej stránke.

Primátorka Magdaléna Zmarzláková na ohrozenom území ustanovila viacero režimových opatrení. „Obyvatelia mesta sa budú aktívne zapájať pri záchranných prácach, a to pri odstraňovaní snehu, hlavne z chodníkov pri vlastných nehnuteľnostiach a v rámci vlastných nehnuteľností. Obmedzia používanie vlastných motorových vozidiel a ich výjazd do času sprejazdnenia miestnych komunikácií,“ vyplýva zo zverejneného oznamu o vyhlásení mimoriadnej situácie. Okrem toho sa obyvatelia majú riadiť pokynmi mesta napríklad aj pri využívaní školských a predškolských zariadení v súvislosti s ich stanovenou prevádzkou počas snehovej kalamity.

Dobšinský kopec
Dobšinský kopec
+9Dobšinský kopec

Liptovský Mikuláš očakáva snehovú kalamitu

Mesto Liptovský Mikuláš v najbližších hodinách očakáva snehovú kalamitu, vyhlásili preto mimoriadnu situáciu a II. stupeň aktivity. Vodičov žiadajú, aby podľa možností až do odvolania parkovali vo svojich garážach a dvoroch. TASR o tom informovala hovorkyňa mesta Viktória Čapčíková.

Mimoriadna situácia aj II. stupeň aktivity platia na celom území mesta do odvolania. „Dôvodom je cez víkend očakávaná snehová nádielka, podľa meteorológov má totiž pribudnúť minimálne 30 centimetrov nového snehu a platí výstraha druhého stupňa. To môže byť problém pre viaceré lokality v meste, kde sa už teraz hromadia nahrnuté kopy snehu a zužujú tak v niektorých prípadoch obojsmernú prevádzku na jeden jazdný pruh,“ vysvetlil Gabriel Lengyel z liptovskomi­kulášskej radnice.

Vyhlásený II. stupeň aktivity umožňuje nielen plné nasadenie techniky Verejnoprospešných služieb (VPS) mesta, ale aj súčinnosť zmluvných spoločností, ktoré poskytnú mestu mechanizmy na vyvážanie snehu. „Radnica bude na základe vyhlásenia mimoriadnej situácie očakávať aj finančnú pomoc strany štátu pri výkone niektorých činností na úseku miestnych komunikácií,“ dodal Lengyel.

Sneh budú vyvážať zamestnanci VPS mesta na Petrovičovo nábrežie podľa ulíc s najhoršou situáciou. Petrovičovo nábrežie je podľa hovorkyne mesta jediná lokalita v Liptovskom Mikuláši, ktorú určil okresný úrad na skladovanie snehu.

V teréne bude cez víkend celý vozový park VPS. „So snehom bude bojovať v odhŕňačoch, traktoroch, sypačoch a ďalších mechanizmoch 32 pracovníkov strediska miestnych komunikácií VPS. Podľa potreby budú do údržby nasadení aj zamestnanci ostatných stredísk, ktorí budú čistiť niektoré nedostupné úseky ručne,“ ubezpečila hovorkyňa.

Krásno nad Kysucou vyhlásilo mimoriadnu situáciu pre intenzívne sneženie

Mesto Krásno nad Kysucou (okres Čadca) vyhlásilo mimoriadnu situáciu v súvislosti s dlhotrvajúcim intenzívnym snežením v kombinácii s poľadovicou. Primátor Jozef Grapa o tom informoval na webe mesta.

Na ohrozenom území ustanovil primátor režimové opatrenia – zabezpečiť prístup pre zásobovanie k jednotlivým predajniam, k zastávkam SAD a ŽSR, sprístupniť všetky lokality pre záchranné a pohotovostné služby a zabezpečiť prístup ku základnej škole, materskej škole, zdravotnému stredisku a verejným budovám mesta.

Mesto zabezpečí aj prísun potravín a základných potrieb do lokalít, kde zatiaľ nie je prístup technikou a bývajú tam občania s trvalým alebo prechodným pobytom. Primátor uviedol osady Lastovicov, Hackov, Nižné Vane, Vyšné Vane, Šustkov, Macurov, Jantov, Sýkorov a iné.

Pre husté sneženie uzatvorili cestu medzi Motešicami a Trenčianskymi Teplicami

Husté sneženie komplikuje v piatok dopravu i v Trenčianskom kraji. Pre zlé poveternostné podmienky popoludní uzatvorili cestu II/516 – kopec Machnáč medzi Trenčianskymi Teplicami a Motešicami. Upozornila na to trenčianska krajská polícia na sociálnej sieti.

Problémy spôsobuje husté sneženie i v ostatných okresoch Trenčianskeho kraja. Neprejazdná zostala popoludní pre skrížený kamión i cesta I/9 za Hradišťom v okrese Partizánske smerom na Bánovce nad Bebravou. Policajti v tejto súvislosti vyzývajú vodičov, aby jazdili opatrne a rešpektovali ich pokyny.

Správa ciest Trenčianskeho samosprávneho kraja má v teréne techniku na území celého kraja, informovala na svojom webe.

Najviac sneženia očakávajú meteorológovia v Žilinskom kraji a v Tatrách

Najviac sneženia očakávajú meteorológovia v piatok v Žilinskom kraji a v Tatrách. Miestami tam môže napadnúť 30 až 40, ojedinele až 50 centimetrov nového snehu. Informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ), ktorý vydal výstrahy pred snežením i silným vetrom.

„Sneženie a vietor zhoršujú aj lavínovú situáciu. Horská záchranná služba v Tatrách, Nízkych Tatrách, Malej a Veľkej Fatre už upozorňuje na 3. až 4. stupeň lavínového nebezpečenstva a nastávajúca poveternostná situácia zlepšenie neprinesie, skôr naopak,“ varuje SHMÚ.

Upozorňuje, že sa zároveň rozfúka západný vietor, ktorého nárazy najmä na západe a pod Tatrami miestami dosiahnu 70, ojedinele až 90 kilometrov za hodinu. „Budú sa tak vytvárať aj snehové jazyky a záveje, najmä na severe. Na horách postupne očakávame víchricu, večer až silnú víchricu,“ uviedli meteorológovia. Nepriaznivú situáciu predpovedajú aj v sobotu, keď vietor ešte zosilnie.

SHMÚ varuje pred snežením v Trenčianskom a Banskobystrickom kraji, kde vydal výstrahu 1. stupňa. Rovnako aj v Žilinskom a Prešovskom kraji, kde platí výstraha 2. stupňa. Meteorológovia upozorňujú aj pred silným vetrom, 2. stupeň výstrahy platí najmä pre západné Slovensko. Veterno má byť aj na horách, a to najmä na strednom a severnom Slovensku. Na sobotu je tu v polohách nad 1800 metrov nad morom vyhlásený najvyšší, 3. stupeň výstrahy pre hrozbu mohutnej víchrice až orkánu.

25 debata chyba
Viac na túto tému: #snehová kalamita