Žilinka o byte svojej dcéry na Boroch. Zaťahujú rodinu do útokov proti mne, sťažuje sa

Generálny prokurátor Maroš Žilinka odmieta, že byt jeho dcéry má súvis s rozhodovaním v prípade podnikateľa Jaroslava Haščáka. Súvislosť predaja bytu so zrušením obvinenia Haščákovi neexistuje, skonštatovali aj advokáti podnikateľa.

07.02.2023 20:33 , aktualizované: 09.02.2023 08:00
Maroš Žilinka Foto: ,
Generálny prokurátor Maroš Žilinka
debata (61)

„V posledných dňoch sa na mňa niektoré médiá obrátili s otázkou, týkajúcou sa kúpy bytu mojou plnoletou dcérou. Formulácia otázok zjavne nasvedčuje snahe o spájanie tejto kúpy, realizovanej absolútne transparentným a preukázateľným spôsobom, s mojou rozhodovacou činnosťou vo veci podnikateľa Mgr. J. H. (Jaroslava Haščáka – pozn. red.) a teda zjavnou snahou o účelovú diskreditáciu mojej osoby,“ uviedol Žilinka.

Denník N zverejnil informáciu, že Žilinkova dcéra podpísala kúpnu zmluvy z 30. augusta 2021 a na druhý deň zbavil Žilinka Haščáka stíhania. Neskôr informáciu denník opravil, že kúpna zmluva bola podpísaná o mesiac skôr, ale tvrdí, že to už mal Žilinka na stole Haščákovu žiadosť podľa paragrafu 363. Za projektom Bory je spoločnosť Penta, pripomenul denník. Jaroslav Haščák je jeden zo zakladateľov Penty.

Súvislosť predaja bytu so zrušením obvinenia Haščákovi neexistuje, konštatujú Haščákovi advokáti.

"Už včera sme v reakcii na nepravdivé tvrdenie Denníka N upozornili, že kúpna zmluva bola podpísaná približne mesiac pred rozhodnutím M. Žilinku. Dátum 30. 8. 2021 je len dňom, kedy kataster nehnuteľností povolil vklad vlastníckeho práva. Zmluva o budúcej zmluve, v ktorej boli dohodnuté všetky podstatné okolnosti kúpy bytu (vrátane kúpnej ceny) bola dokonca podpísaná ešte v roku 2019. Teda v čase, kedy voči J. Haščákovi žiadne trestné stíhanie vedené nebolo.

Okrem toho rozhodnutie generálneho prokurátora, ktorým v auguste 2021 zrušil obvinenie J. Haščáka, nemohlo s kúpou bytu nijak súvisieť aj preto, že už v januári 2021 konštatoval nezákonnosť obvinenia J. Haščáka Najvyšší súd, s ktorého rozhodnutím sa pán Žilinka následne stotožnil. K rovnakému záveru dospel aj 5-členný dovolací senát Najvyššieho súdu v septembri 2021. Keďže okrem Maroša Žilinku konštatovalo nezákonnosť obvinenia až 8 sudcov Najvyššieho súdu, štát sa minulý rok prostredníctvom Ministerstva spravodlivosti J. Haščákovi ospravedlnil," píše sa v stanovisku advokátky Miroslavy Petrovičovej.

Žilinka uviedol, že pri spomínanom byte uzavreli on a jeho manželka zmluvu o budúcej zmluve o prevode dvojizbového bytu, ktorý bol ešte len vo výstavbe. Stalo sa to v júli 2019, pričom generálnym prokurátorom sa stal až v decembri 2020. Zaplatili zálohu a v januári 2021 postúpili tento zmluvný vzťah dcére, v júli 2021 sa doplatením zvyšnej sumy a prevode bytu stala jeho vlastníčkou.

Dvojizbový byt s výmerou 57,35 m2, s pivničnými priestormi a parkovacím miestom v Bratislave vyšiel na 153 300 eur, čo bola cena podľa zmluvy z roku 2019. „Dohodnutá kúpna cena predstavovala sumu podľa verejne dostupnej ponuky, bez akýchkoľvek zliav,“ uviedol.

„Všetky finančné prostriedky na kúpu nehnuteľnosti sme poskytli dcére s manželkou z príjmov pochádzajúcich výhradne z našich platov a z kúpnej ceny z predaja nášho 3–izbového bytu v Piešťanoch. Všetky prevody finančných prostriedkov boli realizované bezhotovostne bankovými prevodmi,“ dodal.

61 debata chyba
Viac na túto tému: #Penta #Jaroslav Haščák #Maroš Žilinka #paragraf 363