Vláda v prípade darovania migov Ukrajine osloví ústavných právnikov, informoval Heger

Dočasne poverená vláda sa zatiaľ na Ústavný súd neobráti, vyžiada si však stanovisko ústavných právnikov k možnosti darovať slovenské stíhačky na Ukrajinu. V diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy to uviedol dočasne poverený predseda vlády SR Eduard Heger (OĽANO).

11.02.2023 13:06 , aktualizované: 14:25
heger Foto: ,
Eduard Heger
debata (121)

VIDEO: Heger a Naď o začatí procesu poslania migov na Ukrajinu.

Video

„Vyžiadame si oficiálne stanovisko ústavných právnikov, či má vláda v poverení kompetenciu darovať, a podľa toho budeme postupovať v ďalších krokoch,“ uviedol Heger.

Myslí si, že rozhodnutie darovať stíhačky je autonómne rozhodnutie každej krajiny, vidí tiež možnosť získať za dar peniaze z Európskej únie. Upozornenia opozície na možnú eskaláciu napätia a zatiahnutie Slovenska do vojny sú podľa neho strašením. „A aj to je možno slabé slovo, je to klamstvo, zavádzanie občanov,“ vyhlásil.

VIDEO: Heger o slovenských migoch: Sú nepoužiteľné, nepredajné. (10.2.2023)
Video

V možnom darovaní stíhačiek Ukrajine vidí prínos Slovenska v rámci pomoci susednej krajine brániacej sa ruskej agresii. „Volodymyr Zelenskyj nás prosí, aby sme ich ochránili pred ruskými bombami. Skúsme si predstaviť to, ako by sme sa my cítili v ich situácii,“ poznamenal. Zopakoval, že migy sú na Slovensku bez využitia.

Heger zároveň v relácii vyzval generálneho prokurátora Maroša Žilinku, aby konal voči Robertovi Ficovi a Ľubošovi Blahovi za klamstvá a dezinformácie, ktoré šíri v súvislosti s vojnou na Ukrajine. Poukázal na to, že Fico strašil s mobilizáciou na Slovensku a tiež, že pošleme našich vojakov na Ukrajinu. „Je to úplný nezmysel a on to veľmi dobre vie,“ zdôraznil premiér. Pripomenul, že Fico už predtým „obludným spôsobom“ strašil a zavádzal verejnosť v súvislosti s obrannou dohodou s USA, pričom nič z jeho prognóz sa nenaplnilo.

„Nech Fico predstúpi pre národ a povie, kde sa nachádzajú tie jadrové zbrane na území Slovenska a koľko slovenských žien bolo znásilnených americkými vojakmi,“ vyzval ho Heger. Podľa neho nemôžeme byť cynikmi a odvrátiť tvár od ľudí, ktorí zomierajú vo vojne, ako by to urobil Robert Fico. „Predstavte si, že my by sme boli na mieste Ukrajiny a naši spojenci by nás nechali zomierať pod paľbou rakiet,“ dodal Heger.

VIDEO: Presun migov na Ukrajinu odvolanou vládou je protiústavný, tvrdí Fico. (10.2.2023)

Video

Káčer má Hegerovu dôveru

Ako Heger deklaroval v diskusnej relácii, dočasne poverený šéf slovenskej diplomacie Rastislav Káčer má jeho dôveru. Vzťahy medzi Slovenskom a Maďarskom označil naďalej za korektné, profesionálne a dobré.

„Má,“ odpovedal Heger na otázku, či má Káčer aj po jeho nedávnych vyjadreniach o možnom nároku Maďarska na slovenské územie jeho dôveru. Zároveň si nemyslí, že by mu malo byť odobrané poverenie ministra zahraničných vecí.

K situácii, ktorú vyvolali Káčerove výroky na slovenskej i maďarskej strane, sa Heger už odmieta vyjadrovať. Považuje ju za uzatvorenú tému. Ubezpečuje, že vzťahy oboma krajinami sú korektné, dobré a úprimné. Potvrdzovať to má podľa neho aj jeho rozhovor s predsedom maďarskej vlády Viktorom Orbánom na nedávnom samite. Ubezpečil, že bude dbať na to, aby malo Slovensko dobré vzťahy s každým svojím susedom vrátane Maďarska či Ukrajiny.

matovič Gyimesi Čítajte viac Spor Káčer vs. Matovič. Pľuvanec, ožran, „nímand“: Minister pochybil, no líder OĽaNO sa vyrovnal Ficovi, tvrdí politológ Eduard Heger Čítajte viac O poslaní migov Ukrajine je rozhodnutý. Heger hľadá zákonnú cestu a možnosť kompenzácie
121 debata chyba
Viac na túto tému: #MiG-29 #vojna na Ukrajine #Eduard Heger