Prokurátor šoféroval s dvomi promile. Pokuta ho neminie a príde o prácu

V auguste 2020 si prešovskí policajti všimli vozidlo, ktorého vodič porušoval dopravné predpisy. Hliadka ho zastavila a keďže vodič javil známky požitia alkoholu, podrobila ho dychovej skúške.

13.02.2023 15:26
debata (58)

Vodič policajtom povedal, že je krajský prokurátor a že ak ho nahlásia, príde o prácu. To mu nepomohlo a skončil na obvodnom oddelení.

Prokurátor Branislav Gernáth bol obvinený z prečinu ohrozenia pod vplyvom návykovej látky. Prípad bol pridelený Okresnému súdy Košice-okolie. Osud prokurátora nakoniec spečatil Krajský súd Košice. O prípade opitého prokurátora informoval denník Sme.

Prokurátor nafúkal 1,03 mg/l etanolu, čo je v prepočte približne 2,15 promile, čo je podľa tabuliek stav ťažkej opitosti. Dychovú skúšku zopakoval ešte dvakrát, zakaždým však s rovnakým výsledkom.

Gernáth podľa svojej výpovede šiel na huby a počas chodenia po lese vypil štyri pivá. Cestou domov ho zastavila policajná hliadka.

Policajtom na oddelení povedal, že jazdu v opitosti veľmi ľutuje a hanbí sa za to.

Jeden z policajtov povedal, že keď im vodič oznámil, že je krajský prokurátor, opýtal sa ich, či sa s tým nedá niečo robiť. Odpovedali mu, že nie a že sa dopustil trestného činu.

Na súde vinu nepriznal

Kým na polícii sa Gernáth k činu priznal, na košickom súde vyhlásil, že je nevinný. Ku skutku odmietol vypovedať. Uviedol iba to, že si plne uvedomuje svoju chybu, hoci popiera, že v takom rozsahu, ktorý by naplnil skutkovú podstatu trestného činu.

Dodal, že dobrovoľne podstúpil protialkoholické liečenie a abstinuje, pričom sa zo svojho činu poučil a nikdy viac sa takej chyby nedopustí.

Podľa jeho slov je dostatočným trestom to, že má pozastavený výkon funkcie prokurátora.

Nebolo to prvýkrát

Z evidenčnej karty vodiča vyplynulo, že Gernáth mal od novembra 2011 do novembra 2012 zadržaný vodičský preukaz.

Išlo o trest, uložený v priestupkovom konaní, tiež za jazdu pod vplyvom alkoholu.

Nafúkal vtedy 0,46 mg/l (0,96 promile), za čo musel zaplatiť pokutu 200 eur.

Lekárske potvrdenie potvrdilo slová obžalovaného, že v októbri 2020 bol 10 týždňov hospitalizovaný v Centre pre liečbu drogových závislostí v Banskej Bystrici.

800 eur a strata práce

Sudkyňa Okresného súdu uznala Gernátha vinným a vymerala mu peňažný trest 800 eur, v prípade marenia dvojmesačné väzenie. Proti tomuto rozsudku sa obžalovaný odvolal.

Senát Krajského súdu označil okresný rozsudok za zákonný a trest za primeraný. Odsúdením za úmyselný trestný čin príde Gernáth o zamestnanie v štátnej službe.

58 debata chyba
Viac na túto tému: #prokurátor #alkohol za volantom