Politici prázdninujú. Tento týždeň sa mimoriadna schôdza k zmene termínu volieb zrejme neuskutoční

Hlas-SD by dodala podpisy pod návrh na zvolanie mimoriadnej schôdze k zmene termínu predčasných parlamentných volieb. Ako ďalej uviedol predseda Hlasu-SD Peter Pellegrini, zatiaľ však nevie o tom, že by ich strana Smer v súvislosti s tým oslovila.

20.02.2023 14:10
parlament NR SR Foto: ,
Poslanci Národnej rady počas hlasovania o otvorení 85. schôdze NR SR o skrátení volebného obdobia.
debata (5)

„My s tým problém nemáme, lebo bol to práve Hlas-SD a ja osobne, ktorý som podával pozmeňujúci návrh, aby voľby boli nie 30. septembra ale 24. júna. Zatiaľ z kuloárov mám informáciu, že tento týždeň nič také podané nebude. Maximálne na budúci týždeň," tvrdí Pellegrini. Dodal, že je to pravdepodobne z dôvodu prázdnin, ktoré tento týždeň pripadli na západoslovenský kraj.

sulík, matovič, fico Čítajte viac Nevyšiel ani štvrtý pokus. Smer chce ďalšiu schôdzu: OĽaNO a SaS korigujú vyjadrenia, terčom útokov je Čaputová

Zároveň uviedol, že pokiaľ nebude mať signál minimálne od strany SaS, že je ochotná o zmene termínu diskutovať, tak to bude opäť „zbytočná schôdza, ktorá dopadne ako tá predchádzajúca".

VIDEO: Sulík: Voľby boli dohodnuté na september, nerobme paniku
Video

Poslanci v piatok 17. februára ani po dvoch pokusoch neotvorili rokovanie k uzneseniu o skrátení volebného obdobia. Národná rada SR nebola uznášaniaschopná, prezentovalo sa len 64 poslancov. Predseda Národnej rady SR Boris Kollár (Sme rodina) presunul rokovanie na marcovú schôdzu. Mimoriadnu schôdzu iniciovala opozičná strana Smer – sociálna demokracia (Smer-SD), navrhovala určiť termín predčasných volieb na 24. júna. Poslanci sa aj vo štvrtok 16. februára dvakrát pokúsili otvoriť rokovanie o mimoriadnej schôdzi o prijatí uznesenia o skrátení volebného obdobia. Národná rada SR však nebola uznášaniaschopná, keď sa prezentovalo 70 poslancov.

VIDEO: Matovič: Nebudeme prezidentku k ničomu nabádať, v parlamente majú sto hlasov na zmenu termínu aj bez nás
Video

Prezidentka Zuzana Čaputová vo štvrtok uviedla, že žiada skorší termín predčasných volieb ako 30. septembra. Situácia v parlamente začína byť podľa hlavy štátu neprehľadná, pri niektorých návrhoch poslancov sú dokonca ohrozené nielen ústavné princípy, ale aj verejné financie.

Zuzana Čaputová Čítajte viac Čaputová neplánuje vymenovať úradnícku vládu. Podľa Hegera by situáciu nevyriešila
5 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Pellegrini