Smer podal trestné oznámenia na komentátorov Leška, Havrana a Hudáka

Strana Smer podala na Generálnej prokuratúre SR trestné oznámenia na komentátorov Mariána Leška, Michala Havrana a Tomáša Hudáka. Ich výroky na adresu strany považujú za krivé obvinenia. Na utorkovej tlačovej konferencii o tom informoval člen predsedníctva Smeru Igor Melicher.

07.03.2023 11:46 , aktualizované: 17:37
debata (143)

Na Leška podali trestné oznámenie za jeho výroky v kauze únosu Vietnamca o tom, že to bol štátom pripravený a zorganizovaný zločin a Smer sa na tom podieľal. Na Hudáka za to, že označil Smer za organizovanú zločineckú skupinu. V Havranovom prípade má ísť o tvrdenia, že Smer podporuje genocídu ukrajinského obyvateľstva, priblížil podpredseda strany Erik Kaliňák. Ide podľa neho o preukázateľné klamstvá.

„Podanie trestných oznámení netreba chápať ako útok na novinárov alebo médiá. Je to vecná kritika a hlavne nastavené zrkadlo, ktoré poukazuje na to, že v oblasti práce médií a novinárov by mali fungovať určité červené čiary, ktoré by sa za žiadnych okolností nemali prekračovať,“ skonštatoval Melicher.

Komentátori podľa Kaliňáka vo svojich článkoch neuviedli dôkazy, ktoré by ich tvrdenia akokoľvek legitimizovali. Tvrdí, že sa tak dopustili trestného činu krivého obvinenia.

Smer podľa SaS opäť neprijateľne zastrašuje novinárov

Trestné oznámenie strany Smer voči politickým komentátorom považuje SaS za snahu o zastrašovanie. Mimoparlamentné Progresívne Slovensko (PS) trestné oznámenia na publicistov ostro odmieta.

„Smer aj takýmto spôsobom úplne priamo a vedome zastrašuje, čím sa zároveň snaží ovplyvňovať verejnú mienku, ktorá je už aj tak extrémne radikalizovaná,“ povedal poslanec Národnej rady SR Juraj Krúpa (SaS). Najnovšie to podľa jeho slov vyústilo až do troch podaných trestných oznámení, čím sa snaží zastrašovať do takej miery, aby mali obavy z otvorenej a jasnej kritiky politikov a najmä tých, ktorí tlačia extrémizmus a radikalizmus v rámci svojej predvolebnej kampane do popredia.

„Oháňajú sa právom na iný názor, a pritom chcú stíhať za iný názor novinárov a komentátorov. Trestné podania Smeru voči Mariánovi Leškovi, Tomášovi Hudákovi a Michalovi Havranovi ostro odmietame,“ uviedol predseda PS Michal Šimečka. Takéto praktiky nemajú v normálnej európskej demokracii podľa jeho slov čo robiť.

PS odmieta trestné podania voči novinárom

Hnutie Progresívne Slovensko (PS) ostro odmieta trestné podania strany Smer-SD voči novinárom Mariánovi Leškovi, Tomášovi Hudákovi a Michalovi Havranovi. Predseda PS Michal Šimečka v tlačovej správe konštatoval, že takéto praktiky nemajú v normálnej európskej demokracii čo robiť.

„Oháňajú sa právom na iný názor, a pritom chcú stíhať za iný názor novinárov a komentátorov," uviedol Šimečka s tým, že hnutie PS bude vždy usilovať o demokratickú budúcnosť Slovenska a bojovať proti tým, ktorí chcú budúcnosť neslobody a autokracie.

143 debata chyba
Viac na túto tému: #Smer