Matovič chce, aby o migoch pre Ukrajinu rozhodla Čaputová. Neskrývajte sa za ženskú sukňu, odkázala prezidentka

Prezidentka Zuzana Čaputová je za poskytnutie stíhačiek MiG-29 Ukrajine. Zdôraznila však, že vzhľadom na dočasne poverenú vládu je potrebné nájsť ústavne súladnú cestu. Považuje za logické, že vláde dodá legitimitu na dané rozhodnutie Národná rada SR. Vyplýva to z jej štvrtkového vyjadrenia.

09.03.2023 08:39 , aktualizované: 16:45
debata (379)

VIDEO: Krúpa: Sme v hľadáčiku Putina už roky, plní dezinformácií

Video

Nesúhlasí s nápadom, aby o závažných otázkach zahraničnej politiky v prípade odvolanej vlády rozhodovala prezidentka. Odkázala politikom, aby sa neskrývali za ženskú sukňu.

„Ak parlament v decembri odobral legitimitu vláde, a teda obmedzil jej právomoci, tak z logiky veci aj našej ústavy vyplýva, že by to mal byť práve parlament, kto by tú legitimitu vláde mal dodať v tom konkrétnom rozhodnutí alebo celkovo vo všetkých závažných otázkach zahraničnej politiky,“ uviedla Čaputová.

Ako dodala, vojenskú pomoc Ukrajine podporuje. Poukázala na to, že Ukrajina sa bráni, neútočí a svet jej pomáha s obranou hodnôt, ktoré sú dôležité aj pre nás.

Predseda OĽaNO Igor Matovič totiž vo štvrtok novinárom povedal, že jeho strana navrhne doplnenie ústavy tak, aby v záležitosti odovzdania migov nakoniec rozhodovala prezidenta ako hlavná veliteľka ozbrojených síl. Z existujúceho textu ústavy vyplýva, že po vyslovení nedôvery vláde parlamentom nemôže napríklad o zásadných otázkach zahraničnej či vnútornej politiky rozhodovať nikto.

SR SIAF letecké dni otvorenie BAX Čítajte viac Naď naznačil, že v parlamente sa zaoberajú možnosťou rokovať o migoch neverejne

Podľa opozičného Smeru prezidentka zavádza verejnosť, ak tvrdí, že NR SR môže dať legitimitu rozhodnutiu odvolanej vlády darovať stíhačky MiG-29 Ukrajine, informoval hovorca strany Ján Mažgút.

„Po odvolaní vlády 15. decembra 2022 nemáme podľa Ústavy SR žiadny štátny orgán, a to ani vládu, ani parlament, ani prezidenta, ktorý by mohol v súlade s Ústavou SR rozhodnúť o takej zásadnej otázke zahraničnej politiky, akou darovanie stíhačiek MiG-29 Ukrajine nepochybne je,“ skonštatovala strana v stanovisku. Smer zásadne nesúhlasí s darovaním slovenských stíhačiek Ukrajine.

Naď: Poľsko a Slovensko môžu spoločne odovzdať stíhačky Ukrajine

Poľsko oficiálne súhlasí, aby sme stíhačky MiG-29 poslali na Ukrajinu spoločne. Uviedol to poverený minister obrany Jaroslav Naď na sociálnej sieti.

„Na rokovaní ministrov obrany členských štátov Európskej únie v stredu vo Švédsku mi potvrdil poľský kolega, že jeho krajina by súhlasila so spoločným postupom Slovenska a Poľska pri odovzdaní prebytočných MiG-29 oboch krajín Ukrajine,“ napísal Naď.

Ako dodal, poľský prezident Andrzej Duda deklaroval pripravenosť jeho krajiny pre tento krok aj v rozhovore pre americkú televíziu CNN. Podľa Naďa je čas na rozhodnutie. „Ľudia na Ukrajine umierajú, my im môžeme reálne pomôcť, na slovenské politikárčenie nie je priestor. Je to neľudské a nezodpovedné,“ uzavrel minister.

Poľský prezident Duda v stredu televízii CNN pri návšteve Spojených arabských emirátov povedal, že Poľsko je pripravené poskytnúť Ukrajine svoje stíhačky MiG-29. Dodal, že dodanie by sa mohlo uskutočniť v rámci medzinárodnej koalície bez toho, aby to bližšie špecifikoval. Dnes šéf poľskej prezidentskej kancelárie Pawel Szrot povedal, že počet stíhačiek by bol menší než 14 tankov Leopard 2, ktoré Poľsko poslalo Ukrajine. „Určite to nebude zodpovedať počtu leopardov a určite to bude v rámci širšej medzinárodnej koalície,“ povedal Szrot.

Jaroslav Naď sa zúčastnil v Štokholme na neformálnom zasadnutí Rady EÚ pre zahraničné veci vo formáte ministrov obrany. Šéf rezortu obrany pripomenul, že náklady spojené s poskytnutou pomocou Ukrajine kompenzujú prostriedky z Európskeho mierového nástroja.

Slovensko z neho dostalo už viac ako 82 miliónov eur, ktoré budú použité na nákup munície a technológií pre Ozbrojené sily SR.

F-16 Čítajte viac Od prilieb po stíhačky. Čo ešte získa Ukrajina zo Západu?

Naď vo štvrtok v Rádiu Expres povedal, že by uvítal, aby sa v Ústave SR jasne stanovilo, kto má aké právomoci v prípade dočasne poverenej vlády. Nemyslí si, že o záležitostiach, ako je darovanie stíhačiek, by mala rozhodovať prezidentka. „Ak by to malo byť stanovené, tak by to rozhodnutie malo ísť na vládu,“ vyhlásil s tým, že by išlo podľa neho o najsprávnejšie a najjednoduchšie riešenie.

VIDEO: Naď: Nebudem tancovať podľa toho, ako Fico a jeho proruská propaganda píska
Video

Naď zároveň vyzval, aby sa rozhodnutie o migoch už prijalo, odmieta politikárčenie. Ako pripomenul, migy môžu na Ukrajine zachraňovať životy a Slovensko ich viac nepotrebuje.

Slovensko vlani predčasne prestalo používať 11 migov a dohodlo sa s Českom a Poľskom na pomoci pri zabezpečení svojho vzdušného priestoru dovtedy, kým Bratislava dostane objednané americké stíhačky F-16. Poľsko podľa dostupných informácií disponuje niekoľkými desiatkami migov. Ukrajina má skúsenosti s prevádzkou týchto stíhačiek sovietskej konštrukcie.

379 debata chyba
Viac na túto tému: #Jaroslav Naď #vojna na Ukrajine #Zuzana Čaputová #stíhačky MiG-29