Piesočná búrka uzavrela diaľnicu pri Bratislave. Inde spadli stromy, billboard aj elektrické vedenie

Diaľnica D2 bola obojsmerne uzavretá od hraničného priechodu Čunovo po križovatku s D4 (Jarovce). Dôvodom bola piesočná búrka. Poobede ju otvorili.

11.03.2023 11:29 , aktualizované: 16:16
piesočná búrka, D2 Foto:
Pre piesočnú búrku a zníženú viditeľnosť uzavrela polícia diaľnicu pre Bratislave.
debata (25)

VIDEO: Takto na diaľnici D2 vyčíňala v sobotu predpoludním piesočná búrka.

Video

Policajti v danom úseku diaľnice D2 dokumentovali škodové udalosti. Bola tam znížená viditeľnosť. „Žiadame vodičov, aby využili alternatívne trasy a tomuto úseku sa úplne vyhli,“ upozornila hovorkyňa polície Silvia Šimková.

VIDEO: Veterná smršť v Šamoríne, vietor divoko vyvádzal.

Video

Bratislavská krajská polícia na sociálnej sieti doplnila, že zdokumentovala dve škodové udalosti s predbežnou výškou škody 10 000 eur. „Na mieste nebol zranený žiadny účastník,“ priblížila.

sneh, dážď, dáždnik, počasie, zima Čítajte viac Pozor na nepríjemný vietor. Dokedy nás potrápi studený front?
Pre piesočnú búrku a zníženú viditeľnosť... Foto: PZ Bratislavský kraj
piesočná búrka, D2 Pre piesočnú búrku a zníženú viditeľnosť uzavrela polícia diaľnicu pre Bratislave.

Na horách môže byť orkán

Na horách v okrese Brezno, Liptovský Mikuláš a Poprad sa môže v sobotu podvečer vyskytnúť orkán. Platí preto výstraha tretieho stupňa pred vetrom na horách, vydaná je do 19.00 h. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informuje na svojom webe.

„Na horách v polohách približne nad 1900 metrov sa miestami očakáva výskyt mimoriadne silného vetra, ktorý dosiahne krátkodobo (v nárazoch) rýchlosť 160 až 180 kilometrov za hodinu alebo priemernú rýchlosť 110 až 120 kilometrov za hodinu, to jest mohutná víchrica až orkán,“ vysvetlili meteorológovia.

Predpokladaná rýchlosť vetra je podľa SHMÚ v danej ročnej dobe a oblasti extrémne vysoká a predstavuje veľké nebezpečenstvo pre ľudské aktivity, najmä pre pešiu turistiku či horolezectvo.

Pre silný vietor a popadané konáre zostala v sobotu zavretá zoologická záhrada v Bratislave. Informuje o tom na sociálnej sieti.

Starosta bratislavskej mestskej časti Jarovce Jozef Uhler taktiež na sociálnej sieti priblížil, že silný vietor spôsobil mnoho škôd. Zatiaľ najväčšie evidujú na cintoríne. „Aj napriek tomu, že v lete boli ošetrené všetky stromy, niektoré konáre taký silný vietor nezvládli. Viaceré hroby sú poškodené, niektoré z dôvodu pádu konára a niektoré padli samy,“ povedal s tým, že v okolí hrobov je mnoho rozbitého skla, pretože vietor pozhadzoval svietniky.

Uhler ľuďom odporúča, aby si hroby v sobotu neupratovali a nechali to na ďalšie dni.

V bratislavských mestských lesoch vietor vyvrátil a polámal viacero stromov a konárov, poukázal viceprimátor Bratislavy Jakub Mrva.

Komplikácie na celom Slovensku

Silný vietor komplikoval dopravu na niektorých miestach Slovenska vrátane Bratislavy. Informuje o tom Zelená vlna RTVS a dopravný servis Stella centrum.

Na starej ceste za výjazdom z bratislavskej mestskej časti Záhorská Bystrica odtrhol vietor veľký bilbord. Zasahuje tam do pravého jazdného pruhu. Stella centrum upozorňuje, že bilbord môže zasiahnuť vozidlá.

V Bratislave na Lamačskej ceste pri železničnej stanici spadlo na cestu elektrické vedenie. Vodiči sa tam podľa Zelenej vlny zdržia v oboch smeroch.

Padajúce stromy sú v úsekoch Lovinobaňa – Cinobaňa, Makov – Bumbálka a Nováky – Horné Vestenice. Nárazový vietor sa vyskytuje v lokalitách Zemianska Olča, Šrobárová, Komárno, Hurbanovo, Senec, Holíč, Bánovce nad Bebravou, Bytča, Budatín, Žilina a Rajec.

Na rýchlostnej ceste R1 za Hronskou Breznicou v smere do Žiaru nad Hronom spadol strom na cestu. „Je to približne na 134. kilometri,“ doplnila Zelená vlna. Spadnutý strom na ceste je aj v stúpaní na Bielu Horu z Trstína.

Zelená vlna tiež informovala, že v hlavnom meste na výjazde z Einsteinovej ulice na Viedenskú cestu smerom k Inchebe je kolóna. Vodiči si tam počkajú viac ako 30 minút. Dobrzďujú už na zjazde z Prístavného mosta. Upchatý je aj zjazd z Mosta SNP na Einsteinovu ulicu.

Pre silný vietor nepremáva ani Kompa Vojka na Dunaji.

Mestskí policajti riešili vietor od rána

Mestskí policajti od rána riešia následky silného vetra v Bratislave. S niektorými si poradili, inde privolávali špecializované zložky. Situácia sa v poobedňajších hodinách začala upokojovať. Mestská polícia (MsP) Bratislava o tom informovala na sociálnej sieti.

V Starom Meste podľa mestských policajtov zlomil vietor dopravné značky. Riešili tiež spadnuté stromy na Ceste na Kamzík, v Ružinove a na Devínskej ceste, ale aj odfúknuté kontajnery na papier či oblečenie.

Na Lamačskej ceste spadol na cestu elektrický kábel, ktorý následne poruchová služba elektrárne odstránila. V meste boli tiež podľa MsP vetrom vytrhnuté a prevrátené bilbordy. Na Boroch vietor odfúkol obrovský stan, ktorý následne lietal po parkovisku. „Na mieste sme zasahovali s kolegami z Policajného zboru a Hasičského a záchranného zboru,“ skonštatovali bratislavskí mestskí policajti.

V Rači sa na streche obchodu uvoľnil krycí panel klimatizácie a hrozilo jeho odtrhnutie. „Vyrozumeli sme tamojších pracovníkov, ktorí ho upevnili,“ doplnila MsP.

Na ceste na Ulici Pri vinohradoch prevrátil vietor mobilnú toaletu. Pracovníci firmy ju následne odstránili. Na Bajkalskej ulici pri čerpacej stanici odtrhol vietor obrovskú reklamnú tabuľu. Celá sa potrhala a k zemi viselo železo, približuje mestská polícia. Pokračuje, že v Petržalke bol na budove vetrom odtrhnutý plech písmena G z reklamy. Privolaní hasiči podľa MsP situáciu zabezpečili.

Vietor zrútil na Gavlovičovej ulici aj oplotenie rozkopávky na komunikáciu. Cesta tam bola neprejazdná. „Mestskí policajti sú naďalej v teréne a sú pripravení pomôcť. Ak ste svedkom podobných udalostí, neváhajte a volajte na bezplatnú linku 159,“ uviedla MsP Bratislava.

25 debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #D2 #piesočná búrka