Aktívne zálohy sa neotvoria občanom bez vojenských skúseností

Do aktívnych záloh sa nebude môcť po novom zaradiť aj občan, ktorý neabsolvoval dobrovoľnú vojenskú prípravu. Poslanci Národnej rady (NR) SR odmietli novelu zákona o brannej povinnosti. Tá rátala aj s ďalšou posilou aktívnych záloh, ktorou by mohli byť profesionálni vojaci prepustení zo služobného pomeru, ktorí súhlasili so zaradením do aktívnych záloh pred prijatím do štátnej služby.

15.03.2023 17:55
debata (12)

Otvorením záloh pre občanov bez vojenských skúseností chcel rezort obrany získať do aktívnych záloh mladých ľudí a doplniť ich o chýbajúce odbornosti z radov civilných špecialistov.

Novela hovorila aj o možnosti na tri roky zaraďovať do aktívnych záloh profesionálnych vojakov prepustených zo služobného pomeru, ktorí súhlasili so zaradením do aktívnych záloh pred prijatím do štátnej služby. Výnimkou mali byť vojaci, ktorých prepustili vo vojenskej hodnosti plukovník a vyššej.

V súvislosti s povolením nosenia vojenskej rovnošaty mienila novelizácia upraviť aj okruh osôb, ktoré môžu o nosenie vojenskej rovnošaty požiadať.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #armáda SR #aktívne zálohy