Revolúcia v školských bufetoch. Deti si už vyprážané jedlá ani energetické nápoje nekúpia

Školské bufety už nebudú môcť ponúkať energetické či presladené nápoje, hamburgery či vyprážané jedlá. Zakazuje im to nová vyhláška Ministerstva zdravotníctva, ktorá v stredu vstúpila do platnosti. Na jej dodržiavanie majú dohliadať hygienici. Do konca terajšieho školského roka však budú prihliadať na to, že niektoré zmeny sa budú zapracovávať postupne. Vyhláška má podľa experta na výživu Michala Páleníka mnoho pozitív, za ideálny stav to však považovať nemožno.

16.03.2023 11:32 , aktualizované: 17:40
Školský bufet / Stravovanie / Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (26)

Sortiment v školských bufetoch tak prejde veľkými zmenami. Má sa do nich dostať viac zdravších potravín a nápojov. Chýbať nemá čerstvé ovocie a zelenia, nápoje a prírodné šťavy bez konzervačných látok či mäsové výrobky s obsahom mäsa minimálne 80 percent.

VIDEO: Tréner Molnár z Extrémnych premien: Chcete schudnúť? Dajte si reálny cieľ
Video

Nezdravé potraviny z pultov bufetov buď zmiznú úplne, alebo sa upraví ich ponuka. „U detí chceme týmto krokom podporovať zdravú voľbu potravín a nápojov a povzbudiť ich, aby sa stravovali zdravšie," píše sa tlačovej správe Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR, ktorý na vyhláške participoval.

„Zdravší sortiment v školských bufetoch spolu s ponúkanými jedlami zo školských jedální vytvorí výživovo hodnotnú ponuku potravín a jedál pre deti v priestoroch, v ktorých trávia podstatnú časť dňa. Deti to prirodzene navádza k zdravším rozhodnutiam a zvýši to pravdepodobnosť, že si aj prostredníctvom školského prostredia osvoja vzorce zdravšieho stravovania," uvádza ÚVZ SR.

„Mnohí rodičia vynaložia množstvo energie na vštepovanie zdravých stravovacích návykov deťom. Ich úsilie by preto nemalo vyjsť na zmar ani vo chvíľach, keď sa dieťa o stravovaní rozhoduje samo. Vyvážená strava je základom dobrého zdravia a akademického úspechu, a to by mala odrážať aj ponuka v školských bufetoch," píše úrad.

VIDEO: Igor schudol takmer polovicu svojej pôvodnej hmotnosti. Hovorí o tom vo videu
Video

Zmenou ponuky sortimentu v školských bufetoch chce úrad zároveň znižovať celkový objem skonzumovanej soli a cukru, pretože ich dlhodobý nadbytok zhoršuje zdravotné vyhliadky dieťaťa.

Obezita postihuje už aj najmladšie ročníky a podľa posledných štatistických údajov máme na Slovensku viac ako 12-tisíc obéznych detí, informovalo Národné centrum zdravotníckych informácií (NCZI).

Dieťa nerozumie pojmu zdravé

Spoluzakladateľ Slovenskej asociácie pre výživu a prevenciu (SAVP), člen Slovenskej obezitologickej asociácie a zakladateľ portálu Planeat Michal Páleník považuje myšlienku zákazu predaja nezdravých jedál v školských bufetoch za dobrú. „Tieto prevádzky majú veľký vplyv na budovanie stravovacích návykov detí, či už v pozitívnom alebo negatívnom smere. Ak myslíme boj s obezitou vážne, treba začať jednoznačne už od detstva," myslí si expert.

Vyhláška má podľa odborníka na výživu mnoho pozitív, za ideálny stav to však považovať nemožno. „V bufetoch síce nezoženiete langoše ani hamburgery, avšak stále bude pre deti dostupná veľká skupina vysoko spracovaných polotovarov," upozorňuje.

Z odbornej stránky však zmeny podľa Páleníka zmysel nedávajú. „Pokiaľ necháte dieťa vybrať si medzi jablkom a pelendrekom, väčšina si vyberie pelendrek. Dieťa nerozumie pojmu zdravé a ide po chuti. Pojmu zdravé nerozumejú, žiaľ, mnohí dospelí, prípadne mu rozumejú, ale nie sú schopní učiniť správne rozhodnutie. Práve nesprávne stravovacie návyky do značnej miery prispievajú ku celosvetovej pandémii obezity," tvrdí odborník.

Pokiaľ bude polovica sortimentu podľa experta ponechaná v školských bufetoch vo forme sladkostí a slaných pochutín bohatých na nezdravé formy tukov, neočakáva v tomto smere veľa zmien. „Záleží samozrejme na prevádzkovateľoch bufetov, či bude ovociu a celozrnným sendvičom dávať prominentné miesto na pulte bufetu, alebo budú umiestnené niekde v rohu," zamýšľa sa Páleník.

„Medzi potravinami/je­dlami, ktoré sortiment nesmie obsahovať je uvedené aj praženica, alebo, chlieb vo vajci. Zo skúseností viem, že cukrovinky a slané pochutiny sú podstatne väčším problémom ako praženica. Praženica je v prípade úpravy na malom množstve olivového oleja spolu so zeleninou a celozrnným pečivom vhodným jedlom," dodáva. Súčasnú zmenu aj napriek spomínaným nedostatkom považuje odborník na výživu za krok vpred.

Ako sa upravuje sortiment v školských bufetoch

Sortiment má obsahovať najmä:

  • čerstvé ovocie a zeleninu,
  • ovocné a zeleninové šťavy a nektáre s obsahom cukru do 5g/100ml,
  • celozrnné a cereálne výrobky,
  • mlieko a mliečne výrobky so zníženým obsahom pridaných cukrov, vrátane bezlaktózových alternatív
  • nápoje a prírodné šťavy bez konzervačných prípravkov.

Sortiment nesmie obsahovať:

  • nealkoholické nápoje s pridaným cukrom nad 5 g/100 ml,
  • nealkoholické nápoje s kofeínom,
  • nealkoholické nápoje s taurínom,
  • nealkoholické nápoje s chinínom,
  • alkoholické nápoje,
  • tabakové výrobky a výrobky s obsahom nikotínu,
  • výživové doplnky,
  • potraviny rýchleho občerstvenia, ktorými sú langoše, chlieb vo vajíčku, praženica, spracované mäsové výrobky a údenárske výrobky s obsahom mäsa menším ako 80 %, výrobky s obsahom majonézy, vyprážané jedlá, paštéty a hamburgery.

Školské bufety sa nesmú prevádzkovať v zariadeniach pre deti do šesť rokov.

  • Cukrovinky, slané zemiakové lupienky, krekry či tyčinky môžu tvoriť najviac 50 percent sortimentu.

„Podmienka maximálne 50-percetného podielu takýchto potravín sa stanovila, pretože chápeme, že nie je možné zrazu obmedziť tento sortiment úplne. Snažíme sa ho postupne nahrádzať zdravými potravinami, aby mali deti možnosť kúpy aj oveľa zdravších produktov. Uvedomujeme si, že zmena myslenia prebieha postupne. Chceme však povzbudiť školské bufety, aby boli skutočnými partnermi vo formovaní zdravších návykov, priebežne sa zamýšľali nad svojou ponukou a vnímali, že aj ony majú reálny vplyv na zdravie detí,“ uviedol úrad.

Ako budú prebiehať kontroly

Regionálne úrady verejného zdravotníctva (RÚVZ) budú pri priebežných kontrolách do konca školského roka prihliadať na to, že niektoré zmeny zapracujú v školských bufetoch postupne. RÚVZ ich však počas kontroly na nevyhovujúci stav upozornia. V prípade dlhšej trvanlivosti výrobkov (cukrovinky, slané pochutiny) ich prevádzkovateľ môže zaraďovať do predaja postupne tak, aby dodržal maximálny podiel 50 percent.

© Autorské práva vyhradené

26 debata chyba
Viac na túto tému: #školské bufety