Vláda rozhodne aj o zastropovaní cien elektriny pre domácnosti na budúci rok

Cena elektriny pre domácnosti by sa nemala zvýšiť ani na budúci rok. Vyplýva to zo všeobecného hospodárskeho záujmu (VHZ) na zabezpečenie bezpečnosti, pravidelnosti, kvality a ceny dodávok elektriny pre domácnosti v Slovenskej republike v roku 2024, o ktorom má v utorok rokovať vládny kabinet. V programe rokovania sú zaradené aj viaceré body z oblasti zdravotníctva.

28.03.2023 06:54
debata (2)

Slovenské elektrárne by mali, tak ako v tomto roku, dodať 6,15 terawatthodiny (TWh) elektrickej energie pre domácnosti za cenu 61,2077 eura/me­gawatthodinu (MWh).

Rokovať sa bude aj o tom, že paliatívna zdravotná starostlivosť by mohla byť od apríla pre pacientov dostupnejšia. Zabezpečiť to má stanovenie normatívov v oblasti paliatívnej medicíny, vyplýva to z návrhu nariadenia vlády k verejnej minimálnej sieti poskytovateľov zdravotnej starostlivosti.

Kabinet bude rozhodovať aj o zvýšení základného imania Východoslovenského ústavu srdcových a cievnych chorôb (VÚSCH) a Stredoslovenského ústavu srdcových a cievnych chorôb (SÚSCCH). Vo VÚSCH to má napríklad umožniť zriadenie pracoviska virtuálnej a digitálnej medicíny, v SÚSCCH zase hybridnej operačnej sály.

Samosprávy majú dostať celý tohtoročný podiel na dani z príjmov právnických osôb už do konca apríla. Obce by tak mali získať 171 miliónov eur a vyššie územné celky (VÚC) 73,3 milióna eur. Vyplýva to z návrhu novely zákona o rozpočtovom určení výnosu dane z príjmov územnej samospráve, o ktorom bude rokovať vládny kabinet. Rozhodovať bude aj o prerokovaní právnej normy v parlamente v skrátenom legislatívnom konaní.

Vláda bude rozhodovať aj o stiahnutí nominácie Martina Klusa na kandidáta SR za člena Európskeho dvora audítorov. Dôvodom je vzdanie sa kandidatúry z jeho vlastnej iniciatívy, uvádza sa v predloženom materiáli.

Odobrovať bude i návrh na ratifikáciu opčného protokolu k dohovoru proti mučeniu a inému krutému, neľudskému alebo ponižujúcemu zaobchádzaniu alebo trestaniu. V programe vlády figuruje aj návrh Národnej stratégie výskumu, vývoja a inovácií, ktorá má určiť zámery, ciele a priority SR a princípy dobrého riadenia a efektívnosti v týchto oblastiach.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #vláda SR #ceny energií