Sudca Sobolovský je disciplinárne vinný, má prísť o funkciu

Sudca Okresného súdu (OS) Bratislava V Michal Sobolovský má prísť o funkciu sudcu. Dôvodom je, že nevyhotovil viacero písomných rozhodnutí, hoci predtým vyhlásil rozsudok. Neodovzdaním spisov mal prispieť i k prieťahom v konaniach. Mal mať aj neodôvodnené absencie na pracovisku. V pondelok o tom rozhodol disciplinárny senát Najvyššieho správneho súdu (NSS) SR. Verdikt zatiaľ nie je právoplatný, Sobolovský avizoval podanie odvolania.

03.04.2023 15:52
sobolovský Foto: ,
Michal Sobolovský na archívnej snímke z roku 2016.
debata

Predsedníčka disciplinárneho senátu Viola Takáčová zdôraznila, že Michal Sobolovský mal dlhý čas na dokázanie, že nenapísanie rozhodnutí bolo len excesom. Neodovzdal tiež viacero spisov v prípadoch, kde už nebol zákonným sudcom. „Súdne spisy museli byť rekonštruované a vznikli tým ďalšie prieťahy,“ podotkla Takáčová. Z časti stíhaných skutkov bol Sobolovský, ktorý má v súčasnosti dočasne pozastavený výkon funkcie, oslobodený. Súd rozhodol jednohlasne.

„Svojím zavineným konaním uvedeným v bodoch jeden až 29 v súhrne porušil svoju povinnosť spĺňať morálny štandard a integritu sudcu pre náležitý a zodpovedný výkon jeho funkcie ako súčasť predpokladov sudcovskej spôsobilosti,“ zdôraznila predsedníčka senátu. Sudca sa tým dopustil závažného disciplinárneho previnenia nezlučiteľného s jeho funkciou.

sobolovský Čítajte viac Viacnásobne stíhaný sudca Sobolovský žiada o spojenie konaní voči nemu

Žiadny zo stíhaných skutkov nie je podľa Sobolovského závažným disciplinárnym previnením nezlučiteľným s vykonávaním funkcie sudcu. Zároveň vo svojej záverečnej reči upriamoval pozornosť na neprimeranú dĺžku konania. Priznal, že došlo z jeho strany k nevyhotoveniu niektorých rozhodnutí v zákonnej lehote. Zdôvodňoval to zdravotnými problémami. Hovoril o šikane voči jeho osobe.

„Spor sa začal v období zmeniek Mariana Kočnera, v čase, keď disciplinárne obvinený nerozhodol o zmenke tak, ako si to predstavovalo vedenie súdu,“ zdôraznila na minulotýždňovom pojednávaní obhajkyňa Sobolovský Gabriela Sobolovská.

NSS SR spojil štyri disciplinárne návrhy do spoločného konania v záujme hospodárnosti. Okrem predsedníčky OS Bratislava V podala disciplinárny návrh aj sudcovská rada pri OS Bratislava V.

debata chyba
Viac na túto tému: #súdnictvo #Kočnerove zmenky #Michal Sobolovský #Najvyšší správny súd