Prieskum: Heger mimo parlamentu, Fico jasným víťazom, Pellegrini ďalej padá

Podľa najnovšieho predvolebného prieskumu by sa do parlamentu dostalo osem strán.

06.04.2023 16:13 , aktualizované: 17:32
fico, pellegrini Foto: ,
Robert Fico a Peter Pellegrini
debata (922)

Ukazuje to prieskum agentúry NMS Market Research pre denník SME realizovaný medzi 28. marcom až 2. aprílom online zberom na reprezentatívnej vzorke 1 008 respondentov.

Jasným víťazom volieb by sa stal Smer, ktorého by volilo 22,4 % opýtaných, na druhom mieste by skončil Hlas so ziskom 14,2 percenta. Progresívne Slovensko by skončilo na treťom mieste (12,8 %).

Do parlamentu by sa do dostali aj extrémisti z Republiky s necelými 10 percentami, KDH s vyše šiestimi percentami, Sme rodina (5,7 %) a tesne aj hnutie OĽANO a strana Sloboda a solidarita s niečo nad piatimi percentami.

Andrej Kiska, Veronika Remišová, Za ľudí Čítajte viac Za ľudí už samostatne nemá šancu. Remišová hľadá záchranné lano. Kiskov projekt sprevádzali odchody, rozkoly a boj

Naopak pred bránami parlamentu by zostala nová strana Demokrati súčasného premiéra Eduarda Hegera, ktorú by volili len tri percentá voličov. Rovnaký zisk by dosiahla aj Aliancia. Slovenská národná strana v prieskume získala 2,2 % hlasov a Za ľudí rovné dve percentá. Pod hranicou dvoch percent sa ocitli ĽSNS a Národná koalícia zhodne s 1,9 percentami. Ďalej aj Maďarské fórum (1,3 percenta) a Modrí Mikuláša Dzurindu (0,8 percenta).

Z prieskumu vyplýva, že Smer by v parlamente obsadil 41 poslaneckých kresiel, Hlas 26, Progresívne Slovensko 24, Republika 18, KDH 12, Sme rodina a OĽANO po 10 a SaS 9.

Výsledky naznačujú, že zostavovanie vlády by bolo náročné tak pre Roberta Fica, ako aj pravicu na čele s progresívcami. Smer by v prípade dohody s Hlasom disponoval 67 hlasmi, k väčšine by tak potreboval ešte ďalších 9 poslancov a teda tretieho koaličného partnera. Demokratická pravica, kde už PS i SaS jasne povedali, že by do vlády nešli s Igorom Matovičom, je na tom čo sa získania parlamentnej väčšiny ešte horšie. Potrebnú „76-ku“ by dosiahli len za predpokladu spolupráce s Hlasom a išlo by o málo pravdepodobnú a zrejme ťažko udržateľnú pätkoalíciu Hlas, PS, KDH, Sme rodina a SaS (dovedna 81 hlasov).

Pellegriniho pád

Prieskum tiež potvrdzuje dlhodobý pád preferencií Hlasu expremiéra Petra pellegriniho. Najväčšiu podporu strana dosahovala v januári 2021 (vyše 24 percent).

Igor Daniš aktual Čítajte viac Bude mať Pellegrini inú možnosť ako Fica?

Rok na to, v januári 2022 Hlas klesol k 19 percentám. Strmý pád prišiel minulý mesiac, kedy Hlas spadol z februárových 20,8 percenta na 17,1 percenta. V priebehu niečo vyše dvoch rokov, aj s odchýlkami, prišla Pellegriniho strana o vyše 10 percentuálnych bodov, čo pri prepočte na zisk poslaneckých kresiel znamená pokles zo 47 poslancov v januári 2021 na súčasných 26.

VIDEO: Matovič predstavil „kontroverzný“ plán B. Budeme drahá nevesta, bude to stáť presne 500 eur
Video
922 debata chyba
Viac na túto tému: #prieskum volebných preferencií