Naď pre Euractiv: Rusi mohli na Sliači schválne kaziť slovenské migy

Ruskí špecialisti, ktorí sa na Slovensku starali o lietadlá MiG-29, ich mohli schválne pokaziť, tvrdí poverený minister obrany Jaroslav Naď pre portál Euractiv.

08.04.2023 19:00
debata (564)

VIDEO: Do boja s Ruskom. Slovenské migy odleteli na Ukrajinu.

Video

„Dokázali lietať, ale to neznamená, že boli aj bojaschopné. Ukrajinci prišli na Slovensko týždeň pred odletom, priviezli náhradné diely a prezreli lietadlá,“ uviedol Naď pre portál Euractiv.com.

Darovanie lietadiel Ukrajine kritizovala časť opozície na čele so stranou Smer. Ostro sa proti tejto dodávke ohradila aj ruská strana.

Naď podľa portálu naznačil, že mohlo ísť o sabotáž zo strany Rusov, ktorí pôsobili na leteckej základni Sliač.

„Na základe našich podozrení to vyšetrovala aj polícia. V motoroch lietadiel boli časti, ku ktorým sa dostali slovenskí technici, a potom časti, ku ktorým sa dostali len ruskí technici. Závady sa objavili len v tých častiach, ku ktorým mali Rusi prístup,“ uviedol Naď.

VIDEO: Bojový let: ukrajinský pilot v stíhačke MiG-29.

Video

Vyšetrovanie nepreukázalo úmysel, ale ministerstvo obrany stratilo dôveru k ruským technikom, keďže chyby sa vyskytli tam, kde sa mohli dostať.

Zatiaľ čo vyšetrovanie nepreukázalo úmysel, ministerstvo obrany „pocítilo stratu dôvery v ruských technikov na Sliači, pretože sa stále objavovali chyby na miestach, kam sa mohli dostať,“ dodal minister.

VIDEO: Matovič o migoch: Tri mali byť letuschopné, uleteli štyri. Nejako mi to nevychádza.

Video

Generálporučík Ľubomír Svoboda, bývalý veliteľ slovenských vzdušných síl, tiež podľa Euractiv v rozhovore pre Denník N naznačil, že Rusi lietadlá úmyselne poškodili.

„Prevzali sme od nich motor, ktorý mal vydržať 350 hodín. A nakoniec to nalietalo len 70 hodín,“ uviedol. „Možno tam bolo zlé dielenské spracovanie, nazvime to tak. Neviem,“ dodal.

564 debata chyba
Viac na túto tému: #MiG-29 #vojna na Ukrajine