Zverstvá fašistov videl na vlastné oči, ako posledný stál proti Mussolinimu. Zomrel František Marek

Vo veku 103 rokov zomrel 7. apríla v Žiline protifašistický odbojár František Marek. Bol posledným Slovákom, ktorý počas druhej svetovej vojny po boku talianskych partizánov bojoval proti Benitovi Mussolinimu. Na sociálnej sieti o tom informuje ministerstvo obrany.

12.04.2023 18:33
František Marek Foto:
Vojnový veterán František Marek pri príležitosti svojich stých narodenín 23. januára 2020.
debata (3)

Počas vojny bol František Marek povolaný ako vojak armády vojnového slovenského štátu a prevelený na východný front. „V Bielorusku aj s ostatnými spolubojovníkmi na vlastné oči videl, aké zverstvá páchajú fašisti, po ktorých boku mali bojovať,“ približuje rezort obrany.

Pápež František Čítajte viac Fašisti ich zabili spolu so šiestimi deťmi. Pápež vyhlásil poľský pár za mučeníkov

Morálny stav jednotiek sa prudko zhoršoval, Nemci ich vnímali ako nepoužiteľné a prevelili ich do Talianska, kde mali vykonávať opevňovacie práce. Marek od svojej jednotky utiekol spolu s ďalšími štyrmi Slovákmi. Pridali sa k talianskym partizánom a zapojili sa do protifašistického odboja. Bol trikrát väznený, nevyhol sa ani rozsudku smrti. „No ako zázrakom sa mu podarilo utiecť a pokračovať v odboji,“ približuje ministerstvo.

Vojnovému veteránovi Františkovi Marekovi udelili vlani v januári, pri príležitosti jeho 102. narodenín, vojenské vyznamenanie – Pamätnú medailu ministra obrany 3. stupňa.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #SNP #druhá svetová vojna #protifašistický odboj