Skúsil, nevyšlo. Bývalý dekan UK sa priznal k úplatku 20-tisíc eur a chce sa dohodnúť

Osobou, ktorú v stredu 19. apríla zadržali elitní policajti z Národnej kriminálnej agentúry na Univerzite Komenského v Bratislave, je bývalý dekan Prírodovedeckej fakulty UK Milan Trizna.

20.04.2023 11:55 , aktualizované: 14:07
trizna Foto: ,
Milan Trizna počas inaugurácie za dekana vo februári 2015.
debata (73)

Triznu zadržali policajti tesne po prebratí úplatu 20-tisíc eur, informoval Denník N. Vyžiadať si ho mal v súvislosti s preberacím konaním vykonaných stavebných prác na Prírodovedeckej fakulte a Fakulte matematiky, fyziky a informatiky. Hodnota investície z eurofondov bola takmer 111 miliónov eur a je najväčšou injekciou do slovenskej vedy a výskumu vôbec.

Zadržaného Triznu obvinila polícia z prijatia úplatku. „Dozorujúci prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry o ďalšom procesnom postupe vo veci rozhodne po ukončení vyšetrovania," priblížila hovorkyňa Generálnej prokuratúry a Úradu špeciálnej prokuratúry Zuzana Drobová s tým, že obvinenie voči Triznovi vzniesli už v stredu.

Prírodovedecká fakulta Univerzity Komenského v Bratislave Čítajte viac NAKA zadržala zamestnanca univerzity pri preberaní úplatku 20-tisíc eur

Trizna ešte minulý týždeň k projektu uviedol, že vďaka investícii sa vytvorí pracovné prostredie pre vedecký výskum a výučbu najmä študentov tretieho stupňa štúdia má vytvoriť deväť špecializovaných laboratórnych celkov. „Všetky laboratóriá sú schopné poskytnúť učiteľom a vedeckým pracovníkom porovnateľné pracovné podmienky, aké poznali zo svojich zahraničných služobných ciest a stáží na prestížnych univerzitách,“ povedal Trizna.

„Celkovo 105 výučbových laboratórií získa moderné vybavenie, 60 učební a posluchární prechádza kompletnou rekonštrukciou, čo zlepší kvalitu vyučovacieho procesu a vyrovná rozdiely oproti zahraničným univerzitám,“ uviedli k rekonštrukcii z najväčšej slovenskej univerzity.

Samotná univerzita ešte včera v reakcii na zadržanie Triznu uviedla, že svojho zamestnanca „s okamžitou platnosťou odvolala zo všetkých riadiacich a koordinačných funkcií a odňala mu všetky príslušné poverenia“.

zväčšiť Milan Trizna počas otvorenia laboratória... Foto: TASR, Martin Baumann
trizna Milan Trizna počas otvorenia laboratória ultrarýchlej laserovej fotoniky na Prírodovedeckej fakulte UK v januári 2012.

Trizna pôsobí na UK už viac ako 35 rokov. Podľa verejne dostupného životopisu viedol prednášky, semináre i diplomové a doktorandské práce, predsedal aj komisiám pre štátne skúšky či vedecké projekty.

Je autorom monografií i učebníc. Zastáva miesto člena Vedeckej rady Prírodovedeckej fakulty UK či obdobnej inštitúcie Ostravskej univerzity.

73 debata chyba
Viac na túto tému: #NAKA #Univerzita Komenského v Bratislave