Pokračovanie článku: Horúčavy, suchá, povodne. Slovensko čaká extrémne počasie

Ako vidia budúcnosť odborníci?

Analytici IEP si myslia, že zmena klímy a jej prejavy majú a budú mať na Slovensko zásadné negatívne dosahy. „Zvyšujúce sa teploty, pokles vlhkosti pôdy, zmeny v premenlivosti klímy, dlhšie a intenzívnejšie obdobia sucha či meniace sa trendy ročných úhrnov zrážok naprieč krajinou postihnú územie Slovenskej republiky v rôznej intenzite. To bude mať dôsledky na ekonomiku, ľudské zdravie aj ekosystémy a prehĺbia sa tak aj existujúce sociálne nerovnosti,“ varujú odborníci.

Podľa výskumníkov inštitútu je významný predpoklad, že situácia sa bude naďalej zhoršovať. Všetky pozorované vplyvy zmeny klímy na Slovensku prekonali podľa nich svoje predpovede z hľadiska frekvencie aj intenzity.

Protestujúci počas štrajku žiakov aj študentov... Foto: TASR, Jaroslav Novák
Akčný deň / Klimatické zmeny / Protestujúci počas štrajku žiakov aj študentov za budúcnosť klímy na Námestí SNP v Bratislave 26. apríla 2019

„V rokoch 2001 až 2017 došlo k vplyvom, ktoré boli pôvodne predpokladané až na rok 2030. Očakáva sa, že priemerné teploty vzduchu sa budú postupne zvyšovať o 2 až 4 °C v porovnaní s priemermi v rokoch 1961 – 1980,“ predpovedá inštitút. Prispôsobenie sa dosahom zmeny klímy bude v najbližších desaťročiach podľa odborníkov predstavovať kľúčovú sociálnu, ekonomickú a politickú výzvu.

„Keďže dosahy zmeny klímy sa líšia a budú sa líšiť naprieč regiónmi Slovenska, opatrenia budú musieť reflektovať špecifiká jednotlivých území krajiny. Potrebná tak bude spolupráca na všetkých úrovniach verejnej správy,“ dodávajú experti.

Prognostička Slovenskej akadémie vied Dušana Dokupilová poukazuje aj na pozitíva, ktoré nám neodvrátiteľná zmena klímy môže priniesť. Ľudia napríklad ušetria.

„Ubudne nám ľudí, ktorí vydávajú na kúrenie veľa zo svojich príjmov – kvôli zvýšenej priemernej teplote – teda energeticky chudobných, ako ich vnímame teraz,“ myslí si odborníčka na zmenu klímy. Výraznejšie sa podľa jej slov môže rozbehnúť aj turistický ruch počas leta.

„Oteplia sa slovenské vodné plochy, pričom v oblasti Stredomoria sa očakáva výrazný nárast teploty a podmienky pre turistiku – aj to len plážovú – tam už nemusia byť príjemné a ľudia sa radšej rozhodnú pre Slovensko,“ myslí si Dokupilová. Podľa nej by malo Slovensko už teraz urobiť opatrenia, aby sa v tomto smere stalo pre turistov atraktívnym.

© Autorské práva vyhradené

42 debata chyba
Viac na túto tému: #klimatická zmena