Klobásy, alkohol aj „estekáčka“. Trizna nie je prvý úplatný pedagóg. Kolegov šokoval

Univerzitou Komenského v Bratislave otriasol škandál. Bývalý dekan prírodovedeckej fakulty Milan Trizna sa priznal, že prijal úplatok 20-tisíc eur, pre ktorý ho v stredu zadržali policajti z Národnej kriminálnej agentúry. Už ho aj obvinili zo zločinu prijatia úplatku.

21.04.2023 11:04
SR veda genetika 2016 Ceny Dr. Ľudmily... Foto: ,
Na snímke dekan prírodovedeckej fakulty Univerzity Komenského Milan Trizna počas slávnostného udeľovania Ceny Dr. Ľudmily Sedlárovej-Rabanovej za výnimočný vedecký výsledok v genetike za rok 2016
debata (39)

„Obvinený prejavil záujem o dohodu o vine a treste. Dozorujúci prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) o ďalšom procesnom postupe vo veci rozhodne po ukončení vyšetrovania,“ priblížila hovorkyňa Generálnej prokuratúry a Úradu špeciálnej prokuratúry Zuzana Drobová.

Trizna pôsobil na UK viac ako 35 rokov. Podľa zverejneného životopisu viedol prednášky, semináre i diplomové a doktorandské práce, predsedal tiež komisiám pre štátne skúšky či vedecké projekty. Je autorom monografií aj učebníc.

Prichytený pri čine

Podľa informácií Denníka N exdekana prichytili tesne po prebratí „výpalného“ vo výške 20-tisíc eur. Polícia má podrobne zdokumentované i jeho stretnutia so zástupcom firmy, počas ktorých požiadal o úplatok.

Tisíce eur si Trizna údajne vyžiadal v súvislosti s preberacím konaním stavebných prác na Prírodovedeckej fakulte a Fakulte matematiky, fyziky a informatiky UK. Tie boli súčasťou veľkého projektu ACCORD, ktorý sa uhrádza z eurofondov.

Prírodovedecká fakulta Univerzity Komenského v Bratislave Čítajte viac NAKA zadržala zamestnanca univerzity pri preberaní úplatku 20-tisíc eur

Hodnota investície z európskych peňazí bola takmer 111 miliónov eur, čo bola zároveň najväčšia injekcia do slovenskej vedy a výskumu vôbec.

Táto historicky rekordná suma je určená na zvýšenie príťažlivosti a konkurencieschop­nosti slovenských vysokých škôl. V rámci projektu sa má posilniť spolupráca Slovenskej technickej univerzity a UK vo výskume a inováciách. Výsledkom má byť lepšie vzdelávacie prostredie, moderné informačné technológie a výskumná infraštruktúra, ako aj spoločné výskumné programy.

Z eurofondov sa financuje výstavba moderných laboratórií, ale aj úplne nového pavilónu špičkových technológií. Dôležitou súčasťou projektu je tiež modernizácia a rekonštrukcia starších budov a priestorov, ktorá má priniesť študentom a vedcom vhodnejšie podmienky pre prácu.

Milan Trizna počas inaugurácie za dekana vo... Foto: TASR, Jakub Kotian
trizna Milan Trizna počas inaugurácie za dekana vo februári 2015.

Zadržaný Trizna bol jedným z tých, čo zastrešovali realizáciu tohto mnohomiliónového zámeru. Plnil úlohu koordinátora projektu ACCORD za Prírodovedeckú fakultu UK. Na starosti mal aj rozsiahlu rekonštrukciu dvoch objektov univerzity v bratislavskej Mlynskej doline. Úplatok má súvisieť práve so stavebnými prácami v týchto priestoroch.

Podľa stanoviska polície si mal Trizna pýtať peniaze od firmy, ktorá bola subdodávateľom víťaznej spoločnosti z verejného obstarávania a hodnota zákazky dosahovala niekoľko miliónov eur.

Oprávnený rokovať

Polícia ani ÚŠP nepriblížili, o ktorú zákazku ide, odvolávajúc sa na prebiehajúce vyšetrovanie. Z údajov Centrálneho registra zmlúv (CRZ) vyplýva, že celá kauza súvisí s tendrom na rekonštrukčné práce pre dve spomenuté fakulty UK. Zahŕňajú zateplenie fasád, výmenu okien a zateplenie striech.

„Súčasťou predmetu zákazky sú aj demontážne a montážne práce na fotovoltických paneloch umiestnených na strechách verejného obstarávateľa,“ uvádza sa v oznámení k tendru na portáli Úradu pre verejné obstarávanie. Trizna sa v zmluve spomína ako osoba oprávnená na rokovania v rámci plnenia zákazky zo strany objednávateľa.

UK / STU / Čítajte viac Zlúčenie UK a STU? Univerzity si to predstaviť nevedia, Horecký áno

Cena tendra je podľa údajov CRZ takmer tri milióny eur. Víťazom verejnej súťaže sa stala spoločnosť Speedex Slovakia, s ktorou UK vlani v máji podpísala zmluvu o realizácii stavebných prác.

Subdodávateľmi v rámci zákazky sa stali tri ďalšie eseročky – FENESTRASk, OPAlight.SK a TopSoftBSB. Od zamestnanca jednej z nich si mal exdekan vypýtať úplatok.

Šokovaní kolegovia

Univerzita Komenského v reakcii na zadržanie svojho zamestnanca uviedla, že Triznu s okamžitou platnosťou odvolala zo všetkých riadiacich a koordinačných funkcií a odňala mu všetky príslušné poverenia.

„UK odsudzuje akékoľvek prejavy korupcie a poskytuje maximálnu súčinnosť pri vyšetrovaní,“ uvádza sa v stanovisku vysokej školy.

Korupcia na univerzitách naozaj nie je častým javom, potvrdil pre Pravdu Ľuboš Kostelanský z organizácie Transparency International Slovensko. Ani výška úplatku 20-tisíc eur nie je pre naše vysoké školy bežná. „Najviac prípadov sa týka drobnej korupcie, najčastejšie úplatkov do 20 eur,“ zhrnul Kostelanský.

Analýza Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku, ktorý sa na prípady korupcie zameriava, ukazuje, že za posledných pár rokov existujú minimálne tri rozsudky, v ktorých figurujú pedagógovia, pričom len jeden z nich sa týka vysokého školstva.

Podľa Kostelanského sa dá hovoriť o rozsiahlej korupcii pri projektoch, ktoré sa financujú z európskych peňazí. „Z celkovo troch stoviek rozsudkov ŠTS za posledné štyri roky sa týka trestného činu poškodzovania finančných záujmov Európskej únie až 52 rozhodnutí, teda minimálne každý šiesty rozsudok riešil oblasť eurofondov,“ uzavrel expert TIS.

Klobásy, alkohol aj „estekáčka“

Podľa Ľuboša Kostelanského z organizácie Transparency International Slovensko sú pre vysoké školy typickejšie drobné úplatky alebo podplácanie typu „niečo za niečo“.

„Ide o prípad z minulého roku, ktorý sa udial na Technickej fakulte Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre. Profesor tejto univerzity prijal úplatok od študenta, ktorý bol zároveň pracovníkom stanice technickej kontroly. Študent výmenou za STK pre auto profesora a za fľašu becherovky získal zápočet a skúšku v škole,“ priblížil Kostelanský. Profesora právoplatne odsúdili na 18-mesačnú podmienku, študent skončil s finančným trestom 600 eur.

Na tej istej fakulte zase v roku 2016 trojica študentov podplácala odborných asistentov alkoholom a klobásami. „Na základe vyžiadania poskytol obvinený skúšajúcemu odbornému asistentovi úplatok dve fľaše alkoholu. Následne v deň vykonania skúšky z fyziky poskytol opakovane úplatok odbornému asistentovi vo forme fľaše vína nezistenej značky, fľaše domácej liehoviny a štyroch kilogramov klobás,“ informoval vtedy o skutku ÚŠP.

© Autorské práva vyhradené

39 debata chyba
Viac na túto tému: #korupcia #eurofondy #Univerzita Komenského #NAKA