Dvojnásobnou vraždou v Moste z roku 2004 sa bude zaoberať Špecializovaný trestný súd

Senát Okresného súdu (OS) Bratislava I postúpil kauzu dvojnásobnej vraždy v Moste pri Bratislave z roku 2004 Špecializovanému trestnému súdu (ŠTS) v Pezinku. Zahynul pri nej chlapec a družka jeho otca. Obžalobe okrem iných čelia Branislav A. a Karol M. Utorkové rozhodnutie je právoplatné.

25.04.2023 11:08
vražda Most pri Bratislave súd Foto: ,
Na snímke vľavo obžalovaný Branislav A. a vpravo obžalovaný Jozef B. po príchode na súdne pojednávanie Okresného súdu Bratislava I v kauze dvojnásobnej vraždy v Moste pri Bratislave z roku 2004, 25. apríla 2023 v Bratislave.
debata (1)

„Skutok, ktorý je predmetom obžaloby, by bol podľa aktuálneho Trestného zákona posudzovaný ako úkladná vražda,“ zdôvodnil hovorca bratislavských súdov Pavol Adamčiak. Dodal, že podľa Trestného poriadku je v prípade úkladnej vraždy príslušným na rozhodovanie ŠTS.

Ten môže v tomto prípade vyvolať ešte kompetenčný spor, o ktorom by rozhodoval Najvyšší súd SR. Obhajca Branislava A. Milan Kuzma je presvedčený, že ŠTS nie je príslušný rozhodovať túto kauzu. „Skutok je z roku 2004, keď ešte len ŠTS vznikal pre ekonomické kauzy, nie pre úkladné vraždy,“ podotkol.

V prípade pôvodne obžalovali štyri osoby vrátane Jozefa B. a Nikolu P. Naposledy sa v kauze riadne pojednávalo v lete 2016. Potom predseda senátu Ján Jamrich išiel do dôchodku a prípad dostalo postupne na stôl viacero zákonných sudcov.

Mladú ženu a desaťročného chlapca zastrelili v Moste pri Bratislave na konci roka 2004. Obeťou útoku mal byť otec zabitého chlapca a druh zabitej ženy, expolicajt Juraj Gála. Pokus zavraždiť ho však nevyšiel a zabijaci údajne omylom pripravili o život jeho blízkych.

Od jesene 2013 sa na OS Bratislava I na samostatnom konaní pojednávalo voči údajnému objednávateľovi vraždy Gálu Radoslavovi Minárovi a voči Róbertovi Baloghovi. Spod obžaloby boli napokon oslobodení.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #súd #vražda #Most pri Bratislave