Meškajúce Rázsochy majú novú vizualizáciu. Stavba sa stále nehýbe

Štátna nemocnica Rázsochy sa dočkala novej vizualizácie. Vyzerá moderne, podobá sa na súkromnú nemocnicu Bory, no v rámci takmer 40-ročného projektu sa na veci veľa nemení. Výstavba pripomína nekonečný príbeh o diaľnici z Bratislavy do Košíc. Zmluvu so zhotoviteľom projektu síce podpísali už v roku 2022, no štát stále nemá zhotoviteľa stavby.

26.04.2023 15:02
vizualizácia rázsochy Foto: ,
Ako vyzerala nemocnica počas búracích prác v roku 2020 a ako by mala nemocnica vyzerať v roku 2029.
debata (29)

Preto je otázne, či sa postaví z peňazí plánu obnovy, alebo štát nakoniec bude musieť hľadať iné zdroje. Jedným z možných scenárov je zafinancovať stavbu zo štátneho rozpočtu a peniaze vyčlenené pre Rázsochy rozdať iným projektom regionálnych nemocníc, ktoré by vedeli stihnúť šibeničné termíny.

Nemocnica Rázsochy

Ako bude vyzerať nová štátna nemocnica?

Fotogaléria
Vizualizácia novej nemocnice Rázsochy....
Vizualizácia novej nemocnice Rázsochy....
+2Na snímke obhliadka staveniska na Rázsochách v...

Projekt nemocnice Rázsochy je stále len na papieri, a ak štát chce, aby aspoň hrubú stavbu preplatila Európska únia v rámci plánu obnovy, musel by ju dokončiť do roku 2026. Aj keď sa časový sklz postupne zmenšuje, meškanie pretrváva.

Dočasne poverený premiér Eduard Heger (Demokrati) otvorene hovorí, že v tomto prípade má aj plán B a C, no zatiaľ sa z postoja, že Rázsochy sa postavia z plánu obnovy, uhnúť nechystá. Neplánuje ani zmeniť lokalitu. O presťahovanie Rázsoch v poslednom čase žiada najmä strana Saska.

„Rázsochy sú dôležité a tá otázka znie, či to stihneme z plánu obnovy. My urobím všetko pre to, aby sme to stihli,“ ubezpečoval Heger.

VIDEO: Takto má vyzerať nemocnica Rázsochy. Vizualizácia z prezentácie.

Video

Vláda v stredu schválila aktualizáciu plánu obnovy, v rámci ktorej sa posúvajú niektoré tzv. míľniky. Podľa ministerstva zdravotníctva nie je vylúčené, že sa bude meniť aj míľnik dostavby.

Ak sa všetko podarí, štát plánuje Rázsochy dokončiť v roku 2029. Z plánu obnovy sa má zaplatiť hrubá stavba. Nik nevie, čo ten pojem znamená, ale „hrubá stavba“ by mala stáť 281 miliónov eur a nemocnica má mať 802 lôžok. Ešte vlani sa pritom rátalo, že Rázsochy budú mať iba 653 lôžok.

Heger však poprel, že by v Bratislave mala vzniknúť iná koncová nemocnica ako sú Rázsochy. Ráta sa síce s rekonštrukciou nemocníc v Ružinove a Petržalke, no tie by nemali slúžiť na národnej úrovni. „V žiadnom prípade. Koncová nemocnica majú byť Rázsochy,“ zdôraznil Heger. Kedy by mal byť správny čas povedať si, že sa nová štátna nemocnica z peňazí z plánu obnovy nepostaví a financie sa presunú na iné projekty, neprezradil.

Generálna riaditeľka Sekcie plánu obnovy na Úrade vlády Lívia Vašáková však priblížila, že prostriedky z plánu obnovy nie sú viazané na dokončenie Rázsoch, ale na vytvorenie nových lôžok.

Slovensku sa podarilo vyrokovať zníženie ich celkového počtu na minimálne 1 602, rozdelených aspoň na 660 lôžok v úplne nových nemocniciach, minimálne 550 lôžok v nemocniciach na úrovni hrubej stavby a aspoň 392 lôžok po rozsiahlej modernizácii.

Nová Univerzitná nemocnica Martin by mala splniť podmienku 660 lôžok v úplne novej nemocnici. „Je to najrizikovejšia investícia, za ktorú nemáme náhradu,“ ozrejmila Vašáková.

Spresnila, že plán obnovy sa od eurofondov líši v tom, že kým eurofondy sa musia vyčerpať, pri pláne obnovy sa Slovensko zaviazalo, že dodá lôžka. „Ak nemáme tú istotu, musíme hľadať alternatívu,“ dodala. „Pracujeme aj s alternatívami B a C. Nemonice, s ktorými sa technicky rokuje, no politicky neboli oznamované,“ uzavrela.

SR Bratislava dron nemocnica Rázsochy zbúranie BAX Čítajte viac Ak Rázsochy stroskotajú, európske milióny podľa Krajčího získa Penta. Čo bude s lukratívnymi pozemkami?

Opozícia neustále upozorňuje, že Slovensko môže prísť o 281 miliónov eur z plánu obnovy. Podľa poslankyne Jany Bittó Cigánikovej (Saska) je utópia tvrdiť, že sa nemocnica stihne postaviť. Na mimoriadnom zasadnutí zdravotníckeho výboru v parlamente sa zaujímala o detaily projektu, akým je napríklad prípojka na vodu. Podľa Hegera sa snaží o politickú kampaň.

„Keď niekto tvrdí, že štát dokáže postaviť nemocnicu rýchlejšie ako súkromník, tak to mi nejako nesedí,“ priblížila Bittó Cigániková. „Boja sa priznať, že to pokazili, po troch rokoch tu riešime projekt pani Kálavskej. Tie peniaze treba posunúť nemocniciam, ktoré to stíhajú,“ spresnila.

Exminister zdravotníctva Richard Raši (nezarad. Hlas) sa zaujímal o zmenu územného plánu a zdôraznil, že štát by síce mal naplno pokračovať vo výstavbe Rázsoch, ale peniaze by sa mali presunúť na iné projekty, ktoré sú už pripravené a dajú sa stihnúť. O aké by malo ísť, priblížiť nechcel.

Výstavba nemocnice Rázsochy

  • 1982 – rozhodnutie vlády o výstavbe novej nemocnice Rázsochy
  • 1987 – začiatok výstavby (vybudovaný skelet)
  • 2000 – vláda Mikuláša Dzurindu (SDKÚ) definitívne zastavila výstavbu aj financovanie nemocnice Rázsochy
  • 2013 – druhá vláda Roberta Fica (Smer) oživuje zámer postaviť novú univerzitnú nemocnicu
  • 2014 – ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská (nom. Smeru) dala vypracovať štúdiu uskutočniteľnosti, podľa ktorej nová nemocnica nebude na Rázsochách, ale v areáli vojenskej nemocnice na Patrónke, plánovaný termín ukončenia výstavby bol na jeseň 2017
  • 2016 – začiatok prevádzky nemocnice bol naplánovaný na marec 2018
  • 2018 – ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská (nom. Smeru) opakuje zámer vlády dostavať Rázsochy
  • 2020 – začali sa búracie práce zhruba za 11 miliónov eur.
  • júl 2022 – projekt má byť obnovený za 281 miliónov eur z plánu obnovy
SR Bratislava dron nemocnica Rázsochy zbúranie BAX Čítajte viac Palkovič: Časová strata pri projekte nemocnice na Rázsochách je veľká

© Autorské práva vyhradené

29 debata chyba
Viac na túto tému: #Rázsochy #ministerstvo zdravotníctva