Výron metánu v bani Nováky, štyria ťažko zranení. Baňu do konca roka zatvoria

V Bani Nováky došlo v stredu podvečer k náhlemu výronu metánu. Prvé informácie hovorili o výbuchu. Na mieste bolo desať baníkov, výron plynu zasiahol 8 z nich. Dokázali ešte prejsť dva kilometre po vlastných. Štyria baníci sú ťažko zranení. Baňu podľa plánov majú zatvoriť do konca roka, ani toto nešťastie to zrejme neurýchli.

26.04.2023 18:28 , aktualizované: 27.04.2023 05:40
baňa Nováky Foto: ,
Baňa Nováky, záber z roku 2017.
debata (58)

Podľa predbežných zistení došlo na mieste k náhlemu a nečakanému vyhoreniu metánu, nie k výbuchu, ozrejmil poverený minister hospodárstva Karel Hirman. Podľa rezortu teda nedošlo k výrazným poškodeniam bane.

VIDEO: Výbuch v Novákoch, ťažko zranených odviezli vrtuľníky do Bratislavy a Košíc.

Video

Podľa informácií Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby SR bol počet zranených osem. Neskôr zástupcovia ministerstva zdravotníctva, štátni tajomníci Michal Palkovič a Lenka Dunajová Družkovská upresnili, že zranených je deväť. Podľa ministra Hirmana aj premiéra Eduarda Hegera boli medzi nimi aj cudzinci – dvaja Poliaci a jeden Ukrajinec.

VIDEO: Heger, Hirman a Pavlík o nešťastí v bani Nováky.

Video

„Počet zranených po výbuchu v nováckej bani stúpol na 8. Štyria z nich sa zranili ťažko a do nemocníc ich previezli záchranárske vrtuľníky v kritickom stave a v umelom spánku. Ďalší štyria zranení utrpeli stredne ťažké poranenia,“ uviedlo skôr stredisko. Deviaty baník sa pravdepodobne nadýchal splodín.

VIDEO: Nešťastie v bani Nováky. Príchod Eduarda Hegera a Karla Hirmana.

Video

Popálených baníkov prevážali vrtuľníky

V Univerzitnej nemocnici Bratislava Ružinov sú hospitalizovaní dvaja muži. „Obidvaja pacienti sú zaintubovaní vo veľmi vážnom kritickom stave,“ načrtol riaditeľ nemocnice Alexander Mayer. Zranení utrpeli hlavne popáleniny tvárovej časti, krku a horných končatín. Mayer ubezpečil príbuzných, že urobia všetko, aby im pomohli.

Na snímke dočasne poverený minister...
Na snímke ochrankár stráži bránu do budovy bane...
+10Na snímke ľudia sledujú záchranárov pred baňou...

„V prvom kole nám doniesli troch pacientov, ktorí boli ľahko zranení, popáleniny prvého stupňa na hlave, horná časť trupu, ruky, boli ošetrení a momentálne sú na observačnej hospitalizácii na pozorovaní,“ povedal riaditeľ bojnickej nemocnice Peter Glatz.

Štvrtý zranený mal popáleniny druhého stupňa aj sa nadýchal splodín, je hospitalizovaný na ARO. „Posledný piaty prípad bol baník, ktorý prvý utekal z bane. Vyzerá, že len sa nadýchal splodín, práve ho vyšetrujú,“ doplnil.

Na miesto prileteli štyri posádky leteckých záchranárov z Nitry, Banskej Bystrice, Trenčína a Žiliny, potvrdila pre TASR za Vrtuľníkovú záchrannú zdravotnú službu ATE Zuzana Turočeková. Dva vrtuľníky leteli so zranenými do bratislavskej nemocnice v Ružinove, ďalšie dva do Košíc do nemocnice v Šaci. Ľahšie zranených odviezli sanitky do nemocnice v Bojniciach.

Polícia neskôr na sociálnej sieti informovala, že v podzemí došlo pravdepodobne k vyhoreniu metánu, pričom na mieste hlásili viacero zranených osôb. „Bližšie informácie poskytneme, až keď nám to situácia na mieste udalosti dovolí,“ doplnila polícia.

Predseda vlády SR Eduard Heger bol o situácii po výbuchu v Bani Nováky informovaný. Na miesto sa dostavil minister hospodárstva a v prípade potreby bol pripravený na miesto vyraziť aj premiér. Heger sa napokon rozhodol, že príde na miesto nešťastia.

Baňa bude fungovať do konca roka

Poverený premiér Eduard Heger prišiel na miesto krátko pred deviatou večer. Po obhliadke poskytol stručné vyjadrenie.

„Dnes sa tu stalo veľké banské nešťastie. Z tohto miesta chcem v prvom rade vyjadriť plnú podporu baníkom, ktorí boli zranení a prevezení do nemocníc, tiež ich rodinám,“ povedal. Zároveň ďakoval všetkým záchranný zložkám. „Aj lekárom, ktorí v tomto momente zachraňujú ich zdravie a životy,“ podotkol.

Heger pripomenul, že k nešťastiu nedošlo výbuchom, ale vyhorením metánu. „Situácia je stabilizovaná. Zasiahnutí boli ôsmi baníci, ktorí ešte boli schopní vyjsť z bane peši dva kilometre po vlastných,“ priblížil s tým, že požiar ešte aj krátko pred desiatou večer stále hasili. „Na miesto príde banská komisia, ktorá to prešetrí,“ poznamenal. Zaoberať sa tým podľa neho bude aj krajská prokuratúra.

„Aby zistila príčiny. V každom prípade, teraz je dôležité byť pri rodinách, ktoré boli zasiahnuté,“ pokračoval Heger. Tvrdí, že príbuzní ôsmich zasiahnutých baníkov boli informovaní okamžite. „Z nich dvaja sú Poliaci a jeden ukrajinský občan. Rodiny, ktoré informované neboli, znamená, že tí baníci sú, samozrejme, v poriadku. V tom čase sa tam celkovo nachádzalo cez sedemdesiat baníkov,“ doplnil.

Poverený minister hospodárstva Karel Hirman takisto vyjadril podporu rodinám a samotným baníkom. Takéto nešťastia podľa neho odjakživa patria k ich práci. „Musí sa im predchádzať, ale, žiaľ, príroda je často silnejšia než my. V každom prípade, situácia v bani je pod kontrolou. Banskí záchranári ukončujú nevyhnutné práce na stabilizácii situácie a následne dole sfára vyšetrovacia komisia inšpektorov obvodného banského úradu v Banskej Bystrici a ďalších kompetentných, ktorí začnú vyšetrovanie príčin nehody na mieste,“ ozrejmil.

Baňa podľa neho nie je nejako zvlášť poškodená či deštruovaná. „K tej udalosti došlo len v jednej časti bane, kde sa vtedy nachádzalo desať baníkov, z nich ôsmi boli zasiahnutí metánovým vyhorením,“ dodal.

Stanislav Pavlík, riaditeľ Hlavnej banskej záchrannej služby, potvrdil, že hlásenie o nehode, pravdepodobnom vyhorení metánu a postihnutých osobách, dostali o pol piatej popoludní.

„Okamžite naše čaty, vrátane lekára, vyrazili postihnutým na pomoc. Evakuovaní boli aj s pomocou druhých zamestnancov. Lekár sfáral do bane a na povrchu boli zasiahnutí triedení podľa závažnosti zranení,“ vysvetlil. Potvrdil, že dvoch mužov previezli do bratislavskej nemocnice, dvoch do košickej a štyroch do bojnickej.

„Zhruba o ôsmej sa záchranárom podarilo dostať na miesto nehody. Bol tam požiar, ktorý je momentálne v záverečnej fáze hasenia. Vykonajú sa ďalšie technické operácie na to, aby bolo pracovisko bezpečné a možné sfárať komisii obvodného banského úradu,“ objasnil Pavlík. Metán tam podľa neho už pravdepodobne neuniká, no v podzemí okamžite vyplo elektrinu, aby nedošlo k ďalšej iniciácii.

„Ak je tam metán, elektrickú energiu vypína samotný systém,“ vysvetlil. Keďže ide o látku, ktorá je bez farby, chuti a zápachu, pracujúci chlapi v podzemí ho vraj nemohli cítiť. „Bola to taká okamžitá situácia, nemohli to ani predpokladať,“ podotkol Pavlík.

V ostatných častiach bane sa podľa neho naďalej pracuje. „Odtiaľ, kde sa to stalo, boli všetci pracovníci, samozrejme, odvolaní. Ide o takzvaný prvý horizont, stenový porub 102001,“ spresnil s tým, že v takejto bani k prudkému výronu metánu bežne nedochádza. „Ide o úplne atypický vývoj, stáva sa to veľmi zriedkavo. Má nízke koncentrácie,“ povedal. Baňa sa má zatvoriť do konca roka, no Pavlík nepredpokladá, že v súvislosti s touto udalosťou by k tomu došlo skôr.

V bani boli v stredu ráno poslanci NR SR

V bani v stredu ráno boli aj poslanci hospodárskeho výboru, uviedol Peter Kremský, predseda Výboru NR SR pre hospodárske záležitosti.

„Práve na mieste, kde sme sa doobedu pohybovali, došlo poobede k výbuchu plynu. Niekoľko baníkov zrejme utrpelo popáleniny. Vďaka Bohu, unikli sme tomu o pár hodín. Veľmi ma to mrzí, že napriek všetkým bezpečnostným opatreniam, ktorých sme boli sami svedkami, sa stávajú takéto nehody. V duchu som s tými zrobenými chlapmi, ktorých sme tam dolu stretli a všetkým zraneným želám skoré uzdravenie. Verím, že bez následkov,“ uviedol poslanec na sociálnej sieti.

Hornonitrianske bane: Baníkov bolo na pracovisku deväť

Osem zranených, ktorí utrpeli popáleniny, si vyžiadala mimoriadna udalosť, ku ktorej došlo v stredu o 16.30 h na stenovom porube v bani v Novákoch. Na mieste došlo pravdepodobne k zapáleniu a vyhoreniu banského plynu – metánu. TASR o tom informovala tlačová hovorkyňa Hornonitrianskych baní Prievidza (HBP) Adriana Siváková.

Na pracovisku sa v čase udalosti podľa nej nachádzalo deväť zamestnancov. „Zraneným zamestnancom bola okamžite poskytnutá prvá pomoc a vyfárali z podzemia, kde im bolo poskytnuté lekárske ošetrenie, v závislosti od rozsahu zranenia a boli hospitalizovaní,“ uviedla Siváková. Neskôr na večernej tlačovej besede premiéra a ministra odznelo, že na mieste bolo desať zamestnancov.

Všetci zamestnanci, ktorí sa nachádzali na uvedenom stenovom porube a na ďalších pracoviskách v tejto časti nováckej bane, z podzemia podľa nej bezpečne vyfárali.

„Prieskum pracoviska aktuálne zabezpečujú dve čaty banských záchranárov z Hlavnej banskej záchrannej stanice v Prievidzi. Príčiny a okolnosti vzniku mimoriadnej udalosti zatiaľ nie sú známe. Budú predmetom vyšetrovania komisie Obvodného banského úradu v Banskej Bystrici, ktorá po záchranárskom prieskume fára na pracovisko,“ priblížila ďalej Siváková.

K mimoriadnej udalosti došlo na produktívnom pracovisku, na komplexne mechanizovanom stenovom porube 102 001–95 prvého predáka Milana Vrabca, prevádzkujúcom v revitalizovanom druhom úseku na prvom horizonte Bane Nováky. Stenový porub, nachádzajúci sa v hĺbke 200 metrov pod povrchom s dennou kapacitou ťažby nad 1000 ton uhlia, zabezpečuje ťažbu uhlia od februára tohto roka.

© Autorské práva vyhradené

58 debata chyba
Viac na túto tému: #Nováky #baňa Nováky