Aj Romana Tabák hýri legislatívnou aktivitou. Chce dať viac práv chodcom pred autami

V legislatívnej smršti, ktorá sa chystá v parlamente na májovej schôdzi, má aj poslankyňa Romana Tabák tri želiezka v ohni. Prvé je novela zákona o pohrebníctve so skupinou poslancov, druhé o zálohovaní plastových fliaš spolu s Tomášom Tarabom a tretie jej vlastná sólová iniciatíva viac chrániť chodcov, ktorí chcú prejsť cez priechod pre chodcov.

27.04.2023 08:30
Romana Tabák Foto: ,
Poslankyňa za Sme rodina Romana Tabák
debata (69)

Poslankyňa Romana Tabák navrhuje, aby chodec mal na priechode cez cestu prednosť nielen keď naň vstúpi, ale aj vtedy, keď sa na to zjavne chystá. Preto podala návrh na novelizáciu zákona o cestnej premávke.

Podľa dôvodovej správy cieľom novely je „docieliť väčšiu ochranu chodcov, aby ľudia boli ohľaduplnejší, tolerantnejší a najmä aby bolo menej zrážok a smrteľných dopravných nehôd v súvise s chodcami na priechodoch pre chodcov. Hlavný dôvod je, aby ľudia nestrácali ľudský život na prechode, aby dopravných nehôd tohto charakteru bolo čo najmenej, a tiež pre zavedenie väčšej osvety“. Nejde podľa nej o zavedenie absolútnej prednosti pre chodcov, ale o ich väčšiu ochranu.

Majú k tomu pomôcť nasledovné zmeny paragrafov:

  • Navrhovanou zmenou § 4 ods. 1 písm. f) sa posilňuje postavenie chodca v cestnej premávke. Zavádza sa povinnosť každého vodiča umožniť bezpečný prechod chodcovi, ktorý nielen vstúpil na priechod pre chodcov, ale po novom aj tomu, kto sa ešte len zjavne chystá na tento priechod vstúpiť.
  • Navrhovanou zmenou § 16 sa odsek 1) je vodič povinný jazdiť pred priechodom pre chodcov takou rýchlosťou, aby v prípade potreby mohol pred ním aj zastaviť.
  • Navrhovanou zmenou § 53 ods. 2) sa uvádza, že navrhovaná zmena nie je ako absolútna prednosť chodca na priechode pre chodcov; chodec je aj napriek tomu, že mu vodič musí umožniť bezpečný prechod cez priechod pre chodcov, povinný aj po novelizácii brať ohľad na rýchlosť a vzdialenosť prichádzajúcich vozidiel. Tak ako doteraz, zostáva nezmenené pravidlo prednosti električky na priechode pre chodcov.
69 debata chyba
Viac na túto tému: #priechod pre chodcov #zákon o cestnej premávke #Romana Tabák