Čaputová o pomoci Ukrajine: Sme špičkou v odmíňovaní

Perspektívnou oblasťou možnej pomoci Ukrajine je spolupráca pri odmíňovaní. "Slovensko má skvelé technológie a sme v tom špička vo svete," povedala na nedeľnom brífingu po návrate z návštevy Ukrajiny prezidentka SR Zuzana Čaputová, ktorú absolvovala spolu s českým prezidentom Petrom Pavlom.

30.04.2023 17:52
Ukrajina SR ČR Čaputová Pavel Návšteva Foto: ,
Prezidentka SR Zuzana Čaputová spolu s českým prezidentom Petrom Pavlom pricestovali na návštevu Ukrajiny v piatok ráno 28. apríla 2023.
debata (57)

O konkrétnej forme pomoci však chce najprv hovoriť s dočasne povereným premiérom Eduardom Hegerom a dočasne povereným ministrom obrany Jaroslavom Naďom.

VIDEO: Zuzana Čaputová o svojej ceste na Ukrajinu (časť tlačovej besedy po príchode domov).

Video

Z hľadiska zamínovania patrí Ukrajina v súčasnosti k najpostihnutejším krajinám. „Zamínovanie Ukrajiny je obrovský problém. Zjednodušene povedané, jeden deň vojny znamená potrebu 30 dní odmíňovania,“ poznamenala Čaputová s tým, že ukrajinská strana má záujem o pomoc v tomto smere. Ponúka tiež biznis príležitosti v tejto oblasti.

Prezidentka SR Zuzana Čaputová spolu s českým...
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová...
+8Prezidentka SR Zuzana Čaputová spolu s českým...

Prezidentka zároveň skonštatovala, že Ukrajina sa mení. Tam, kde neprebiehajú boje, sa rekonštruujú ulice, cesty, mosty či budovy. Práve obnovu považuje hlava štátu za príležitosti na etablovanie sa slovenských firiem a podnikateľov. Vláda má podľa nej už vytypovaný okruh podnikateľských subjektov, ktoré majú záujem o pomoc Ukrajine. „Vláda finišuje so schémou, ktorá by túto pomoc a spoluprácu mala uľahčiť,“ doplnila. Pripustila však, že pomoc zo slovenskej strany viazne a sme „viac pozadu ako česká strana.“

VIDEO: Prezidentka Čaputová v kryte v Kyjeve.

Video

Prezidentka zároveň informovala, že Ukrajina Slovensko opäť požiadala o vyslanie vyšetrovateľského tímu, ktorý by dokumentoval dôkazy o vojnových zločinoch. Pripomenula, že Slovensko bolo spolu s Francúzskom prvou krajinou, ktorá už svojich expertov v minulosti ponúkla, a ich záujem zapojiť sa do vyšetrovania bol okamžitý. „Ich záujem bol bez zaváhania a okamžitý,“ spomenula Čaputová s tým, že tento záujem expertov stále pretrváva.

VIDEO: Takto v Kyjeve privítali prezidentku Čaputovú.

Video

Hlava štátu zároveň dôrazne odmieta zľahčovanie situácie na Ukrajine. Ľuďom na Slovensku, ktorí spochybňujú dianie na Ukrajine, odkázala, aby tam išli a pozreli sa trpiacim ľuďom do očí. Za absolútne opovrhnutiahodné označila vytĺkanie kapitálu z tejto tragédie. Prezidentka v tejto súvislosti opäť pripomenula aj masívnu dezinformačnú kampaň na Slovensku, ktorá má zmanipulovať pravdu a skutočnosť. Napriek tomu sa však stále spolieha na „veľkorysosť, ľudskosť a solidaritu“, ktorú už značná časť spoločnosti Ukrajine preukázala a stále preukazuje.

Podľa prezidentky sa tiež hovorilo o potrebných reformách k vstupu Ukrajiny do EÚ.

57 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine #Zuzana Čaputová