Hamran: Telové kamery pre policajtov nie sú pre mňa prioritou

Nákup telových kamier pre policajtov nie sú pre policajného prezidenta Štefana Hamrana prioritou. V polícii chýbajú iné kľúčové veci, do ktorých by radšej investoval. Uviedol to v utorok na tlačovej konferencii.

02.05.2023 15:04
SR Bratislava Polícia Mestská Kamery Telové... Foto: ,
Na snímke telová kamera, ktoré predstavili počas tlačovej konferencie Mestskej polície hlavného mesta SR Bratislavy v Bratislave v utorok 2. mája 2023. Mestská polícia Bratislava využíva telové kamery od marca tohto roka.
debata (9)

Policajti mali testovaciu verziu telových kamier, ktorá sa im podľa Hamrana nie celkom osvedčila. „Netvrdím, že tie telové kamery nie sú dobré, ale pre mňa ako policajného prezidenta nie sú určite prioritou,“ povedal.

Hamran zároveň tvrdí, že telové kamery nie sú až také drahé, problém je s akvizičnými uzlami, medzi ktorými sa musia prenášať dáta. „Len samotný proces stojí desiatky miliónov eur. V tejto dobe si viem predstaviť tie financie, ktoré máme k dispozícii, prerozdeliť iným spôsobom, ako 100 miliónov investovať do telových kamier,“ skonštatoval.

Dočasne poverený minister vnútra Roman Mikulec (OĽaNO) povedal, že projekt nákupu telových kamier je momentálne vo fáze plánovania. Nastavenie špecifikácie pre verejné obstarávanie podľa neho nie je jednoduché, pretože sa majú nakúpiť aj iné kamery ako telové.

VIDEO: Hamran je z postupu NBÚ šokovaný, zásahy úradu odmieta
Video

Telové kamery majú zaznamenávať činnosť polície pri kontakte s verejnosťou, najmä pri využívaní policajných oprávnení počas služobných zákrokov. Na ich zavedenie vyzývala ministerstvo vnútra ešte bývalá verejná ochrankyňa práv Jana Dubovcová aj jej nástupkyňa Mária Patakyová. Dôvodom boli viaceré policajné pátracie akcie v rómskych osadách, ako napríklad v roku 2013 v osade Budulovská pri Moldave nad Bodvou či v roku 2015 v obci Vrbnica v Michalovskom okrese.

roman mikulec Čítajte viac Mikulec: Kamerové záznamy by prispeli k ochrane policajtov i občanov

Súťaž na kamerové systémy pripravovanú predošlým vedením Úrad pre verejné obstarávanie zrušil pre vážne deficity v transparentnosti a hospodárnosti. Súčasné vedenie rezortu spustilo prípravné trhové konzultácie na nákup telových kamier ešte v decembri 2021.

Bratislavskí policajti telové kamery dostali

Mestská polícia v Bratislave zaviedla do užívania 28 telových kamier. V prípade potreby umožnia objektívne vyhodnotiť zákroky i prípadné sťažnosti. Prispieť tak majú k ochrane občanov aj samotných príslušníkov polície. Primátor hlavného mesta Matúš Vallo a náčelník mestskej polície Miroslav Antal o tom informovali na utorkovej tlačovej konferencii.

„Telové kamery ovplyvňujú, ako sa pri zákrokoch správa občan aj policajt. Preukázateľne redukujú agresívne správanie, poskytujú kvalitné dôkazy, vytvárajú väčšie nároky na profesionálny prístup našich policajtiek a policajtov, čím chránia verejnosť. Zároveň chránia aj samotných policajtov,“ skonštatoval primátor. Záznamy z kamier môžu slúžiť aj ako učebný materiál pre začínajúcich policajtov. Počet kamier by sa mohol postupne zvyšovať.

Náčelník mestskej polície označil zavedenie kamier za ďalší krok k modernizácii a transparentnosti polície. Ich použitie pomáha predchádzať konfliktným situáciám s agresívnymi či vulgárnymi občanmi. „V minulosti sme sa stretli aj s neobjektívnymi alebo často aj účelovými podaniami na postup príslušníkov mestskej polície hlavného mesta. Aj týmto spôsobom chceme v rámci dôkazných prostriedkov, teda záznamov z kamier, preukázať, či došlo alebo nedošlo k porušeniu zákona,“ uviedol.

Poradca primátora pre bezpečnosť Martin Královič hovorí, že ide o najmodernejšie telové kamery, aké sú na trhu dostupné. Ako priblížil, majú štyri mikrofóny a širokouhlú optiku. Kamery sa tiež automaticky zapínajú pri výstrele či výbuchu pyrotechniky. Plánované je aj tzv. veliteľské tlačidlo, ktoré umožní diaľkové zapnutie kamier.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Štefan Hamran