Kollár: Prezidentka už nemá na výber. Úradnícka vláda podporu nezíska, mieni Fico

Prezidentka Zuzana Čaputová nemá po žiadosti premiéra Eduarda Hegera o zbavenie poverenia viesť vládu inú možnosť, ako ustanoviť úradnícku vládu. V nedeľnej diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12 to povedal predseda Národnej rady Boris Kollár.

07.05.2023 12:52
Boris Kollár, parlament Foto: ,
Boris Kollár
debata (19)

Zdôraznil, že kompetencia zostavovania úradníckej vlády patrí výlučne prezidentke. „Ona si môže sama rozhodnúť, koho si tam dá. Nemusí počúvať parlament,“ povedal Kollár. Hlava štátu si však podľa neho môže zavolať relevantné politické strany a dohodnúť sa s nimi na obsadení úradníckej vlády.

VIDEO: Dočasne poverený premiér Eduard Heger končí na svojom poste
Video

Úvahy o prípadnom posunutí termínu predčasných volieb na skorší ako septembrový termín nepovažuje za reálne. „Potrebujete na to 90 poslancov, keď SaS a OĽANO povedali, že nie, môžeme pretočiť tento list,“ dodal v relácii.

V rovnakej relácii predseda opozičného Smeru Robert Fico uviedol, že úradnícka vláda nezíska v parlamente podporu a nebude schopná riešiť najväčšie problémy Slovenska.

Čo viedlo ku koncu štvorkoalície a pádu vlády?

Prečítajte si, čo všetko doviedlo štvorkoalíciu k jej zániku. Spory, škriepky a každodenné osočovanie nakoniec rozbili vzťah medzi Igorom Matovičom a Richardom Sulíkom.

Fotogaléria
1. Líder hnutia Igor Matovič sa stal víťazom...
2. Predseda hnutia OĽaNO Igor Matovič a...
+123. Predseda strany SaS Richard Sulík, predseda...

„Ústavná a politická kríza, v ktorej sa nachádza Slovenská republika, sa nedá vyriešiť bez parlamentu,“ povedal. Považuje za veľký chybu, že prezidentka nerokovala s predsedami politických strán.

heger, čaputová Čítajte viac Slovensko smeruje prvýkrát k úradníckej vláde: Čaputová vyhovela Hegerovej žiadosti skončiť

Dôveru úradníckej vláde pripustil v prípade, ak by boli predčasné parlamentné voľby posunuté zo septembra na začiatok júla. „Sme pripravení sa s pani prezidentkou rozprávať a viem si predstaviť, že by vláda dostala od nás dôveru,“ dodal.

19 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Boris Kollár #Eduard Heger #Čaputovej úradnícka vláda