Vášne rozdúchal aj nový minister hospodárstva. Heger obvinil Sulíka, Čaputová reaguje

Prezidentka dnes predstavila oficiálny zoznam nových ministrov vlády odborníkov. Okrem zmeny na poste šéfa školstva prekvapila aj nominácia na ministra hospodárstva, ktorým sa nakoniec stal Peter Dovhun. Práve kvôli tomuto rezortu sa do seba pustili lídri Sasky a Demokratov. Eduard Heger obvinil vo štvrtok večer Richarda Sulíka, že tlačí na prezidentku, aby zmenila nomináciu.

12.05.2023 17:00
sulík, dovhun, heger Foto: , ,
Richard Sulík (vľavo) mal podľa Hegera tlačiť na prezidentku čo sa týka nominácie na ministra hospodárstva. Nakoniec sa ním stal Peter Dovhun (v strede).
debata (188)

Ešte predtým niečo naznačil vo svojom statuse aj Jaroslav Naď, no konkrétne neuviedol, o aký rezort ide. K celej veci sa po oznámení mien vyjadrila aj Čaputová.

VIDEO Sulík: Eduard Heger dopadol veľmi potupne

Video

Sulík hrá falošné hry a Šveca zobchodoval

„Je naozaj neuveriteľné, aký je Richard Sulík konzistentný, ba priam sa ešte viac aktivizuje. Pokiaľ doteraz rozbil tri demokratické vlády, v ktorých jeho strana priamo pôsobila, teraz dokonca rozbíja úradnícku vládu, ktorá ešte ani nezačala,“ napísal.

„Zákerne útočí, hrá falošné hry a presadzuje svoje osobné záujmy,“ skonštatoval Naď s tým, že je to jasný príklad politiky chaosu, ktorej sme čelili a budeme čeliť. „Teraz si ich zákerné útoky bude „užívať“ aj pani prezidentka. Jedno budú hovoriť na tlačovkách a v zákulisí pritom pichať prezidentke dýku od chrbta. Absolútne typické. Toto sme zažívali v praxi celé volebné obdobie,“ dodal.

caputova, ódor Čítajte viac Čaputová zverejnila definitívne zloženie Ódorovho kabinetu, zmenili sa dve mená

Heger v relácii Analýzy 24 televízie Joj uviedol, že Sulík tlačí na prezidentku Čaputovú, aby zmenila nomináciu na ministerstve hospodárstva a šéfom sa nestal doterajší štátny tajomník Peter Švec. Ten je momentálne štátnym tajomníkom.

„Tlačí na prezidentku a snaží sa zobchodovať, aby mohol mať vo vláde vplyv a mal tam svojho človeka,“ povedal Heger o Sulíkovi s tým, že v tom prípade podporí úradnícku vládu. „On tú hru mení uprostred hry. To sme zažívali a doplatili sme na to,“ uviedol Heger. „Ukazuje to, akým systémom funguje,“ myslí si. Dodal, že prezidentku Sulík drží ako rukojemníčku.

Odmietam Hegerove konšpirácie

Saska to označila za konšpirácie a odmietla slová o zasahovaní do zostavovania úradníckej vlády. „Eduard Heger v snahe vyviniť sa z neschopnosti udržať svoju odvolanú vládu do predčasných volieb šíri konšpiračné teórie, za ktoré by sa nehanbil ani Robert Fico,“ reagoval Sulík.

VIDEO Heger: Stálo to za to, novej vláde prajem pevné nervy

Video

Tvrdenia o tom, že sa Saska snaží zobchodovať podporu pre úradnícku vládu, nie sú podľa neho hodné odchádzajúceho premiéra. „Tieto nezmysly sú absurdné aj preto, že to bola práve SASKA, ktorá sa ako prvá a jediná verejne vyjadrila pre podporu úradníckej vlády bez toho, aby si kládla akékoľvek podmienky,“ dodal predseda Sasky.

Prezidentku ovplyvnili stretnutia s lídrami

Až po stretnutí s lídrami parlamentných strán sa prezidentka Zuzana Čaputová rozhodla, že ministerstvo hospodárstva obsadí odborníkom zvonka. Dovtedy sa hovorilo o Švecovi. Pochybnosti vo štvrtok silneli.

Prezidentský palác pre Pravdu potvrdil, že Čaputová sa rozhodla aj v prípade ministra hospodárstva ísť preferovaným spôsobom výberu kandidáta. „A to obsadením ministerskej pozície odborníkom z prostredia mimo rezortu. Vyjadrenia politikov v predvolebnej kampani nebude prezidentka komentovať,“ uviedol palác.

© Autorské práva vyhradené

188 debata chyba
Viac na túto tému: #Richard Sulík #Eduard Heger #Zuzana Čaputová #úradnícka vláda #strana Demokrati #Peter Dovhun