Naď sľúbil zverejniť právnu analýzu o migoch pre Ukrajinu

Dočasne poverený minister obrany Jaroslav Naď zverejní budúci pondelok na sociálnej sieti právnu analýzu k stíhačkám MiG-29 darovaným Ukrajine.

14.05.2023 12:48
naď Foto: ,
Jaroslav Naď.
debata (11)

Avizoval to v rámci diskusnej relácie TA3 V politike, kde reagoval na nezaradeného poslanca Národnej rady SR Erika Tomáša (Hlas-SD). Podľa neho minister už dávnejšie sľuboval predloženie právnej analýzy a ešte tak nespravil.

VIDEO: Jaroslav Naď zverejní právnu analýzu o dodávke migov na Ukrajinu.

Video

Právnu analýzu k migom videlo podľa Naďa už viacero ľudí. Poukázal, že bola súčasťou dokumentu, ktorý išiel na rokovanie vlády a tiež bola odkonzultovaná s ministerstvom spravodlivosti. „Na základe všetkých informácií, ktoré tam boli, bol pripravený materiál na rokovanie vlády, ktorý sme mimochodom celý odovzdali, vrátane analýzy, na generálnu prokuratúru,“ spresnil Naď.

VIDEO: Erik Tomáš o právnej analýze k migom: Som zvedavý, čo Naď zverejní.

Video

Tomáš v tejto súvislosti poznamenal, že odvolaná vláda nemá právo rozhodovať o zásadnej otázke zahraničnej politiky. „Poslanie stíhačiek do krajiny, ktorá nie je členským štátom NATO a je vo vojne, je otázkou zásadnej zahraničnej politiky,“ zdôraznil. Naď a vláda poslali podľa neho na Ukrajinu stíhačky MiG-29 v rozpore s ústavou. „Bola to vaša svojvôľa,“ poznamenal.

Naď jeho tvrdenia odmietol. „Žiadne konanie v rozpore s ústavou som nerealizoval ani ja, ani vláda,“ uviedol. V prípade darovania migov Ukrajine nevidel ešte stanovisko od niekoho relevantného. Podľa neho je Ústavný súd SR jedinou organizáciou na Slovensku, ktorá môže rozhodnúť, či bolo niečo v rozpore s ústavou alebo nie.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #MiG-29 #vojna na Ukrajine