Poslanci schválili povinnú tretiu hodinu telesnej výchovy na ZŠ

Vyučovací predmet telesná a športová výchova bude povinným predmetom na základných školách (ZŠ) v rozsahu minimálne troch hodín týždenne a na stredných školách dve hodiny týždenne. Vyplýva to z novely školského zákona z dielne OĽANO, ktorú poslanci Národnej rady (NR) SR v utorok schválili.

16.05.2023 12:28
debata (12)

Výnimku by mali mať tie základné školy, ktoré majú menej ako päť tried, keďže sa predpokladá, že nemajú telocvičňu. „Predmetná právna úprava umožňuje školám vyučovať telesnú a športovú výchovu nad minimálny rozsah napríklad prostredníctvom zvýšenia cez voliteľné (disponibilné) hodiny,“ píše sa v dôvodovej správe.

VIDEO: Minister školstva Daniel Bútora o 3. hodine telesnej výchovy (17. 5.)
Video

Predkladatelia tvrdia, že telesná a športová výchova je jediným predmetom, ktorý má priamy vplyv na fyzické aj duševné zdravie detí a mládeže.

Žiaci / Telesná výchova / Telocvik / Čítajte viac Školské organizácie: Zavedenie 3 hodín telesnej výchovy je nesystémové riešenie

Legislatívna zmena má byť účinná od 1. septembra. Pozmeňujúcim návrhom však poslanci odsunuli účinnosť pre školy, ktoré k 31. augustu 2023 nemajú prístup k telocvični z dôvodu možnosti dobudovania chýbajúcej školskej infraštruktúry. Novela má pre ne platiť od 1. septembra 2025. Rovnako sa takto odkladá účinnosť aj pre štvrtý ročník cirkevných škôl. Tieto majú k dispozícii len jednu disponibilnú hodinu, ktorú väčšinou využívajú na predmet náboženstvo.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #základné školy #telesná výchova