Opäť načrieme hlbšie do vreciek: Doprava v Bratislavskom kraji bude o pätinu drahšia

Za lístky na hromadnú dopravu si ľudia priplatia v celom Bratislavskom kraji. Polhodinový lístok zdražie z 90 centov na 1,10 eura. Rovnaká ostane jedine cena električeniek pre deti od 6 do 18 rokov.

24.05.2023 13:54
Matúš Vallo, Martin Rybanský Foto: ,
Oznámili zdražovanie: Podľa Matúša Valla (vpredu), zaň môže inflácia, zvýšenie cien pohonných hmôt aj kroky predchádzajúcej vlády, ktoré podľa neho obrali samosprávy o peniaze.
debata (21)

Dvadsať percent. O toľko vzrastie cena cestovného v Bratislavskom kraji. Týka sa to regionálnych liniek v rámci Bratislavskej integrovanej dopravy aj presunov v rámci hlavného mesta.

Video
Šéf bratislavského dopravného podniku Martin Rybanský vysvetľuje, prečo budú lístky drahšie.

„Modernizujeme dopravu, je na európskej úrovni. Avšak inflácia, ceny pohonných hmôt a legislatívne zmeny, ktoré obrali samosprávy o milióny eur nás neobišli. Mali sme dve možnosti. Buď rušiť linky alebo navýšiť ceny lístkov. Nechceme však zhoršiť služby pre našich cestujúcich," vysvetľoval na tlačovej konferencii primátor hlavného mesta Matúš Vallo. Ako dodal, ceny sa zvýšia od 1. júla o 20 percent. „Polhodinový cestovný lístok, ktorý stál 90 centov tak bude stáť 1,10 eura," prezrádza Vallo. Dvadsaťpercentné zdraženie sa bude týkať aj električeniek, ktorých cena sa zvýši zo 199 na 239 eur a aj jednorazových lístkov na cez aplikáciu.

Nakupujú električky aj autobusy

Výnimkou zo zdražovania budú podľa Valla predplatné lístky pre deti od 6 do 18 rokov. Nechcú vraj zaťažiť rodiny so školopovinnými deť­mi.

Podľa predsedu predstavenstva Dopravného podniku Bratislava Martina Rybanského však ani zvýšenie nákladov na pohonné hmoty či mzdy, aby zabránili odchodu vodičov, nespôsobí zastaranie vozového parku. Naďalej plánujú modernizovať flotilu. Očakávajú dodanie 30 nízkopodlažných električiek, 50 autobusov, ale aj štyri vodíkové autobusy.

Ceny idú hore všade

Bratislavský kraj nie je jediný, v ktorom stúpa cena prepravy. Žilinská župa pristúpila k päť percentnému zvýšeniu cien dopravy, Banskobystrická k 20 percentnému, rovnako ako Trnavská. Najvyššie zvýšenie zaviedli Prešovská a Košická župa od 25 do 33 percent. Zdražovať zatiaľ nebude Nitriansky a Trenčiansky kraj.

„Napriek vysokej inflácii, a z nej vyplývajúceho rastu cien vo všeobecnosti, Trenčiansky samosprávny kraj neplánuje v najbližšom období zvyšovanie cien cestovného, resp. tarify prímestskej autobusovej dopravy,“ priblížila Lenka Kukučková z Trenčianskeho samosprávneho kra­ja.

21 debata chyba
Viac na túto tému: #doprava #zdražovanie #Bratislavský kraj #DPB