Mimovládky žiadajú, aby sa prokuratúra zaoberala Kotlebovými billboardami

Mimovládne organizácie Inštitút ľudských práv (IĽP) a Dúhové Slovensko n.o. podali vo štvrtok na Generálnej prokuratúre trestné oznámenie na stranu Kotlebovci – ĽSNS za jej predvolebné billboardy.

15.06.2023 16:01
Marian Kotleba Foto:
Marian Kotleba
debata (28)

Na rôznych miestach Slovenska sa objavili reklamné nosiče s tvárou Mariana Kotlebu a textom „Ochránime Slovensko pred LGBT a gender!“. Informuje o tom v tlačovej správe riaditeľ Inštitútu ľudských práv Peter Weisenbacher.

„Považujeme takéto heslo za výzvu na diskrimináciu a porušovanie ľudských práv jednej časti občanov a občianok. Reklama navodzuje dojem, že ide o výrok Mariána Kotlebu, nakoľko je umiestnený pri jeho tvári,“ vysvetľuje Weisenbacher, podľa ktorého je Kotleba známy ako fanúšik Slovenského štátu, a tak je oprávnené to považovať aj za hrozbu fyzickou likvidáciou tak, ako sa to dialo v tomto období. „Čo chce povedať slovom gender nie je úplne jasné, ale antidiskriminačný zákon diskrimináciu na základe rodu, čo je slovenský preklad anglického slova gender, zakazuje. Na webe ludskeprava.sk sme spustili petíciu adresovanú firme, ktorá pútače prenajala, aby nenávistný obsah odstránila,“ dodal riaditeľ Inštitútu ľudských práv.

rasto kuzel linkedin Čítajte viac Manipulácia volieb sa nedeje pri urnách. Odborník: Nové nástroje ovplyvňujú voličov sofistikovanejšie

Strana Kotlebovci – ĽSNS vznikla v roku 2010 premenovaním Strany priateľov vína. Mimovládne organizácie aj právni experti opakovane navrhovali, aby bola rozpustená, nakoľko svojím programom, stanovami a činnosťou, porušuje Ústavu Slovenskej republiky a medzinárodné zmluvy. „Všetko nasvedčuje tomu, že dochádza k porušeniu paragrafu 424 Trestného zákona, konkrétne podnecovania k nenávisti k skupine pre ich sexuálnu orientáciu. Trest pre takýto trestný čin je sadzba dva až šesť rokov odňatia slobody, ak ide o verejného činiteľa alebo člena extrémistickej skupiny, oboje Marián Kotleba spĺňa.“ uviedol Daniel Grejták, právnik Inštitútu ľudských práv (IĽP).

28 debata chyba
Viac na túto tému: #bilbordy #Marian Kotleba #ĽSNS #Peter Weisenbacher #Billboardy #LGBTI+