Za kandidátku na členku Európskeho dvora audítorov vybrala komisia Katarínu Kaszasovú

Odborná komisia na čele s predsedom Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) SR Ľubomírom Andrassym vybrala ako kandidáta na člena Európskeho dvora audítorov (EDA) generálnu riaditeľku Úradu pre dohľad nad výkonom auditu Katarínu Kaszasovú. Tá získala po verejnom vypočutí 97,5 bodu zo 100 možných. O nomináciu na tento post sa uchádzalo osem kandidátov, informoval v pondelok NKÚ.

19.06.2023 16:11
Europsky parlament, Strasburg, Europarlament, EU Foto:
Európsky parlament v Štrasburgu
debata (4)

„Som presvedčený, že kandidátka, ktorú komisia vláde odporúča na schválenie, bude úspešná aj v rámci európskeho schvaľovacieho procesu. Myslím si, že spĺňa nielen vysoké odborné, ale aj osobnostné kritériá. Som rád, že vo výbere bolo sedem veľmi fundovaných a vyrovnaných kandidátov a osobne sa teším na spoluprácu medzi naším úradom a Európskym dvorom audítorov, ktorých kľúčovým komunikátorom by mal byť práve náš zástupca v tejto európskej inštitúcii,“ uviedol Andrassy.

O nomináciu okrem Kaszasovej zabojovali Vladimír Cisar, Branislav Ďurajka, Lucia Kašiarová, Milan Krištof, Andrej Minarovič a Ivan Štefanec, kandidát Igor Hirsch sa nezúčastnil na verejnom vypočutí. Komisia v rámci verejného vypočutia zohľadnila aj životopis, motivačný list a odpovede kandidátov na dotazník. Druhý v poradí skončil Andrej Minarovič s 94,1 bodu a tretí Ivan Štefanec s 92,1 bodu.

Martin Klus Čítajte viac Vláda stiahla nomináciu Klusa na člena Európskeho dvora audítorov

Komisia na výber kandidáta bola vytvorená rozhodnutím vlády. Členmi komisie boli okrem zástupcu NKÚ SR aj Michal Luciak z Úradu vlády SR, Juraj Košík z Ministerstva financií SR, Vladimír Bartovic z Kancelárie prezidenta SR, Ladislav Vulgan z Úradu vládneho auditu SR, Emília Rybárová zo Slovenskej komory audítorov, Ľuboš Kostelanský z Transparency International Slovensko a Miloš Tumpach z Ekonomickej univerzity v Bratislave.

Posledným kandidátom SR na člena EDA bol poslanec Národnej rady SR Martin Klus, ktorého výbor Európskeho parlamentu pre kontrolu rozpočtu odporučil plénu neschváliť za člena EDA. Klusovu nomináciu napokon vláda stiahla po tom, ako sa vzdal kandidatúry.

Juraj Marušiak Čítajte viac Kauza Klus ako správa o Slovensku

EDA je od roku 1977 nezávislým externým audítorom Európskej únie. Úlohou dvora audítorov je kontrolovať, či finančné prostriedky Európskej únie sú používané zákonným a hospodárnym spôsobom.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Európsky dvor audítorov