Fyzik: Nový zdroj energie budeme potrebovať už čoskoro. Pochybujem však, že ho vybudujeme včas

Nové zdroje energie budeme potrebovať v už blízkej budúcnosti. Ak by vybudovali na východe Slovenska tretiu atómovú elektráreň, pre krajinu by to bolo výhodné, hovorí jadrový fyzik Martin Venhart. Aj vojna u susedov nám podľa neho ukázala, že ak je produkcia energie sústredená v pár uzloch, môže sa to vypomstiť.

22.06.2023 09:00
Jadrový fyzik Martin Venhart Foto:
Jadrový fyzik Martin Venhart
debata (32)

Odborník na energetiku hovorí:

  • či je atómka na východe dobrý nápad,
  • čo by vyriešila tretia jadrová elektráreň,
  • čo rozhoduje pri výbere lokality,
  • či sa zmenil pohľad ľudí na jadrové elektrárne.

Exminister hospodárstva Richard Sulík hovorí, že ak chce Európska únia prechádzať na elektromobily a rušiť tepelné elektrárne, je potrebné sprístupniť nový zdroj elektriny. Chýbajú Slovensku zdroje elektriny?

Nemôžeme zvyšovať spotrebu a zároveň znižovať produkciu energie. Jednoznačne budeme potrebovať zdroje energie v už relatívne blízkej budúcnosti.

Richar Sulík Čítajte viac Na východe Slovenska treba postaviť novú jadrovú elektráreň, vyhlásil Sulík a odhalil vytipované lokality

Sulík hovorí, že za veľkými regionálnymi rozdielmi naprieč Slovenskom je nedostatok elektriny na východe. Vyriešila by to výstavba jadrovej elektrárne?

Z pohľadu budúcnosti budeme potrebovať vyriešiť decentralizáciu produkcie energie. Vojna na Ukrajine nám jednoznačne ukazuje, aká zraniteľná môže byť energetická infraštruktúra. Pokiaľ máte produkciu sústredenú v pár uzloch, stačí ich vyradiť z činnosti a štát môže byť ochromený. Z tohto pohľadu by bolo určite výhodné vybudovať jadrovú elektráreň na východe republiky. V tom prípade budú ale nevyhnutné investície do vzdelávania.

Majú Mochovce a Jaslovské Bohunice priestor na ďalšie rozširovanie kapacít?

Obe sú výhodné lokality. Verejná mienka je naklonená v prospech jadrovej energetiky a zároveň vzdelanostná úroveň obyvateľstva zodpovedá jej potrebám. Ako príklad uvediem Strednú odbornú školu energetickú v Trnave, ktorá ponúka študijné odbory priamo zamerané na jadrovú energetiku. Podobná škola je aj v Piešťanoch, ďalej je to Materiálovo-technologická fakulta STU v Bratislave so sídlom v Trnave. Tieto školy majú dlhodobú väzbu na jadrovú energetiku. Nevýhodou je zvýšenie centralizácie produkcie energie, o ktorom hovorím vyššie.

Sulík hovorí, že elektráreň by v ideálnom prípade vystavali za 20 rokov, no taká dostavba Mochoviec sa naťahuje dlhé roky. Neobávate sa, že by to podobne dopadlo aj s jadrovou elektrárňou na východe?

Máme skúsenosti s tým ako efektívne stavia štát čokoľvek, tak mám isté pochybnosti o dodržaní termínu.

Richard Sulík Čítajte viac Jadro v Bohuniciach nahradí vodík a solárne panely

Aké faktory sú pri výbere lokality na výstavbu jadrovej elektrárne rozhodujúce?

Kritérií je veľmi veľa, takže spomeniem len niektoré. Dôležité je hodnotenie seizmických rizík danej oblasti. Ďalej je dôležité klimatické hľadisko – vhodné je aby išlo o miesto, kde neprevláda jeden smer prúdenia vetra. Ďalej musí byť dostupná infraštruktúra, najmä železničná a cestná. Musia byť zabezpečené vhodné vodné podmienky, teda musia byť dostatočné zdroje vody na prevádzku elektrárne.

Spomínajú sa dve vytypované miesta – Vojany a Kecerovce. Čo podľa vás rozhodlo v prospech týchto obcí?

Vo Vojanoch je areál tepelnej elektrárne, ktorý má mnohé z potrebnej infraštruktúry. Kecerovce prešli komplexným hodnotením a boli vytypované ako vhodná lokalita už dávno.

Kedy by nová elektráreň, ak by ju schválili, mohla fungovať?

Netrúfam si to odhadnúť ani len rámcovo.

Ako dlho zvyčajne trvá, kým sa definitívne rozhodne, že začnú jadrovú elektráreň stavať?

Rozhodnutie o stavbe elektrárne je čisto politické rozhodnutie. Nedá sa preto predvídať, ako dlho môže trvať.

Jadrové elektrárne nežnú sympatie verejnosti aj pre haváriu v Černobyle či Fukušime. Je sa vzhľadom na súčasné požiadavky na bezpečnosť v jadrových elektrárňach čoho obávať?

Dovolím si nesúhlasiť. Podľa mojej skúsenosti je prijímanie jadrovej energetiky na Slovensku vo všeobecnosti veľmi dobré. Osobne pochádzam z Trnavy, kde obyvatelia priamo pociťujú jej benefity v podobe vykurovania odpadovým teplom priamo z elektrárne. Nehovoriac o tom, že patrí k najväčším zamestnávateľov v Trnavskom samosprávnom kraji.

Jadrová bezpečnosť je dnes na veľmi vysokej úrovni. Oba bloky elektrárne V-2 v Jaslovských Bohuniciach sú v prevádzke takmer 40 rokov bez vážnejšej udalosti. Svet sa poučil z havárií, ktoré sa udiali. Keby sme uvažovali týmto spôsobom, tak by sme nemohli vôbec prevádzkovať chemický priemysel. Stačí sa pozrieť na haváriu chemickej fabriky v Bhópále v Indii v roku 1984, keď boli státisíce ľudí vystavené účinkom vysokotoxických lá­tok.

Názory na jadrové elektrárne v krajinách, ktoré plánovali ich odstávku, sa postupne otáčajú. Svoje postoje prehodnotili prívrženci strany zelených v škandinávskych krajinách, ale aj Francúzsku a Belgicku. Prečo podľa vás došlo k zmene nazerania?

Začína byť zjavné to, že bez jadrovej energetiky nedokážeme efektívne znižovať používanie fosílnych palív. Zdroje ako slnečné a veterné elektrárne majú veľmi negatívny vplyv na stabilitu elektrickej siete. Môžu totiž nepredvídateľne meniť svoj výkon oboma smermi v závislosti na poveternostných podmienkach. Jadrové elektrárne sú ďaleko predvídateľnejšie a preto majú stabilizujúci vplyv na elektrickú sieť.

© Autorské práva vyhradené

32 debata chyba
Viac na túto tému: #Jaslovské Bohunice #jadrová elektráreň #Mochovce #energetika #Vojany #východ Slovenska