Hranice s Maďarskom nezatvoríme, hovorí šéf polície. Nestrašte migrantmi, vyzýva pred voľbami

Slovensko nezavedie hraničné kontroly s Maďarskom. Policajný zbor nemá na stráženie vyše 600-kilometrovej hranice kapacity a odporovalo by to aj európskej legislatíve. V súvislosti s nelegálnou migráciou to uviedol v Komárne policajný prezident Štefan Hamran. Štatistiky podľa neho ukazujú, že utečenci, ktorí majú záujem Slovenskom len prejsť, nespáchali za posledné roky žiaden trestný čin.

20.06.2023 12:22
Kúty / Migrant / Migrácia / Foto: ,
Migranti v stanovom mestečku v Kútoch (ilustračné).
debata (16)

Zatvoriť štátnu hranicu s Maďarskom nie je podľa šéfa polície možné a nie je na to ani dôvod. Hraničné kontroly zavádza totiž vláda svojím nariadením.

Nemáme toľko policajtov

Pre porovnanie uviedol, že kým Maďarsko chráni 175-kilometrovú hranicu so Srbskom ostnatým drôtom, dvojitým oploteným, kamerovými systémami, nasadenými dronmi a motorizovanými hliadkami, nasadených má na to celkovo 4000 príslušníkov, ktorí sa v smenách striedajú. Denne tam hranicu chráni 1000 policajtov.

Hamran pripomína, že Slovensko a Maďarsko majú vyše 650-kilometrovú hranicu a 325 priechodov, a na to by potrebovali nasadiť 3500 policajtov, čo by ovplyvnilo bezpečnosť vo vnútorných častiach krajiny. Ako vysvetlil, zavedenie hraničných kontrol tiež odporuje európskej legislatíve.

„Som zástanca toho, že ak má byť Schengen chránený, musí byť uzatvorený zvonka,“ povedal policajný prezident. Migrácia a prekročenie štátnej hranici podľa neho nie sú považované za porušenie vnútornej bezpečnosti. Európskej legislatíve sa podľa neho nemôžeme otočiť chrbtom.

Migračná karta pred voľbami

Hamran na tlačovej konferencii uviedol, že bolo len otázkou času, kedy politici pred voľbami vytiahnu migračnú kartu. „Znepokojuje ma, že dezinformačná scéna je aktívna aj na pôde národnej rady,“ povedal.

Strašiť obyvateľov nelegálnou migráciou je mimoriadne nebezpečné. Nečuduje sa, že ak sa na sociálnej sieti uverejňujú nepravdivé príspevky, u obyvateľov to vyvoláva obavu.

SR Malacky prehliadka tábor HaZZ BAX Čítajte viac Šimko žehlil Mikulcov rest. Primátor pobúrených Malaciek sa dočkal prvých odpovedí o utečeneckom centre

Hamran na tlačovej konferencii opísal prípad z Komárna, ktorý podľa neho ukázal, ako ľahko sa dá manipulovať verejná mienka. Išlo o nahlásenie vyfabulovaného incidentu, kedy mali naskákať traja migranti na ženu, ktorá sa musela ukryť pred nimi v obchode. Hamran uviedol, že po preverení prípadu sa ukázalo, že utečenci nesledovali ju, ale ona ich.

Nelegálni migranti za posledné dva roky nespáchali na území Slovenska ani jeden trestný čin, nesprávajú sa ani agresívne. Polícia eviduje len dva priestupky.

Migruje 200-násobok žien

Priblížil, že nelegálni migranti migrujú v tomto období za účelom spájania rodín. Počet migrujúcich žien podľa neho enormne narástol. „Dnes máme 200-násobok žien v porovnaní s tým, čo sme tu mali rok-dva dozadu,“ spresnil prezident PZ.

Šéf polície kritizoval slová o znásilňovaní slovenských žien migrantmi. Narážal na poslanca Milana Mazureka, a pripomenul, ako v minulosti hádzal kamene do cudzincov na železničnej stanici.

Migranti v stanovom mestečku v Kútoch
Video
Zdroj: TV Pravda
polícia, migranti, sýrski migranti, utečenci Čítajte aj Zbesilá naháňačka na juhu Slovenska. Auto so sýrskymi migrantmi zastavili až prestrelené pneumatiky

© Autorské práva vyhradené

16 debata chyba
Viac na túto tému: #utečenci #nelegálni migranti #Štefan Hamran #Polícia Slovenskej republiky