Generálny prokurátor môže naďalej rušiť trestné stíhania. Paragraf 363 nie je v rozpore s ústavou

Paragraf 363 Trestného poriadku nie je v rozpore s Ústavou SR. Rozhodol o tom v stredu Ústavný súd (ÚS) SR, keď nevyhovel návrhu skupiny poslancov a prezidentky SR Zuzany Čaputovej, ktorí paragraf na súde napadli. Rozhodnutie pléna ÚS oznámil predseda ÚS Ivan Fiačan.

21.06.2023 13:11 , aktualizované: 17:55
debata (139)
Hamran: Žilinka posunul §363 na úplne iný level
Video

Paragraf umožňuje generálnemu prokurátorovi zrušiť právoplatné rozhodnutie prokurátora alebo policajta, ak takým rozhodnutím alebo v konaní, ktoré mu predchádzalo, bol porušený zákon.

Prezidentka Zuzana Čaputová Čítajte viac Čaputová napadla na Ústavnom súde paragraf 363

„Napadnuté ustanovenia, resp. rozhodnutia generálneho prokurátora vydané na ich základe, nezasahujú do súdnej moci, nenahrádzajú účinky rozhodnutia sudcu pre prípravné konanie vlastnými rozhodnutiami, neodnímajú účinky súdnym rozhodnutiam, v rozsahu limitov ich použitia, ktoré Ústavný súd v náleze uviedol, predstavujú ústavne akceptovateľný zásah do právnej istoty nastolenej právoplatným rozhodnutím policajta alebo prokurátora a napokon ani neporušujú právo na účinné a efektívne vyšetrovanie,“ povedal Fiačan.

Daný opravný prostriedok je podľa súdu poistkou dodržania zákona v prípravnej fáze trestného konania, ktorá síce nie je ústavne nevyhnutná, ale ani ústavne nesúladná. Fiačan poukázal aj na to, že podobný účinok pri zrušení uznesenia o vznesení obvinenia môže vyvolať aj príslušný nižšie postavený prokurátor v riadnom opravnom konaní. Navrhovatelia si podľa predsedu súdu v argumentácii zamieňali tvrdené aplikačné chyby pri rozhodovaní generálneho prokurátora s ústavným nesúladom predmetnej zákonnej úpravy. Podrobná argumentácia ÚS bude uvedená v odôvodnení rozhodnutia.

Sporný paragraf napadla na ÚS koncom roku 2021 skupina poslancov a v januári tohto roku aj prezidentka. Poukazovali na to, že takéto rozhodnutie generálneho prokurátora je konečné a nepreskúmateľné, a môže dôjsť ľahko k zneužitiu. Znenie paragrafu a právomoci, ktorými takto disponuje generálny prokurátor, podľa nich zasahujú neprimerane do nezávislosti súdnej moci. Podnety sa týkali využívania paragrafu 363 generálnym prokurátorom Marošom Žilinkom.

Šipoš k §363: Niekto na prokuratúre chráni Fica
Video

Generálny prokurátor SR Maroš Žilinka plne rešpektuje rozhodnutia súdov vrátane stredajšieho rozhodnutia Ústavného súdu (ÚS) SR o paragrafe 363 Trestného poriadku.

„Generálny prokurátor Slovenskej republiky – tak ako vždy – plne rešpektuje rozhodnutia súdov vrátane dnešného rozhodnutia Ústavného súdu Slovenskej republiky,“ uviedol Žilinka vo vyjadrení, ktoré TASR sprostredkovala hovorkyňa Generálnej prokuratúry (GP) SR Zuzana Drobová.

Prezidentka rešpektuje rozhodnutie Ústavného súdu

Prezidentka SR Zuzana Čaputová rešpektuje rozhodnutie Ústavného súdu SR o paragrafe 363 Trestného poriadku. Najskôr sa chce dôkladne oboznámiť s písomným odôvodnením nálezu. TASR to uviedol hovorca prezidentky Martin Strižinec.

„Prezidentka rešpektuje rozhodnutie Ústavného súdu, s hodnotením si však počká, až kým sa dôkladne neoboznámi s písomným odôvodnením nálezu,“ priblížil hovorca.

Hoci podľa rozhodnutia súdu nie je úprava paragrafu 363 Trestného poriadku v rozpore s ústavou, „prezidentka zdôrazňuje, že Ústavný súd nerozhodoval o tom, či používanie tohto paragrafu generálnym prokurátorom bolo v každom prípade a vždy v súlade so zákonom“.

Kollár: Paragraf 363 je potrebný nástroj v rámci bŕzd a protiváh

Paragraf 363 Trestného poriadku je veľmi potrebný nástroj v rámci bŕzd a protiváh. Skonštatoval to predseda Národnej rady (NR) SR a hnutia Sme rodina Boris Kollár v reakcii na rozhodnutie Ústavného súdu (ÚS) SR.

„Paragraf 363 je potrebný, dokým si orgány činné v trestnom konaní a niektorí prokurátori nebudú plniť svoje povinnosti, budú nadužívať zákon, budú nadkvalifikovávať trestné činy a budú zatvárať ľudí bez dôkazov,“ podotkol Kollár. Podčiarkol, že ustanovenie je dôležité preto, aby aj obyčajný občan mal právo sa odvolať voči takémuto konaniu.

Hlas: Rozhodnutie súdu potvrdilo, že paragraf 363 má svoje opodstatnenie

ozhodnutie Ústavného súdu (ÚS) SR potvrdilo, že paragraf 363 má svoje opodstatnenie v slovenskom ústavnom poriadku. Skonštatovala to mimoparlamentná strana Hlas v reakcii na stredajšie vyjadrenie súdu. Stanovisko TASR poskytla hovorkyňa Hlasu Patrícia Medveď Macíková.

„Generálny prokurátor musí mať možnosť napraviť možné chyby polície a prokuratúry v rámci vyšetrovania, aby mal každý slovenský občan garanciu, že voči nemu nebude zneužitá štátna moc,“ uviedla strana.

Rozhodnutie ÚS zároveň podľa nej potvrdilo, že boj proti paragrafu sa stal „prázdnou mantrou vládnych strán“, ktoré sľubovali pred voľbami spravodlivosť a boj proti korupcii. „Namiesto toho priniesli zneužívanie orgánov činných v trestnom konaní na politický boj a korupčné kauzy, pre ktoré vo finále padla Hegerova vláda,“ dodala strana.

Bödör, Gašpar, Krajmer, Kováčik, či Brhel ju nedostali," zdôraznil Kollár.
Video

Baránik: Náš boj za slušnú prokuratúru pokračuje

Poslanec Národnej rady (NR) SR Alojz Baránik (SaS) vníma rozhodnutie Ústavného súdu (ÚS) SR o paragrafe 363 Trestného poriadku ako vyjadrenie, že ak sa niekomu nepáči spôsob rozhodovania generálneho prokurátora, je potrebné zmeniť zákony. Pripomenul, že v parlamente je návrh o transparentnosti prokuratúry, ktorého súčasťou je zmena spomínaného paragrafu aj úprava odvolávania šéfa Generálnej prokuratúry (GP) SR.

„Ústavný súd v podstate povedal, že ak sa nám nepáči, ako generálny prokurátor rozhoduje, je potrebné zmeniť zákony, pretože tieto nie sú nesúladné s ústavou,“ uviedol Baránik v reakcii. Dodal, že ak sa predpisy ako paragraf 363 Trestného poriadku vykonávajú v rozpore s ústavou, „nie je to známka toho, že sú ústavne problematické, ale že takým je také rozhodovanie“.

Smer berie na vedomie rozhodnutie súdu

Opozičný Smer berie na vedomie rozhodnutie Ústavného súdu (ÚS) SR, že ustanovenie paragrafu 363 Trestného poriadku je v súlade s Ústavou SR. TASR o tom informovali z tlačového odboru strany.

Pripomenuli, že generálny prokurátor môže na základe tohto ustanovenia zrušiť akékoľvek právoplatné rozhodnutie v prípravnom konaní, ak nim bol porušený zákon. „Smer je dlhodobo presvedčený, že takéto oprávnenie je základným predpokladom fungovania prokuratúry, ktorá má zabezpečovať, že konanie orgánov v prípravnom konaní je v súlade so zákonom,“ podotkli.

Smer verí, že po rozhodnutí Ústavného súdu „neopodstatnené a čisto politicky motivované útoky na ustanovenie paragrafu 363 Trestného poriadku skončia“.

Šeliga rešpektuje rozhodnutie, zmenu paragrafu chce ďalej presadzovať

Rozhodnutie Ústavného súdu (ÚS) SR, že paragraf 363 Trestného poriadku nie je v rozpore s Ústavou SR, neznamená, že generálny prokurátor túto právomoc nemôže zneužívať a používať paragraf protiústavným spôsobom. Skonštatoval to nezaradený poslanec Národnej rady (NR) SR pôsobiaci v strane Demokrati Juraj Šeliga. Rozhodnutie ÚS rešpektuje a v parlamente chce ďalej presadzovať zmenu paragrafu, aby ho nebolo možné zneužívať.

„Žiadali sme, aby ÚS SR určil ústavné mantinely používania paragrafu 363 Trestného poriadku a vo vyjadrení predsedu súdu sa objavili náznaky, že takéto mantinely v odôvodnení rozhodnutia môžu byť uvedené,“ uviedol s tým, že počkať treba na zverejnenie nálezu súdu. Aj predseda ÚS Ivan Fiačan podľa slov Šeligu povedal, že rozhodnutie ÚS neznamená, že generálny prokurátor môže robiť čokoľvek.

PS: Rozhodnutie o paragrafe 363 neznamená, že je paragraf v poriadku

Rozhodnutie Ústavného súdu (ÚS) SR o paragrafe 363 Trestného poriadku neznamená, že by bol tento paragraf v poriadku. Skonštatoval to Branislav Vančo z mimoparlamentného hnutia Progresívne Slovensko (PS).

„Takisto to neznamená, že v individuálnych prípadoch nie je zneužívaný na ochranu kriminálnikov. Progresívne Slovensko bude mať vo svojom volebnom programe zrušenie paragrafu 363. Následne bude o zákonnosti vyšetrovania rozhodovať namiesto generálneho prokurátora sudca pre prípravné konanie,“ uviedol.

139 debata chyba
Viac na túto tému: #Ústavný súd SR #paragraf 363