Po búrke zostali na západe neprejazdné cesty, strom spadol aj na diaľnicu R1. Českom sa prehnala supercela

Búrkový systém postupuje cez západné Slovensko ďalej na východ až juhovýchod. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informoval na sociálnej sieti. Naďalej platí na celom území Slovenska výstraha prvého alebo druhého stupňa pred búrkami.

21.06.2023 21:03 , aktualizované: 22:24
búrka Foto:
Búrkový systém nad Trnavou v stredu 21. júna 2023.
debata (2)

„Línia intenzívnych búrok na čele systému nie je kompaktná, jadrá nemajú dlhú životnosť (systém áno) a majú výrazne odlišnú intenzitu,“ podotkli zo SHMÚ. Najvýraznejšie jadro s mimoriadne vysokou bleskovou aktivitou (v maxime okolo 200 bleskov za minútu) aktuálne postupuje cez okres Topoľčany a je dokonca rozsiahlejšie ako samotný okres.

Predpoveď počasia na štvrtok a ďalšie dni
Video

Popadané stromy v Trnavskom kraji

Po búrke sú viaceré úseky ciest v Trnavskom kraji pre popadané stromov ťažko prejazdné. Najhoršia situácia je aktuálne v okresoch Skalica, Senica a Trnava. Trnavská krajská polícia o tom informovala na sociálnej sieti. Zelená vlna RTVS okrem iného upozornila na spadnutý strom na rýchlostnej ceste R1 za Žiarom nad Hronom smerom do Zvolena. Strom blokuje pravý jazdný pruh na 130. kilometri.

Úsek medzi Jablonicou a Bielou horou je podľa polície neprejazdný. Ťažko prejazdné sú aj cesty v okolí Petrovej Vsi a na úsekoch Kopčany-Kúty a Sládkovičovo-Veľká Mača. „Policajti sú v teréne a v prípade potreby regulujú dopravu,“ ubezpečila polícia. Zelená vlna upozorňuje aj na spadnutý strom medzi Dolným Dubovým a Špačincami.

Doprava sa komplikuje aj mimo Trnavského kraja. Jeden jazdný pruh blokuje spadnutý strom v Považskej Bystrici na Okružnej za železničnou stanicou smerom na Štúrovu. Strom spadol na cestu aj na hlavnom ťahu v Nitrianskej Blatnici a na výjazde z Prievidze smerom na Nedožery-Brezany. Hustý dážď a popadané konáre sú podľa Zelenej vlny na ceste medzi Ladomerskou Vieskou a Žiarom nad Hronom. Na vjazde do Zlatých Moraviec z Topoľčianok spadol strom na osobné auto.

Polícia vodičom odporúča, aby prispôsobili jazdu poveternostným podmienkam, dodržiavali dostatočnú vzdialenosť od ostatných vozidiel, radšej spomalili a mali zapnuté stretávacie svetlá.

Pre nepriaznivé počasie je v úseku Kúty-Šelpice od 18.50 h prerušená železničná doprava. Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) o tom informovala na sociálnej sieti. „Predpokladané meškanie vlakov je od 60 do 120 minút," priblížila ZSSK. Meškanie v trvaní takmer 70 minút má z dôvodu nepriaznivého počasia aj osobný vlak na trase Skalica-Senica. Pôvodne mal doraziť do Senice o 18.48 h.

Lejak v Bratislave 'utopil' autá v podjazde na Ružinovskej ulici (8. 6. 2023)
Video

„Nárazy vetra dosahujú 90 kilometrov za hodinu a víria veľké množstvo prachu. Prechodne sa vyskytuje aj prívalový dážď a krúpy, výnimočne sú aj väčšie,“ dodali. Podobný vývoj s prechodným lokálnym vývojom intenzívnych búrkových jadier na čele línie očakávajú na búrkovom systéme aj v najbližších hodinách. „Intenzita sprievodných javov bude preto v rámci búrkovej línie aj naďalej výrazne odlišná,“ ozrejmili.

Beluj, povodeň Čítajte viac Voda sa rútila celou dedinou od skorého rána. Ľudia ratovali, čo sa dalo

Na celom území Slovenska sú až do stredajšej polnoci vydané výstrahy prvého alebo druhého stupňa pred búrkami. Vo viacerých okresoch platia tiež hydrologické výstrahy pred prívalovou povodňou. V dôsledku nepriaznivého počasia prišlo na niektorých úsekoch západného Slovenska k meškaniu vlakov, prípadne až k prerušeniu vlakovej dopravy.

Supercela v Česku

Pre búrky ostali v Česku bez prúdu desaťtisíce domácností, na niektorých miestach bola prerušená aj vlaková doprava. Rozsiahly búrkový systém dorazil do ČR z Bavorska, prechádzal z juhu a západu krajiny ďalej na východ. Búrky sprevádzal v južných Čechách silný vietor s rýchlosťou približne 90 kilometrov za hodinu, ktorý vyvracal stromy.

Pre popadané stromy bola obmedzená vlaková doprava na trase z Českých Budějovic do Prahy a Plzne. Vlaky nejazdili ani medzi mestami Letovice a Svitava v Juhomoravskom kra­ji.

Výpadky prúdu zaznamenali desaťtisíce domácností v stredných Čechách, v Plzenskom a Juhočeskom kraji a na Vysočine.

V Plzenskom kraji museli hasiči zasahovať pri popadaných stromoch, ale aj poškodených strechách či elektrickom vedení. V Juhočeskom kraji zranili popadané stromy a vetvy šesť ľudí, uviedla hovorkyňa miestnych záchranárov Zuzana Fajtlová.

Podľa odhadov meteorológov sa v južných Čechách v stredu popoludní vytvorila supercela, špecifický druh búrky. Silné búrky hrozia v ČR aj vo štvrtok a v piatok.

Zaplavená cesta na Ružinovskej ulici v...
Zaplavená ulica v Bratislave 8. júna 2023
+11Zaplavená cesta a električková trasa na...
2 debata chyba
Viac na túto tému: #búrka #SHMÚ #výstraha