Akcia Tajomník: NAKA zadržala šéfa Pôdohospodárskej platobnej agentúry Kissa a ďalších ľudí

Národná kriminálna agentúra (NAKA) zadržala počas štvrtkovej akcie s krycím názvom Tajomník päť osôb. Prípad sa týka podozrení zo zneužívania eurofondov a financií zo štátneho rozpočtu. Policajti vykonali prehliadky aj v priestoroch Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR a v Pôdohospodárskej platobnej agentúre (PPA). Informovala o tom hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Bárdyová. Zadržali generálneho riaditeľa PPA Jozefa Kissa a ďalších ľudí.

22.06.2023 09:05 , aktualizované: 12:25
NAKA Foto:
debata (74)

„Podozrenia súvisia so zneužívaním finančných prostriedkov z fondov Európskej únie a štátneho rozpočtu v dispozícii Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR,“ priblížili policajti na sociálnej sieti.

Vykonané boli tri domové prehliadky u podozrivých osôb a päť prehliadok iných priestorov, vrátane obchodnej spoločnosti. „Počas výkonu doposiaľ realizovaných zaisťovacích úkonov nedošlo k zraneniu osôb ani ku škode na majetku,“ dodali.

Robert Fico druzstvo obilie zatva Zahorska Bystrica Čítajte viac Prednedávnom bola centrom korupcie. Skompromitovaná agentúra prešla očistcom

Kiss je vo funkcii dva roky a sľuboval očistenie agentúry od korupcie. Nadácia Zastavme korupciu ho už dávnejšie kritizovala za rôzne podozrenia, píše Denník N.

Portál Startitup.sk informoval aj o zadržaní generálnej tajomníčky služobného úradu MPRV SR Zuzany Nouzovskej.

V rámci akcie Tajomník zasahuje NAKA okrem Bratislavy aj v Senci a Hornom Mýte (okres Dunajská Streda). Trestné stíhanie je vedené za zločin machinácií pri verejnom obstarávaní a verejnej dražbe, obzvlášť závažný zločin subvenčného podvodu, obzvlášť závažný zločin porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku, zločin vydierania a za prečin porušovania dôvernosti ústneho prejavu a iného prejavu osobnej povahy.

MPRV SR a PPA deklarovali, že orgánom činným v trestnom konaní poskytujú plnú súčinnosť. Úrad špeciálnej prokuratúry vzhľadom na prebiehajúce úkony bližšie informácie neposkytol.

kaliňák, bodor Čítajte viac Riaditeľ PPA: Paralyzovanie agentúry počas kauzy Dobytkár bolo zrejme žiadúce

Zadržanie Kissa a Nouzovskej je podľa strany Sloboda a Solidarity (Sasky) potvrdením, že protikorupčné hnutie OĽaNO už je len chimérou.

„Generálny riaditeľ PPA Jozef Kiss, ktorého dnes zadržala NAKA, bol nominantom OĽaNO- konkrétne Samuela Vlčana. Napriek očakávaniam verejnosti, že konečne prestane byť ministerstvo pôdohospodárstva a agentúra PPA prepletená korupciou, sa opak stal pravdou. Po tom ako si Samuel Vlčal prihodil je toto ďalšou kvapkou pre OĽaNO, ktoré sa pýšilo svojou protikorupčnosťou,“ uviedol predseda Sasky Richard Sulík.

Podľa tímlíderky Sasky pre pôdohospodárstvo Jarmily Halgašovej vrhá zadržanie šéfa PPA zlé svetlo aj na poctivých úradníkoch agentúry. „OĽaNO prestalo byť protikorupčným hnutím akonáhle sa dostalo k moci. Tento naratív bol evidentne len na prilákanie voličov. Úplná digitalizácia PPA je jedinou cestou, ako sa dá PPA zaradiť medzi transparentné a funkčné organizácie. SASKA to má v programe ako prioritu a bude to jedna z prvých vecí, ktorú budeme riešiť po voľbách,“ doplnila Jarmila Halgašová.

74 debata chyba
Viac na túto tému: #NAKA #PPA #akcia tajomník