Lešť obsadili nemecké tanky. Spojenci sa pripravujú brániť Slovensko

Nová bojová technika a nová rotácia vojakov, ktorá je aktuálne súčasťou mnohonárodnostnej bojovej skupiny NATO v Centre výcviku Lešť, výrazne zvyšuje schopnosti spojeneckých vojsk na Slovensku. V Lešti sa o tom v pondelok bol presvedčiť minister obrany SR Martin Sklenár.

26.06.2023 13:21
lešť Foto: ,
Príslušníci Mnohonárodnej bojovej skupiny NATO pôsobiacej na Slovensku počas cvičenia v Lešti 26. júna 2023.
debata (446)

„Sme veľmi radi, že aj na Slovensku pôsobí takáto mnohonárodnostná bojová skupina, ktorá výraznou mierou prispieva k obrane Slovenska, ako aj k spôsobilosti slovenských ozbrojených síl. Poskytuje nám také spôsobilosti, ktoré by sme samostatne získavali len veľmi dlho,“ uviedol Sklenár. „Táto bojová skupina vzhľadom na súčasnú situáciu na Ukrajine v prípade, že to bude potrebné, bude použitá na obranu Slovenskej republiky,“ dodal.

Nemecké tanky na Slovensku chránia východné krídlo NATO
Video
Zdroj: Bundeswehr

„Schopnosti tohto práporu sa od predchádzajúcej rotácie vojakov výrazne zvýšili. Už len preto, lebo tu máme tanky Leopard 2A6 a ďalšie bojové prostriedky,“ uviedol veliteľ zoskupenia Miroslav Vybíhal. Úlohou vojakov je podľa neho cvičiť predovšetkým obranné situácie a udržať si schopnosti, ktoré výcvikom nadobudnú.

V Lešti aktuálne pôsobí približne 1 100 vojakov mnohonárodnostných síl z ČR, SR, Nemecka, USA a Slovinska, pričom najviac vojakov je tam z ČR.

Príslušníci Mnohonárodnej bojovej skupiny NATO...
Príslušníci Mnohonárodnej bojovej skupiny NATO...
+10Príslušníci Mnohonárodnej bojovej skupiny NATO...

Súčasťou ministrovej návštevy v Lešti bol aj slávnostný nástup príslušníkov mnohonárodnej bojovej skupiny NATO pôsobiacej na Slovensku spolu s technikou a následne presun jednotiek a techniky na miesta pôsobenia.

Air Defender 23: Lietadlá NATO dolietali. Rusko neurobilo nič
Video
446 debata chyba
Viac na túto tému: #NATO #vojenské cvičenie #Lešť #armáda SR #vojna na Ukrajine