Hlava štátu volá po navýšení výdavkov do obrany. Na samite bude presadzovať zabezpečenie východného krídla NATO

Prezidentka SR Zuzana Čaputová verí, že aj ďalšia vláda bude považovať dve percentá hrubého domáceho produktu (HDP) na obranu za základné minimum a podporovať členstvo SR v NATO. Uviedla to na utorkovom veliteľskom zhromaždení náčelníka Generálneho štábu Ozbrojených síl (OS) SR.

27.06.2023 15:21
Veliteľské zhromaždenie MO OS Zmeko, Sklenár,... Foto: ,
Na snímke zľava náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl SR Daniel Zmeko, prezidentka SR Zuzana Čaputová a minister obrany SR Martin Sklenár počas Veliteľského zhromaždenia náčelníka Generálneho štábu OS SR v Primaciálnom paláci v Bratislave 27. júna 2023.
debata (133)

Aj v zložitej socioekonomickej situácii považuje za potrebné komunikovať o investíciách do obrany ako o investíciách do bezpečnosti Slovenska a jeho obyvateľov. V príhovore apelovala aj na opatrenia proti hybridnému pôsobeniu.

„To, že potrebujeme investovať viac do našej vlastnej bezpečnosti a obrany, potvrdzuje aj uplynulých 30 rokov. Ozbrojené sily sa nebudujú z roka na rok. Jedno politické rozhodnutie môže niektoré zložky alebo spôsobilosti ľahko zrušiť. Ich obnovenie alebo nahradenie však trvá roky, podobne ako nábor a výcvik nových ľudí,“ vyhlásila prezidentka a hlavná veliteľka OS SR.

sklenar dubncia Čítajte aj Vojna ukázala, že zásoby sú dôležité. V Dubnici by sa mohla rozšíriť výroba zbraní

Zanedbané investície do obrany sa podľa Čaputovej dnes dorovnávajú v neľahkých časových i finančných podmienkach. Pripomenula, že okrem modernej techniky, infraštruktúry a výcviku je potrebný aj motivovaný personál. Verí, že zvýšenie výdavkov do obrany a spustenie modernizácie armády ho pomôžu zabezpečiť. Volá po väčšom uznaní a podpore pre vojakov.

Nemecké tanky na Slovensku chránia východné krídlo NATO
Video
Nemecko posilnilo ochranu východné krídla NATO, keď na Slovensko vyslalo tanky s hlavnými Leopard 2. V rámci pôsobenia v Mnohonárodnej bojovej skupiny sa Nemci sa pripravujú na rozličné bojové scenáre. / Zdroj: Bundeswehr

Prezidentku mrzí, že na Slovensku sa v porovnaní s inými štátmi viac darí hybridným hrozbám. „Potrebujeme viac investovať do opatrení, ktoré hybridné pôsobenie oslabia,“ skonštatovala.

Hlava štátu ocenila postoj OS SR a ministerstva obrany po vypuknutí vojny na Ukrajine. Okrem poskytovania techniky, výcviku či pomoci pri nápore utekajúcich Ukrajincov vyzdvihla jasnú komunikáciu smerom k verejnosti o význame pomoci pre Ukrajinu. „Ak ide o bezpečnosť a obranu našej krajiny, politikárčenie by malo ísť bokom,“ podotkla. Za plnenie úloh v súvislosti s konfliktom na Ukrajine udelila ďakovné medaily dvom útvarom, 81. krídlu Sliač a 65. prieskumnému práporu.

tank Leopard 2A4 Čítajte aj Ozbrojené sily SR si prevzali tretí tank Leopard 2A4 od Nemecka

Na blížiacom sa samite NATO chce spoločne s ďalšími štátmi B9 presadzovať ešte väčšiu bezpečnosť východného krídla Aliancie. „To znamená detailnejšie obranné plány pre náš región spolu s jednotkami a posilami pripravenými na prípadnú obranu a tiež s predvídateľnejšou a koordinovanejšou prítomnosťou protivzdušnej a protiraketovej obrany,“ priblížila.

133 debata chyba
Viac na túto tému: #NATO #HDP #Ozbrojené sily SR #prezidentka #armáda SR #Zuzana Čaputová